Jön a szigor a magyar cukrászdákban

2016. október 11. 08:08
A virslik és kenyerek után a tortákat és a sütiket is megrendszabályozzák.

Már életbe léptek azok a szabályok, amelyek célja, hogy a gagyi élelmiszerek eltűnjenek a piacról. Elsőként a húsfélékre került sor, például a virslinél nőtt a kötelező hústartalom, majd a kenyereknél vezették be a korábbinál szigorúbb, egyben jobb minőségű termékeket célzó szabályozást.

 

Most a tortákon és süteményeken van a sor - közölte a Buksza kérdésére a Földművelésügyi Minisztérium. A Magyar Élelmiszerkönyvben az úgynevezett hagyományőrző cukrászipari termékekre vonatkozó szabályait módosítják, annak érdekében, hogy biztosítsák számos torta- és sütiféleség megfelelő minőségét.

A készülő rendelet a következő tortákra és sütikre vonatkozik majd:

  • Dobostorta
  • Esterházy-torta vagy -szelet
  • Indiáner
  • Rigó Jancsi
  • Krémes
  • Franciakrémes
MTI- Soós Lajos

Az új szabályozás az úgynevezett hagyományteremtő tortákra is kiterjed, mert a minisztérium szerint egyedi jellegüknél fogva gazdagítják és védik gasztronómiai értékeinket. A cél az új, kreatív és innovatív cukrászipari termékek magas minőségi szintjének megőrzése. Elsőként pedig az utóbbi években a "Magyarország tortái" címet viselő termékek kerülnek védelem alá:

  • Madártejtorta (2007)
  • Szatmári szilvatorta (2008)
  • Pándi meggytorta (2009)
  • Szilvagombóctorta (2010)
  • Kecskeméti barackos kölestorta (2011)
  • Szabolcsi almás máktorta (2012)
  • Milotai mézes diótorta (2013),
  • Somlói revolúció (2014)
  • Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta (2015)
A minisztériumi válasz szerint a hagyományőrző cukrásztermékekre (dobostorta és társai) vonatkozó szabályozás uniós eljárása már folyamatban van, és várhatóan jövő február elején zárul. Ezt követően teszik közzé a rendeletet, amely a megjelenés után 30 nappal lép hatályba. Tehát, ha nem jön közbe semmi, a következő március 15-én már az szigorúbb szabályok szerint lehet majd például krémest vagy Esterházy-tortát enni.
 
A hagyományteremtő cukrásztermékeket (madártejtorta és társai) szabályozó rendelet folyamatban van, a Magyar Élelmiszerkönyv illetékes szakbizottsága október hónapban tárgyal róla.
 
A címlapképen a 2014-es országtorta, a Somlói revolúciót készítik a a budapesti Zila cukrászdában. Fotó: MTI - Mihádák Zoltán
napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Összhang kell a termelők és a feldolgozók között

2017. július 28. 07:50
Az agrárkormányzat célja, hogy minden ágazatban, így a szőlő és a bor esetében is segítse a termelők és a feldolgozók közötti összhang megteremtését, illetve fenn-tartását, rendezze a vertikális viszonyrendszert - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Szeptember végéig számíthatunk munkavédelmi ellenőrzésekre a mezőgazdaságban

2018. június 12. 09:24
Megkezdődött és szeptember végéig tart a mezőgazdasági tevékenységek országos munkavédelmi célvizsgálata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a munkáltatók és a munkavállalók odafigyeléssel csökkenthetik a balesetek kockázatát.