Jó ég, itt vannak a munkaügyi ellenőrök!

2019. január 31. 08:44
Minden HR-es és felső vezető tisztában van azzal, hogy a munkaügyi ellenőrök (hivatalosan felügyelők) bármikor bekopogtathatnak a céghez. Teljesen emberi dolog, hogy az ember nem egy ilyen távoli, bizonytalan esemény gondolatával kel és fekszik, de ha már előkerültek múlt héten a feketelistás munkaügyi jogsértések, érdemes összeszedni és eltenni egy vészhelyzetben könnyen fellelhető helyre, hogy milyen jogai vannak a munkaügyi ellenőröknek.

Nem jelentkeznek be előre

A munkaügyi ellenőrzés során a hatóság érthető módon általában előzetes bejelentkezés nélkül érkezik. Több okból kaphat a cég ellenőrzést a nyakába: vagy beletartozik a gazdaságnak abba a részébe, amit az adott évben kiemelten vizsgálnak, vagy egy rosszakaró korábbi munkavállaló, szomszéd, kirúgott üzleti partner, versenytárs, volt szerető bejelentése alapján jönnek egy konkrét ügyben. Általában hosszú a lista, hogy ilyenkor ki lehetett a bejelentő.

Ellentétben például a versenyhatósági ellenőrzéssel, nem kell külön engedély vagy határozat az ellenőrzéshez, tehát ilyet ne keressünk a felügyelőkön.

Kell viszont arcképes igazolvány, amit kérés nélkül be kell mutatnia az ellenőrnek a munkáltató képviselőjének. Mivel előfordulnak visszaélések, ezt mindenképpen érdemes elkérni tőlük, és le is másolni.

Mikor jönnek?

Az ellenőrizni kívánt tevékenység folytatása során bármikor jöhetnek. Ez azt jelenti, hogy munkaidőben érkeznek, de értelemszerűen ha például készenléti jellegű munkakörben dolgozó vagyonőröket vizsgálnak, akkor ez nem feltétlenül a 8 és 5 közötti időszakot jelenti.

Mit tehetnek?

Beléphetnek a munkavégzés összes helyiségébe. Nem érdemes ebben akadályozni őket, mert akkor a rendőrséggel is meggyűlhet a munkáltató baja.

Nem akadályozhatják viszont a rendeltetésszerű tevékenységet. Ez azt jelenti, hogy nem rángathatnak ki kényük-kedvük szerint munkavállalókat az adott tevékenységükből bármikor. Ha olyan munkavállalót szeretnének meghallgatni, akinek fontos teendője van, nyugodtan lehet időt kérni, amíg azt befejezi.

Az ellenőrzéshez szükséges iratokat, nyilvántartásokat megnézhetik, és ezekről másolatot vagy fotót készíthetnek. A legtipikusabbak a munkaszerződés, a munkaidő-nyilvántartás, szabályzatok, kollektív szerződés, munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos dokumentumok.

Az ellenőrzésről általában is készíthetnek kép- és hangfelvételt, megnézhetik a biztonsági kamerákkal készült felvételeket és ezekről is másolatot készíthetnek.

Elkérhetik a munkavállalók személyi okmányait és őket tanúként kihallgathatják. Ennek során kikérdezhetik őket arról, hogy tényleg a nyilvántartásban szereplő időpontokban voltak-e jelen a munkahelyen, nincs-e például elhallgatott túlóra.

Mire figyeljünk?

Ha az ellenőrzés alapján eljárás indul, akkor abban kulcsfontosságú lehet az ellenőrzés során felvett jegyzőkönyv. Ebben szerepelnek a munkáltató és a kihallgatott munkavállalók nyilatkozatai, a megvizsgált dokumentumok listája. Mindenképpen érdemes alaposan elolvasni a jegyzőkönyvet, és abban észrevételeket tenni, ha szükség van rá.

hrblog.hu

Kapcsolódó cikkek

Kordás László: Hitet és reményt ad a dolgozóknak az Audi példája

2019. február 01. 10:22
Csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség(MASZSZ) elnöke, ahol többek között arról is beszélt, hogy az audisok szerdán este véget ért bérharcának tükrében milyen sikereket érhetnek el a többi ágazat szakszervezetei.

Öngondoskodás nélkül nem megy

2019. április 23. 08:53
Magyarországon is öregszik a társadalom, 2060-ra tíz dolgozó magyarra már hat nyugdíjas jut. Éppen ezért az MNB is több intézkedéssel segítené a jövő nyugdíjasait.