Itt az Audi-sztrájk egyik legfontosabb tanulsága

2019. február 01. 10:22
.
Dávid Ferenc közgazdász az ATV-n beszélt arról, hogy kulturált körülmények között sikerült megállapodnia az Audinak és a szakszervezetnek, és mindenképpen sikernek tartja a történetben, hogy a sztrájk mellett folyamatosan tárgyaltak egymással a felek.

Az európai sztrájkkultúra elérkezett Győrbe

- fogalmaz. A közgazdász szerint ugyanis itt már nemcsak arról van szó, hogy maga a cég nemzetközi, hanem a szakszervezeti mozgalom is nemzetközivé vált. Szerinte a szakszervezet sikerében nagy szerepe volt annak, hogy sokat tanultak az egyik legnagyobb és leghatékonyabb német szakszervezettől, az IG Metalltól.

A német szakszervezet a hvg.hu-nak adott interjút, Wolfgang Lemb német szakszervezeti vezető válaszaiban kitér arra, hogy:

  • A győri szakszervezet követelései jogosak voltak, ha a teljesítményt és az Audi német és egyéb telephelyein alkalmazott béreket nézzük.
  • Az IG Metall végig szolidaritást vállalt a győri dolgozókkal, ahogyan az ingolstadti gyár üzemi tanácsa és szakszervezete is.
  • A cég már jelen van Győrben és Kecskeméten, de a BMW-gyár épülése miatt várhatóan Debrecenben is lesz dolguk.

Forrás: Portfolio

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

A felmondási idő számítása

2019. március 06. 07:54
Bármely fél szünteti meg a munkaviszonyt felmondással, a felmondási idő számításának nagy jelentősége van. A munkavállalónak munkát kell keresnie, ha már talált, akkor kezdenie kell az új munkahelyen, át kell adnia munkakörét, a munkáltatónak pedig be kell töltenie az esetlegesen megüresedett pozíciót, ki kell állítania az igazolásokat, el kell számolnia a munkavállalóval.