Megnyugtató eredményekkel zárult a tavaszi élelmiszerellenőrzés

2017. május 02. 07:48
Rend van a hazai élelmiszerpiacon, az előállítók, feldolgozók, kereskedők igyekeznek betartani az élelmiszerbiztonsági szabályokat – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésének eredményeit ismertetve az M1 Ma reggel és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Fazekas Sándor elmondta, az országos akció március 20-ától egy hónapon át tartott, ez idő alatt a NÉBIH koordinálásával közel 4700 ellenőrzés során 20 ezer tételt vizsgáltak, és 161 esetben bírságoltak a hatóságok 15,6 millió forint értékben. Mint azt a földművelésügyi miniszter hangsúlyozta, a vásárlók érdekében zajlanak rendszeresen az ellenőrzések, húsvét és karácsony előtt pedig fokozott figyelemmel kísérik a nagyobb élelmiszerforgalmat az arra illetékesek. A NÉBIH akciójának célja, hogy megvédjék a fogyasztókat a gyanús, bizonytalan eredetű, rossz minőségű élelmiszerektől.

A földművelésügyi miniszter elmondta, hogy az ellenőrzéssorozat alatt talált nem nyomonkövethető, ismeretlen eredetű, gyanús élelmiszereket kivonták a forgalomból és biogázüzemben megsemmisítették. A tárcavezető kitért arra a megállapításra, miszerint az ellenőrzéseken a hazai élelmiszerek közül kevesebbet kellett forgalomból kivonni, a magyar élelmiszer biztonságosabb az import árunál. A termékek egy részénél a feliratozás hiányosságokat mutat, erre jobban oda kell figyelni, és leszögezhető, hogy a tudatos fogyasztói magatartást semmi sem pótolja.

A tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés során az ellenőrök kiemelten figyelték az előállítástól a forgalmazásig a pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményeket, a tojást, az édesipari termékeket, a különféle borokat és szeszes italokat, valamint a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. A megvizsgált közel 20 ezer hazai és külföldi élelmiszer-tétel több mint 2 százalékát, 37 tonnát kellett kivonni a forgalomból, melynek értéke meghaladta az 5 millió forintot. Az termékek kivonásának fő okai a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idő lejárta, az ismeretlen eredet, valamint a jelölési hibák voltak.

Állatszállítmányt 492 esetben vizsgáltak a szakemberek. E téren a korábbi évekhez hasonlóan nem állapítottak meg hiányosságot. Az élelmiszer-forgalmazásban 2531, a vendéglátásban 967, míg az élelmiszer-előállítás területén 690 létesítményt ellenőriztek a NÉBIH és a kormányhivatalok illetékes munkatársai.

otpagrar.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Tudatos gazdálkodás és szabályozás kell a borágazatban

2016. augusztus 05. 08:26
A magyarországi borágazatnak tudatos gazdálkodásra és tudatos szabályozásra van szüksége, ez lehet a hosszú távú siker biztosítéka - közölte a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán Keszthelyen.
 

Mi veszett el a lakástakarékkal, és mi lesz most? Kérdések és válaszok az ltp-ről

2018. október 17. 07:59
Megszűnik az ország egyik legkedveltebb befektetési és spórolási formája, a lakástakarék-pénztár (ltp) állami támogatása. A kormány a bankok "extraprofitjára" hivatkozva szántja be, de tényleg annyira sokat kerestek? Kiválthatják a kormány által preferált takarékoskodási módok az ltp-t? Kell-e tartanunk attól, hogy az érvényes szerződésünkkel sem kapjuk meg a pénzt? Mi lesz a társasházak felújítási alapjával? Összeszedtük, mi volt ez az egész és mi következik ezután.