Megnyugtató eredményekkel zárult a tavaszi élelmiszerellenőrzés

2017. május 02. 07:48
Rend van a hazai élelmiszerpiacon, az előállítók, feldolgozók, kereskedők igyekeznek betartani az élelmiszerbiztonsági szabályokat – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésének eredményeit ismertetve az M1 Ma reggel és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Fazekas Sándor elmondta, az országos akció március 20-ától egy hónapon át tartott, ez idő alatt a NÉBIH koordinálásával közel 4700 ellenőrzés során 20 ezer tételt vizsgáltak, és 161 esetben bírságoltak a hatóságok 15,6 millió forint értékben. Mint azt a földművelésügyi miniszter hangsúlyozta, a vásárlók érdekében zajlanak rendszeresen az ellenőrzések, húsvét és karácsony előtt pedig fokozott figyelemmel kísérik a nagyobb élelmiszerforgalmat az arra illetékesek. A NÉBIH akciójának célja, hogy megvédjék a fogyasztókat a gyanús, bizonytalan eredetű, rossz minőségű élelmiszerektől.

A földművelésügyi miniszter elmondta, hogy az ellenőrzéssorozat alatt talált nem nyomonkövethető, ismeretlen eredetű, gyanús élelmiszereket kivonták a forgalomból és biogázüzemben megsemmisítették. A tárcavezető kitért arra a megállapításra, miszerint az ellenőrzéseken a hazai élelmiszerek közül kevesebbet kellett forgalomból kivonni, a magyar élelmiszer biztonságosabb az import árunál. A termékek egy részénél a feliratozás hiányosságokat mutat, erre jobban oda kell figyelni, és leszögezhető, hogy a tudatos fogyasztói magatartást semmi sem pótolja.

A tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés során az ellenőrök kiemelten figyelték az előállítástól a forgalmazásig a pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményeket, a tojást, az édesipari termékeket, a különféle borokat és szeszes italokat, valamint a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. A megvizsgált közel 20 ezer hazai és külföldi élelmiszer-tétel több mint 2 százalékát, 37 tonnát kellett kivonni a forgalomból, melynek értéke meghaladta az 5 millió forintot. Az termékek kivonásának fő okai a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idő lejárta, az ismeretlen eredet, valamint a jelölési hibák voltak.

Állatszállítmányt 492 esetben vizsgáltak a szakemberek. E téren a korábbi évekhez hasonlóan nem állapítottak meg hiányosságot. Az élelmiszer-forgalmazásban 2531, a vendéglátásban 967, míg az élelmiszer-előállítás területén 690 létesítményt ellenőriztek a NÉBIH és a kormányhivatalok illetékes munkatársai.

otpagrar.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Rekordhozamot adtak a nyári növények

2016. augusztus 15. 07:52
Rekordhozamot ért el az őszi búza, az árpa és a repce - közölte a pénteken kezdődő hajdúböszörményi Hajdúsági Expót megelőző sajtótájékoztatón a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Több mint száz féle lejárt terméket talált a NÉBIH egy kisboltban

2017. április 21. 07:25
Egérrágta és több éve lejárt élelmiszereket is találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei április elején egy Baranya megyei bolt ellenőrzése során. Az üzlet működését, a súlyos higiéniai hiányosságok miatt, azonnali hatállyal felfüggesztették a hivatal ellenőrei, továbbá elrendelték 105, javarészt lejárt, továbbá nem nyomon követhető, illetve egérrágta élelmiszertétel megsemmisítését.