Konferencia Európa jövőjéről

2022. május 16. 09:12
Az Európa jövőjéről szóló konferencia következtetéseit 2022. május 9-én mutatták be az Európai Parlament, a Bizottság és a Tanács elnökeinek, akiknek gondoskodnia kell arról, hogy ezeket a következtetéseket valóra váltsák.
Konferencia Európa jövőjéről

A következtetések a politikák, a munkaprogramok, a költségvetés és a jogalkotási kezdeményezések módosítását jelenti, de az EU-Szerződések módosítását is, miszerint az EU-Szerződéseknek biztosítaniuk kell, hogy az embereket mindig a profit elé helyezzék - ajánlotta az Európa jövőjéről szóló konferencia.

A polgárok által javasolt szerződésmódosítások között szerepel - a szakszervezetek mozgósításának köszönhetően - egy szociális fejlődési jegyzőkönyv, amely garantálja, hogy konfliktus esetén a szociális jogok elsőbbséget élveznek a gazdasági szabadságjogokkal szemben. A szociális haladásról szóló jegyzőkönyvre azért van szükség, hogy soha ne ismétlődhessen meg a hírhedt Laval- és Viking-ügy, amely Európa-szerte megnyitotta az utat a szociális dömping előtt, és hogy megakadályozza a visszalépést és a szociális jogok megkerülését.

A következtetések szerint erős szociális dimenziót kell bevezetni az EU intézményi és gazdasági irányításába, elkerülve ezzel a pusztító megszorító politikákhoz való visszatérést, és évgre kell hajtani a Szociális Jogok Európai Pillére elveit.

A konferencia más átalakító szociális kötelezettségvállalásokra is felszólított, mint például:

  • fenntartható növekedés, az élet- és munkakörülmények javítása, a megújított társadalmi szerződés keretében
  • a Szociális Jogok Európai Pillérének teljes körű végrehajtása, beleértve az igazságosabb béreket és munkafeltételeket, a kollektív tárgyalások megerősítését, a biztonságos foglalkoztatást és a munka és a magánélet egyensúlyát.
  • Az EU gazdasági kormányzásának felülvizsgálata annak biztosítása érdekében, hogy "a társadalmi igazságosság és a társadalmi fejlődés kéz a kézben járjon a gazdasági versenyképességgel".
  • "garantálja a szociális párbeszédre és minőségi munkahelyekre épülő igazságos átmenetet", hogy a zöld és digitális gazdaságra való áttérés a munkavállalók számára méltányos módon történjen.

A következtetések a polgárok egy éven át tartó bevonásának folyamatát írják le, beleértve azt a digitális ötletplatformot is, ahol az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) javaslatai az összes szakpolitikai területen a legnépszerűbbek közé tartoztak:

Mindhárom uniós intézmény elnöke aláírt egy nyilatkozatot, amelyben ígéretet tett arra, hogy "követni fogják a konferencia ajánlásait".

Luca Visentini, az ETUC főtitkára elmondta: "A polgárok világosan megmondták, hogy szociálisabb Európát akarnak, amely az embereket a profit elé helyezi."

"Bár az EU a Covid-válság alatt szociálisabb irányba mozdult el, most még határozottabb lépésekre van szükség."

"Ez magában foglalja a megújított szociális szerződést, a szociális pillér teljes körű végrehajtását, a gazdasági kormányzási szabályok felülvizsgálatát, a szociális fejlődésről szóló jegyzőkönyvet a szerződésekben, amely garantálja, hogy a szociális jogokat nem írják felül a gazdasági szabadságjogok."

"Az Európa jövőjéről szóló konferencia kifejezetten támogatta a szerződésmódosításokat és az ambiciózus szociálpolitikát, és elvárjuk, hogy az EU vezetői teljesítsék a konferencia következtetéseinek tiszteletben tartására tett ígéretüket.

"Itt a lehetőség, hogy megmutassuk a dolgozó embereknek, hogy az Európai Unió meghallgatja őket, és az ő érdekeiket szolgálja."

 

www.liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagyobb egyensúlyt a szülők és gondozók munkája és magánélete között: új uniós minimumszabályok

2019. augusztus 29. 09:10
Olyan témáról írok ma, amire szülőként és munkajoggal foglalkozó szakemberként egyaránt felkaptam a fejem: júniusban új irányelvet fogadott el az Európai Unió, aminek az a célja, hogy javítsa a szülők és gondozók munka és magánélet közötti egyensúlyát. De nem lehet a hírt olvasva most azonnal laptopot eldobva szaladni a gyerekekért: a tagállamoknak három évük van arra, hogy az új szabályokat átültessék a saját jogrendszerükbe. Lássuk mik ezek az újdonságok! A téma érdekessége és a szabályok nagyobb száma miatt két blogbejegyzésben veszem végig őket.

Szakszervezeti vezető lettél? Jó repülést!

2021. január 11. 09:49
Valaha megtiszteltetés volt, és biztonságot is jelentett, manapság már aggódva töprenghetnek a szakszervezeti vezetők: munkahelyüket vagy kirúgásukat garantálja ez a tisztség?