Január végétől újra drágább lesz a kenyér

2020. január 08. 08:44
Várhatóan 10-15 százalékkal többet kell fizetni a boltokban a pékárukért.

sütőipar legutóbb egy éve módosította árait, azóta viszont jelentősen drágultak az energiahordozók, és a felhasznált alapanyagok is. Ezen felül plusz költségekkel is számolnia kell az iparág szereplőinek: januártól emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, írta a Dehir.

Ahhoz, hogy mi versenyképesek maradjunk az egyéb ágazatokkal szemben, tavalyelőtt 20, tavaly 10 százalék feletti, az idén pedig 6-8 százalék közötti béremelést tervezünk. Ezt viszont nekünk a fogyasztói árba be kell építeni

– mondta a portálnak Fülep Zsolt, a Magyar Pékszövetség alelnöke, ami leegyszerűsítve annyit jelent, hogy drágább lesz a pékáru a boltokban.

Vissza a gyökerekhez: reneszánszát éli a kovászos kenyér
Egyre többen sütnek odahaza belőle, és több tucat kézműves pékség is kínálja az igazi mindennapi betevőt.

Egy tavaly augusztusban közzétett KSH adat szerint egy év alatt átlagosan 8,4 százalékkal drágult a kenyér Magyarországon. Most az tűnik biztosnak, hogy január végétől 10-15 százalékkal többet kell fizetni a boltokban a pékárukért.

A búzát válogatni kell, keresni azokat a búzákat, amelyek jó minőségűek és nem fertőzöttek. Ezeknek az ára magasabb lesz, tehát eleve hendikeppel indul az iparág

– nyilatkozta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt.  elnök-vezérigazgatója.

A szakember szerint január végétől várhatóan kilónként 3-5 forinttal drágul a liszt, később pedig a többi malomipari termék ára is emelkedik majd.

Kiemelt kép: Pixabay

 
sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Toxinos zab alapú termékeket vont ki a forgalomból a Nébih

2018. december 06. 08:13
Határérték feletti DON mikotoxin tartalom miatt gluténmentes zab alapanyagok és termékek forgalomból való kivonását rendelte el azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szennyezett zabpehely, zabtöret és zabliszt felhasználásával készült termékeket a fogyasztóktól is vissza kell hívnia az érintett gyártóknak. A toxinos alapanyag egy angliai vállalkozástól érkezett hazánkba, így a Nébih az esetről a tagországokat is értesítette.

Halat és vadat a mindennapokba

2020. február 18. 08:24
Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik kiemelt feladata a vad- és halhúsfogyasztás népszerűsítése. Ezeknek a húsoknak a gasztronómiáját kívánja konferenciasorozat keretében megismertetni a közönséggel az Egy a Természettel Nonprofit Kft. szervezőiroda. Az idei FeHoVa-n helyet kapó konferencia ezeknek a húsoknak a mindennapokba való beintegrálására hívja fel a figyelmet.