Kíméletlenül folytatódhat a magyar bérek leszakadása

2020. december 01. 09:09
Ha nem sikerül megállapodni a minimálbér emeléséről, akkor folytatódni fog a magyar bérek leszakadása a környező országokban elérhető fizetésektől.
Kíméletlenül folytatódhat a magyar bérek leszakadása

Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán még inkább kiéleződtek a véleménykülönbségek: a munkaadói oldal a gazdasági problémákra hivatkozva nem lát reális esélyt a minimálbér jövő évi emelésére, miközben a munkavállalók ugyanilyen hivatkozással szeretnének két számjegyű emelést, hogy javuljon a dolgozók jövedelmi helyzete - emlékeztet az mfor.hu

Jelenleg a munkaadói érdekképviseletek egy későbbi időpontra halasztanák a bértárgyalásokat, amikor már többet lehet látni a 2021-es folyamatokból. Ezzel szemben a munkavállalói szervezetek 10 százalék körüli béremelésre tettek javaslatot. Hogy végül milyen megállapodás születik, azt megtippelni sem lehet egyelőre, ha azonban nem, vagy csak minimális mértékű emelésre kerülne sor, az a mostaninál is kedvezőtlenebb helyzetbe sodorja Magyarországot. A bérek mentén még nagyobb lesz a leszakadása hazánknak - írja az mfor.hu.

Szeptemberben derült ki, hogy ha csak minimálisan is, de a román bruttó minimálbér már megelőzte a magyart. Ennek magyarázata, hogy bár a román lej is veszített értékéből az euróval szemben, olyan mértékű leértékelődés mégsem történt, mint a forint esetében. Így nálunk csak a lett és a bolgár érintettek kapnak kevesebb minimálbért euróban számolva. A hírportál becslése szerint a magyar nettó minimálbér vásárlóereje 503,7 euró, a románé pedig 553,5 euró.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Írásos megállapodás kellene a túlórázás növeléséhez

2018. december 07. 08:23
Az éves 250 órán felül további 150 óra rendkívüli munkaidőt, „önként vállalt túlmunkát” csak úgy rendelhet el a munkaadó, ha arra írásbeli megállapodást köt a munkavállalóval – tartalmazza az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által csütörtökön elfogadott módosító indítvány.

Az agrártámogatási rendszer éppen annyira gátolja, mint segíti a generációváltást

2019. november 27. 09:23
Vonzóvá teszi a szakmát, hogy a támogatásoknak köszönhetően mesterségesen jövedelmezőbb képet mutathat magáról a valóságosnál, ugyanakkor egy sor életképtelen gazdaságot és nyugdíjjal nem rendelkező idős gazdát is "termelésben" tart. Ebben persze az adókedvezmények és egyéb adóoptimalizáló stratégiák is ludasak. Körbejártuk a témát.