Kétszeres különbség az élelmiszerárakban az uniós országok között

2016. június 27. 09:08
Tavaly több mint kétszeres különbséget mértek az átlagos élelmiszerárakban az Európai Unióban, a legolcsóbbak Lengyelországban voltak az élelmiszerek és üdítők, míg a legtöbbet Dániában kellett fizetni ezekért a termékekért - derült ki Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Az élelmiszert és üdítőket tartalmazó fogyasztói kosár ára Dániában az uniós átlag 145 százaléka volt 2015-ben, míg Lengyelországban 63 százaléka. 

 
Dániát Svédország követte 124 százalékkal, majd Ausztria 120 százalékkal, amelyet Írország és Finnország szorosan követett 119 százalékkal. 

Lengyelországnál kissé drágábbak voltak a vizsgált termékek Romániában (64 százalék), majd Bulgária következett 70 százalékkal. 
 
Magyarország Csehországgal azonos szinten áll, mindkét országban az uniós átlag 79 százalékába kerültek azélelmiszerek és üdítők 2015-ben.

A felmérés szerint a legnagyobb, csaknem négyszeres különbség a dohányáruk árában volt az országok között, Bulgáriában az uniós átlag 50 százalékát kellett fizetni ezekért a termékekért, míg Nagy-Britanniában ennél jóval többet, az uniós átlag 218 százalékát.

Az alkoholos italok Magyarországon voltak a harmadik legolcsóbbak az unióban, az átlag 74 százalékába kerültek. Ennél olcsóbban Bulgáriában lehetett alkoholhoz jutni, ahol az uniós átlag 64 százalékát, Romániában 72 százalékát kellett fizetni érte. 
 
A legdrágábbak Írországban voltak az alkoholos italok, ahol 175 százalékkal kerültek többe, mint az uniós átlag, majd Finnország és Nagy-Britannia következett 172 és 163 százalékkal.

A felmérés mintegy 440 terméket, élelmiszert, üdítőt és dohányárut foglalt magába.

Forrás: hirek/elelmiszerklub.hu / MTI
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

Magyar tejfeldolgozó Algériában

2017. január 12. 07:48
Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Algériában folytatat megbeszéléseket. Algéria jelenleg komoly lehetőséget jelent a magyar vállalatoknak, különösen a mezőgazdaság terén. Látogatása során megállapodás született egy magyar tejfeldolgozó építéséről, és egy takarmányüzem kivitelezéséről is egyeztetnek, melyet további beruházások is követhetnek. A magyar vállalatok piaci terjeszkedését a márciusban nyíló magyar kereskedelmi képviselet és az Eximbank 270 millió dolláros hitelkerete fogja segíteni. Algériában 34 éve nem tett hivatalos látogatást magyar külügyminiszter–tájékoztatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Algírból.

Másfél százalékos béremelést mindenkinek!

2017. október 30. 07:29
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.