Kínában is kelendő a magyar búza

2017. január 19. 07:49
Magyarország kiemelt célja, hogy mezőgazdasági exportjának portfólióját tovább bővítse, mivel a kiváló minőségű, GMO-mentes magyar alapanyagokra és élelmiszerekre Európán kívül is egyre nagyobb az igény – hangsúlyozta beszédében Tóth Katalin helyettes államtitkár a Kínába érkező első magyar búzaszállítmány átadása alkalmából rendezett ünnepségen, Sanghajban.

2016 végén érkezett Kínába az első 20 tonnás búzaszállítmány a Chi Fu Eurotrading vállalat közreműködésével. A budapesti képviselettel is rendelkező cégcsoport elsősorban az ázsiai régióban pénzügyi, befektetési és kereskedelmi területen tevékenykedik.

Az étkezési célú búzára vonatkozó bilaterális egyezmény 2006-os aláírása óta ez volt a legelső magyar búzaexport Kínába, és remélhetőleg ez a szállítmány további sikeres exportlehetőségek előtt nyitja meg az utat - hangsúlyozta Tóth Katalin.

Kép letöltése
 
Fotó: FM

 

Az ünnepélyes sajtótájékoztatót követően, a magyar agrártárca törekvéseivel összhangban, egy kétszázezer tonnás exportról szóló egyezményt írt alá a Chi Fu Eurotrading és kínai partnere, amely további lehetőségeket jelent a magyar étkezési búza értékesítésére.

A kínai és magyar vezetők, valamint üzleti szereplők részvételével zajló esemény jelzi, hogy Magyarország újabb mezőgazdasági árucsoporttal bővítette az ázsiai országba szállított termékek listáját. Jelenleg a közép-európai térségből Magyarország rendelkezik a legtöbb árucsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába.  Az elmúlt esztendőben többek között megindult az élő lovak exportja, valamint a tej és tejtermékek kiszállításához szükséges eljárásrendről is megegyezés született.

A helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a magyar, GMO-mentes, kiváló minőségű és biztonságos termékek megtalálják az igényes vásárlói réteget a kínai piacon is. Hazánk elkötelezett a két ország közötti kapcsolatok erősítése és elmélyítése iránt.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Fazekas: A kis és közepes családi gazdaságok érdekeit kell képviselnie az uniónak

2018. február 21. 08:35
Támogatnia kell a családi gazdaságokat az új közös agrárpolitikának (KAP), a jelenlegi támogatási szint nem csökkenhet – szögezte le Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Brüsszelben, az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva hétfőn.

Az Európai Bizottság online konzultációt indít az élelmiszer-ellátási láncokkal kapcsolatban

2017. augusztus 17. 08:23
Az Európai Bizottság szerdán közzétett felhívásában arra kéri a mezőgazdasági termelőket, az uniós polgárokat és minden érintett felet, hogy a november 17-ig tartó online konzultáció keretében osszák meg az élelmiszer-ellátási lánc működésével kapcsolatos meglátásaikat.