Január végétől újra drágább lesz a kenyér

2020. január 08. 08:44
Várhatóan 10-15 százalékkal többet kell fizetni a boltokban a pékárukért.

sütőipar legutóbb egy éve módosította árait, azóta viszont jelentősen drágultak az energiahordozók, és a felhasznált alapanyagok is. Ezen felül plusz költségekkel is számolnia kell az iparág szereplőinek: januártól emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, írta a Dehir.

Ahhoz, hogy mi versenyképesek maradjunk az egyéb ágazatokkal szemben, tavalyelőtt 20, tavaly 10 százalék feletti, az idén pedig 6-8 százalék közötti béremelést tervezünk. Ezt viszont nekünk a fogyasztói árba be kell építeni

– mondta a portálnak Fülep Zsolt, a Magyar Pékszövetség alelnöke, ami leegyszerűsítve annyit jelent, hogy drágább lesz a pékáru a boltokban.

Vissza a gyökerekhez: reneszánszát éli a kovászos kenyér
Egyre többen sütnek odahaza belőle, és több tucat kézműves pékség is kínálja az igazi mindennapi betevőt.

Egy tavaly augusztusban közzétett KSH adat szerint egy év alatt átlagosan 8,4 százalékkal drágult a kenyér Magyarországon. Most az tűnik biztosnak, hogy január végétől 10-15 százalékkal többet kell fizetni a boltokban a pékárukért.

A búzát válogatni kell, keresni azokat a búzákat, amelyek jó minőségűek és nem fertőzöttek. Ezeknek az ára magasabb lesz, tehát eleve hendikeppel indul az iparág

– nyilatkozta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt.  elnök-vezérigazgatója.

A szakember szerint január végétől várhatóan kilónként 3-5 forinttal drágul a liszt, később pedig a többi malomipari termék ára is emelkedik majd.

Kiemelt kép: Pixabay

 
sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Jelentősen növekedett az élelmiszeripar teljesítménye

2022. február 17. 09:00
Az elmúlt években az élelmiszeripari termelés és az értékesítés is számottevően élénkült – közölte Nagy István agrárminiszter. Az élelmiszeripar összes értékesítése csaknem elérte a 4,5 ezer milliárd forintot, 2010 óta több mint 114 százalékkal nőtt.

Olcsóbb húst és drágább éttermeket hozott a szelektív áfacsökkentés

2019. március 01. 07:39
Míg a sertés- és a baromfihús esetében csaknem teljes mértékben megjelent a fogyasztói árakban az áfacsökkentés, addig a friss tejnél és a tojásnál csak részlegesen, az éttermi árakban pedig drágulással párosult az adókedvezmény.