Kíméletlenül folytatódhat a magyar bérek leszakadása

2020. december 01. 09:09
Ha nem sikerül megállapodni a minimálbér emeléséről, akkor folytatódni fog a magyar bérek leszakadása a környező országokban elérhető fizetésektől.
Kíméletlenül folytatódhat a magyar bérek leszakadása

Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán még inkább kiéleződtek a véleménykülönbségek: a munkaadói oldal a gazdasági problémákra hivatkozva nem lát reális esélyt a minimálbér jövő évi emelésére, miközben a munkavállalók ugyanilyen hivatkozással szeretnének két számjegyű emelést, hogy javuljon a dolgozók jövedelmi helyzete - emlékeztet az mfor.hu

Jelenleg a munkaadói érdekképviseletek egy későbbi időpontra halasztanák a bértárgyalásokat, amikor már többet lehet látni a 2021-es folyamatokból. Ezzel szemben a munkavállalói szervezetek 10 százalék körüli béremelésre tettek javaslatot. Hogy végül milyen megállapodás születik, azt megtippelni sem lehet egyelőre, ha azonban nem, vagy csak minimális mértékű emelésre kerülne sor, az a mostaninál is kedvezőtlenebb helyzetbe sodorja Magyarországot. A bérek mentén még nagyobb lesz a leszakadása hazánknak - írja az mfor.hu.

Szeptemberben derült ki, hogy ha csak minimálisan is, de a román bruttó minimálbér már megelőzte a magyart. Ennek magyarázata, hogy bár a román lej is veszített értékéből az euróval szemben, olyan mértékű leértékelődés mégsem történt, mint a forint esetében. Így nálunk csak a lett és a bolgár érintettek kapnak kevesebb minimálbért euróban számolva. A hírportál becslése szerint a magyar nettó minimálbér vásárlóereje 503,7 euró, a románé pedig 553,5 euró.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Gyökeresen átalakul 2019-től a munkáltatói juttatások rendszere

2018. december 11. 07:42
Mint az már tudható, jövőre a munkaadók által adott juttatások közül kizárólag a SZÉP-kártya három (vendéglátás, szállás, szabadidő) alszámlájára utalt támogatás lesz adómentesen nyújtható.

Az egyensúly költségvetése

2019. július 05. 08:54
2019. június 25-én tartotta soros ülését a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma Monitoring Bizottsága. A LIGA szót emelt az öngondoskodás támogatása és a munkavállalási célú mobilitást is elősegítő lakhatási támogatási rendszer érdekében, valamint kérte, hogy ismét kerüljön napirendre a Munka törvénykönyve, a sztrájktörvény módosítása és a  korkedvezményes és korengedményes nyugdíj kérdése.