Megnyugtató eredményekkel zárult a tavaszi élelmiszerellenőrzés

2017. május 02. 07:48
Rend van a hazai élelmiszerpiacon, az előállítók, feldolgozók, kereskedők igyekeznek betartani az élelmiszerbiztonsági szabályokat – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésének eredményeit ismertetve az M1 Ma reggel és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Fazekas Sándor elmondta, az országos akció március 20-ától egy hónapon át tartott, ez idő alatt a NÉBIH koordinálásával közel 4700 ellenőrzés során 20 ezer tételt vizsgáltak, és 161 esetben bírságoltak a hatóságok 15,6 millió forint értékben. Mint azt a földművelésügyi miniszter hangsúlyozta, a vásárlók érdekében zajlanak rendszeresen az ellenőrzések, húsvét és karácsony előtt pedig fokozott figyelemmel kísérik a nagyobb élelmiszerforgalmat az arra illetékesek. A NÉBIH akciójának célja, hogy megvédjék a fogyasztókat a gyanús, bizonytalan eredetű, rossz minőségű élelmiszerektől.

A földművelésügyi miniszter elmondta, hogy az ellenőrzéssorozat alatt talált nem nyomonkövethető, ismeretlen eredetű, gyanús élelmiszereket kivonták a forgalomból és biogázüzemben megsemmisítették. A tárcavezető kitért arra a megállapításra, miszerint az ellenőrzéseken a hazai élelmiszerek közül kevesebbet kellett forgalomból kivonni, a magyar élelmiszer biztonságosabb az import árunál. A termékek egy részénél a feliratozás hiányosságokat mutat, erre jobban oda kell figyelni, és leszögezhető, hogy a tudatos fogyasztói magatartást semmi sem pótolja.

A tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés során az ellenőrök kiemelten figyelték az előállítástól a forgalmazásig a pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményeket, a tojást, az édesipari termékeket, a különféle borokat és szeszes italokat, valamint a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. A megvizsgált közel 20 ezer hazai és külföldi élelmiszer-tétel több mint 2 százalékát, 37 tonnát kellett kivonni a forgalomból, melynek értéke meghaladta az 5 millió forintot. Az termékek kivonásának fő okai a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idő lejárta, az ismeretlen eredet, valamint a jelölési hibák voltak.

Állatszállítmányt 492 esetben vizsgáltak a szakemberek. E téren a korábbi évekhez hasonlóan nem állapítottak meg hiányosságot. Az élelmiszer-forgalmazásban 2531, a vendéglátásban 967, míg az élelmiszer-előállítás területén 690 létesítményt ellenőriztek a NÉBIH és a kormányhivatalok illetékes munkatársai.

otpagrar.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Gyógyszer hatóanyagot is tartalmazó étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

2018. október 05. 08:41
Egy augusztus végi ellenőrzés folytatásaként nem engedélyezett összetevőket, gyógyszer hatóanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az érintett szlovák forgalmazó további, eddig még nem ellenőrzött termékeit hatósági zár alá vették a szakemberek, azok laboratóriumi vizsgálata folyamatban van.

Miért hagyják el a jó munkavállalók a „jó” munkahelyeket?

2018. június 18. 10:57
A munkahelyi kultúra elemei közötti szakadékok miatt hagyják el a jó munkavállalók a „jó” munkahelyeket. A szervezetben elvárt viselkedés meghatározásával, az ezeket fenntartó rendszerek és folyamatok azonosításával, valamint a munkatársak és a szervezet fejlődését segítő gyakorlatok kialakításával megakadályozható, hogy a legjobb emberek elhagyják a fedélzetet.