Jó ég, itt vannak a munkaügyi ellenőrök!

2019. január 31. 08:44
Minden HR-es és felső vezető tisztában van azzal, hogy a munkaügyi ellenőrök (hivatalosan felügyelők) bármikor bekopogtathatnak a céghez. Teljesen emberi dolog, hogy az ember nem egy ilyen távoli, bizonytalan esemény gondolatával kel és fekszik, de ha már előkerültek múlt héten a feketelistás munkaügyi jogsértések, érdemes összeszedni és eltenni egy vészhelyzetben könnyen fellelhető helyre, hogy milyen jogai vannak a munkaügyi ellenőröknek.

Nem jelentkeznek be előre

A munkaügyi ellenőrzés során a hatóság érthető módon általában előzetes bejelentkezés nélkül érkezik. Több okból kaphat a cég ellenőrzést a nyakába: vagy beletartozik a gazdaságnak abba a részébe, amit az adott évben kiemelten vizsgálnak, vagy egy rosszakaró korábbi munkavállaló, szomszéd, kirúgott üzleti partner, versenytárs, volt szerető bejelentése alapján jönnek egy konkrét ügyben. Általában hosszú a lista, hogy ilyenkor ki lehetett a bejelentő.

Ellentétben például a versenyhatósági ellenőrzéssel, nem kell külön engedély vagy határozat az ellenőrzéshez, tehát ilyet ne keressünk a felügyelőkön.

Kell viszont arcképes igazolvány, amit kérés nélkül be kell mutatnia az ellenőrnek a munkáltató képviselőjének. Mivel előfordulnak visszaélések, ezt mindenképpen érdemes elkérni tőlük, és le is másolni.

Mikor jönnek?

Az ellenőrizni kívánt tevékenység folytatása során bármikor jöhetnek. Ez azt jelenti, hogy munkaidőben érkeznek, de értelemszerűen ha például készenléti jellegű munkakörben dolgozó vagyonőröket vizsgálnak, akkor ez nem feltétlenül a 8 és 5 közötti időszakot jelenti.

Mit tehetnek?

Beléphetnek a munkavégzés összes helyiségébe. Nem érdemes ebben akadályozni őket, mert akkor a rendőrséggel is meggyűlhet a munkáltató baja.

Nem akadályozhatják viszont a rendeltetésszerű tevékenységet. Ez azt jelenti, hogy nem rángathatnak ki kényük-kedvük szerint munkavállalókat az adott tevékenységükből bármikor. Ha olyan munkavállalót szeretnének meghallgatni, akinek fontos teendője van, nyugodtan lehet időt kérni, amíg azt befejezi.

Az ellenőrzéshez szükséges iratokat, nyilvántartásokat megnézhetik, és ezekről másolatot vagy fotót készíthetnek. A legtipikusabbak a munkaszerződés, a munkaidő-nyilvántartás, szabályzatok, kollektív szerződés, munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos dokumentumok.

Az ellenőrzésről általában is készíthetnek kép- és hangfelvételt, megnézhetik a biztonsági kamerákkal készült felvételeket és ezekről is másolatot készíthetnek.

Elkérhetik a munkavállalók személyi okmányait és őket tanúként kihallgathatják. Ennek során kikérdezhetik őket arról, hogy tényleg a nyilvántartásban szereplő időpontokban voltak-e jelen a munkahelyen, nincs-e például elhallgatott túlóra.

Mire figyeljünk?

Ha az ellenőrzés alapján eljárás indul, akkor abban kulcsfontosságú lehet az ellenőrzés során felvett jegyzőkönyv. Ebben szerepelnek a munkáltató és a kihallgatott munkavállalók nyilatkozatai, a megvizsgált dokumentumok listája. Mindenképpen érdemes alaposan elolvasni a jegyzőkönyvet, és abban észrevételeket tenni, ha szükség van rá.

hrblog.hu

Kapcsolódó cikkek

Mikor jogszerű az azonnali hatályú felmondás?

2019. május 20. 08:23
Nézeteltérés, véleménykülönbség, de akár még komoly ellentét is kialakulhat a munkáltató és munkavállaló között. Ha bosszút akar állni az egyik fél a másikon, jöhet az azonnali felmondás? Mikor lehet jogszerű az azonnali hatályú felmondás? Dr. Kocsis Ildikó segít eligazodni a szabályokban.

A véresre vert biztonsági őr esete az ártatlanul lopással vádolt vevővel

2019. január 07. 08:39
Ennek a történetnek semmi köze az országgyűlési képviselőket földre vivő fegyveres őrökhöz, a karácsony utáni leárazások idején azonban még akár hasznát vehetik a Válasz olvasói – már ha szembekerülnek egy agresszív bolti biztonsági őrrel. Történetünk alapját éppen ez az egyszerű helyzet adta: a biztonsági őr alaptalanul gyanúsított meg lopással egy vevőt. Elé állt és rátette a kezét. A vevő nem hagyta magát és megverte a vagyonőrt. Négy bíróság és a legfőbb ügyészség kellett hozzá, hogy a vásárlót végül felmentsék. De felmentették.