Itt az igazság a konzerv ételekről: tényleg egészségtelen az ilyen zöldség-gyümölcs?

2020. április 24. 08:11
Máig sokan vannak arról meggyőződve, hogy az így tartósított, vagy fagyasztott zöldségek, gyümölcsök egyáltalán nem egészségesek, erre azonban a tudomány is rácáfolt már. Elmondjuk, mit érdemes ilyen formában megvenni!

Korábban mi is beszámoltunk egy országos reprezentatív kutatásról, amiből kiderült, hogy a magyarok mindössze 37%-a fogyaszt naponta friss zöldséget - étkezéseink nagy részét a fehérlisztből készült pékáruk, húsok és húskészítmények, valamint tejtermékek teszik ki. A lakosság több mint 60%-a csak hetente vagy annál is kevesebbszer fogyaszt friss zöldséget. A friss, konzerv vagy fagyasztott vitaminforrásokat elsősorban kisebb üzletekben, diszkontokban vagy hipermarketekben vesszük meg.

A válaszadók fele kedvenc zöldségeit szezonon kívül is megveszi konzerv vagy fagyasztott formában, így ők a változatos vitaminbevitelt a téli időszakban is biztosítják.

emellett például az olyan készételek, mint a gyümölcstöltelékes gombócok, kifejezetten kedveltek a családok körében, derült ki a Nielsen korábbi felméréséből, amiről itt írtunk. Habár az amerikai élelmiszerbiztonságért felelős hivatal már 1998-ban megállapította, hogy a gyorsfagyasztott termékek tápanyagtartalmának egészségre gyakorolt előnyös hatásai azonosak a hasonló friss termékekével (természetesen megfelelő fagyasztási technológia mellett), ennek ellenére negatív tévhitek a mai napig élnek velük kapcsolatban a fogyasztók körében.

A gasztronómiai író, egyben szegénység elleni aktivista, Jack Monroe Independenten publikált cikkében éppen azt mítoszt rombolja le, ami szerint a konzerv ételek, alapanyagok nem válnak egészségünkre. Ezt a nézetét nem is rejti véka alá – olyannyira, hogy könyvet is írt belőle –, bár elismeri, rengeteg kritikát kapott érte karrierje során kommentek, emailek formájában. Volt olyan, aki kézzel írott levelében egyenesen „veszélyes nőnek” nevezte őt, pusztán azért, mert konzerv krumplit használt valamelyik receptjében. Pont azért is állított most össze egy listát a tartósított élelmiszerekről, hogy bebizonyítsa, mennyire remekül beválnak.

Mint írja, a kaliforniai egyetem kutatói megállapították egy 2007-es tanulmányban, hogy a fagyasztás és a tartósítás folyamatai segíthetnek a tápanyagmegőrzésben. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a feldolgozott termékek hőkezelése során elveszhetnek olyan tápanyagok, mint a C- vagy B-vitamin.

A fagyasztott termékek alapvetően kevesebb tápanyagot veszítenek a rövid forralási idő miatt. A kutatók levonták a következtetést: a friss termékek kizárólagos előtérbe tolásával teljesen háttérbe szorulnak a fagyasztott és konzervált termékek azon jó tulajdonságai, amik a tápanyagtartalmukban rejlenek. Mindennek tetejében sok friss gyümölcs és zöldség szavatossága csak pár nap, aminek letelte után nem biztonságos őket elfogyasztani – már ha egyáltalán meg is kívánjuk ilyen formában őket.

A tanulmány szerzői arra is felhívják a figyelmet, hogy a különféle tárolási, feldolgozási technológiákat évtizedek óta használják a romlandó gyümölcsök, zöldségek minőségének, ízeinek, tápanyagainak megőrzésére. A hűtés lelassítja a gyümölcsök, zöldségek levegőhöz jutását, ami által megnő az élettartamuk is. A fagyasztás, konzerválás, szárítás mind azt szolgálják, hogy a romlandóból olyan termékek válhassanak, amiket az év bármelyik szakában fogyaszthatunk, és biztonságosan el is juthatnak a fogyasztókhoz világszerte, nem csak a termeléshez közel eső régióban. A lényeg tehát:

És hogy miből érdemes konzervet vásárolni Monroe szerint?

Íme a lista:

Sült bab

Ha kedveljük a híresen bőséges angol reggelik hozzávalóját, érdemes az enyhén sózott, alacsony cukortartalmú változatot vennünk. A sült bab remek magnéziumforrás, de foszfort, cinket, káliumot is tartalmaz. Monroe több receptjében is úgy használja, hogy leöblíti róla a ragacsos, narancsszínű mártást, és apró fehér babbal vegyíti, de bizonyos ételeknél a szószt is jó ötlet felhasználni.

Lencse

Rosttartalmának köszönhetően a lencse segít a koleszterinszint csökkentésében, ami fontos része a szív- és érrendszeri egészségünk megőrzésének. A lassan felszabaduló komplex szénhidrátok hozzájárulnak a vércukorszint stabilizálásához is. Jó rostforrás, B-, B9-vitamint tartalmaz, ezen kívül fehérét, vasat és magnéziumot is.

Kókusztej

Telített és telítetlen zsírok keverékét tartalmazza, remek káliumforrás. Az indiai konyha kedvelői használhatják curryhez, de levesek alapanyagaként is beválik, sőt, különleges kenyerek sütésénél is használható.

Citrom (befőtt)

A citrom alapvetően is gazdag C-vitaminban, és ezt a konzerválási eljárás sem befolyásolja jelentősen. Nemcsak a húsát, a levét, de a héját is lehet fogyasztani – ha így teszünk, extra rostokhoz juthatunk.

Répa

Jól ismert béta-karotin forrás, amit a szervezetünk A-vitaminná alakít, emellett K-vitamint is nyerhetünk belőle.

Csicseriborsó

Garbanzo babként is ismert, jó fehérje-, szénhidrát- és rostforrás. Vas, foszfor, kalcium, magnézium, cink, K-vitamin és mangán is van benne, amik pedig a csontok erősségének megteremtéséért és fenntartásáért felelnek.

Marhahús (raguként)

A marhahús fehérjében gazdag, még akkor is, ha konzerv formájában jutunk hozzá. B12-vitamint, cinket, szelént, vasat, B3- és B6-vitamint is bevihetünk az elfogyasztásával.

hellovidek.hu

Kapcsolódó cikkek

Őszibarackos-mandulás sütemény lett idén Budapest desszertje

2019. szeptember 11. 08:59
A Bolka Desszert Butik őszibarackos-mandulás süteménye lett idén Budapest desszertje, amelyet először a 9. Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolhat meg a közönség péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt.

Közös cél a minőségi alapanyagok, élelmiszerek megjelenése a közétkeztetésben

2019. május 16. 08:07
Célunk, hogy a hazai közétkeztetésben olyan egészséges, biztonságos és megbízható, főként helyi és bio–alapanyagokból előállított ételek készüljenek, amelyek mennyiségileg és minőségileg is megfelelnek a különböző korcsoportok élettani igényeinek – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének Országos Szakmai Napján.