Komoly szerepet játszanak az agrártámogatások a magyar mezőgazdaság stabilizálódásában

2016. december 02. 09:01
A sertéspiac helyzetéről és a Közös Agrárpolitikáról (KAP) is beszélt Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes az Agrárszektor Konferencia 2016-on, Siófokon.
 

Nagy István előadásában elmondta a stabilizáció jelei mutatkoznak a sertéspiacon. Az Európai Unióban a termelői árak, elsősorban a dinamikusan bővülő kelet ázsiai exportnak és az emelkedő belső keresletnek köszönhetően április közepén növekedni kezdtek. Magyarországon április és szeptember között egyharmaddal növekedtek a termelői árak, majd az európai tendenciáknak megfelelően csökkentek, jelenleg ismét stabilak. Az élő sertés termelői ára élősúlyban 2016. november közepén 376,7 Ft/kg volt, amely már nyereséges termelést tesz lehetővé – emelte ki a miniszterhelyettes.

Nagy István hangsúlyozta, hogy Magyarország pozíciója az uniós támogatások tekintetében, fajlagosan az egyik legjobb az EU-ban. Az agrártámogatások komoly szerepet játszanak abban, hogy a magyar mezőgazdaság jövedelmezősége az elmúlt években érdemben javult, stabilabbá vált a termelők helyzete, a magyar mezőgazdaság kibocsátása pedig 48%-kal, bruttó hozzáadott értéke 85%-kal bővült 2010 és 2015 között.

A Közös Agrárpolitika jövőjével kapcsolatos előzetes magyar álláspontról azt mondta, hogy a rendszer gyökeres átalakítását hazánk nem tartja szükségesnek. Nagy István kiemelte, hogy alapvető követelmény az, hogy az agrárpénzeket továbbra is az agrártermelők kapják. Azt is megjegyezte, hogy bármely új cél KAP-ba történő beemelése csak a megfelelő források hozzárendelésével lehetséges.

Az Európai Unió közös agrárpolitikája (KAP) komoly kihívásokkal néz szembe a jövőben - jelentette ki Joost Korte, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési igazgatóság főigazgató-helyettese.

Joost Korte úgy vélte, négy területen kell a KAP-ban változtatni. Elsőként a rugalmasságot említette, amely elősegítheti a gazdálkodók jobb együttműködését, részesedésük növekedését az ellátási láncban keletkező értékből. Fontos szempontnak nevezte a fenntarthatóságot és az innovációt is.

A negyedik terület, ahol komoly változásokra van szükség, az a jogszabály-alkotás és azok alkalmazása - mondta, hozzátéve: elsősorban a KAP irányítását kell átalakítani.

Tájékoztatása szerint januártól széleskörű egyeztetések kezdődnek az egész EU-ban, hogy nyáron megjelenhessen a KAP modernizálását és egyszerűsítését célzó dokumentum. Hozzátette: a folyamat vége felé, 2018-ban elkezdenek megjelenni a jogszabálytervezetek, ajánlások, amelyek a 2020-as időszakra lépnek életbe.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Szeptember végéig számíthatunk munkavédelmi ellenőrzésekre a mezőgazdaságban

2018. június 12. 09:24
Megkezdődött és szeptember végéig tart a mezőgazdasági tevékenységek országos munkavédelmi célvizsgálata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a munkáltatók és a munkavállalók odafigyeléssel csökkenthetik a balesetek kockázatát.

Főleg az import UHT-tejekkel csapják be a vásárlókat

2016. május 05. 07:54
Lesújtó a tejágazat egy hónapja tartó ellenőrzésének eddigi eredménye, amelyből megállapítható, hogy főleg a külföldi, import UHT-tejekkel csapják be a vásárlókat - ismertette Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, budapesti sajtótájékoztatóján.