Koronavírusos a gyermekem osztálytársa. A családunk is karanténba kerül?

2020. szeptember 30. 10:02
Az iskolákba, óvodákba október 1-től csak hőmérséklet-ellenőrzés után lehet belépni, légúti tünetekkel (köhögés, orrfolyás, stb.), hőemelkedéssel nem. A vírus viszont tünetmentes gyermekekben is jelen lehet és fertőzhet. Mi történik, mi a teendő, ha egy gyerekről kiderül, hogy covid-vírussal fertőzött? Dr. Spányik Andrást, a Doktor24 Egészségközpont orvosigazgatóját kérdeztük.
Koronavírusos a gyermekem osztálytársa. A családunk is karanténba kerül?
Ha a gyermek fertőzött


Ha egy gyermeknek pozitív a tesztje, de nincsenek vagy nem súlyosak a tünetei, 10 napra hatósági karanténba kerül otthonában. A szoros kontaktnak minősülő személyek szintén házi karanténba kerülnek a meghatározott időre.
 

Ha a gyermek osztálytársa fertőzött


Ha gyermekünk osztálytársáról derül ki, hogy elkapta a vírust, akkor csak gyermekünknek kell házi karanténban tölteni az előírt időt, a családtagjainak nem, hiszen ebben az esetben csak ő számít szoros kontaktnak. Azaz mi továbbra is bejárhatunk dolgozni (ha van, aki vigyázzon a gyerekre…).
 

Ki minősül szoros kontaktnak?


A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint szoros kontaktnak számítanak, akik
- egy háztartásban él;
- személyes kapcsolatba került (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő);
- zárt légtérben tartózkodott (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő) [pl. munkahelyen egymás közelében, iskolában egy osztályteremben, kórházi beteglátogatás során];
- közvetlen fizikai kapcsolatba került új koronavírussal fertőzött személlyel (pl. kézfogás útján); - védőeszköz alkalmazása nélkül új koronavírussal fertőzött beteg váladékával

Azaz ha gyermekünk fertőzött, minden együtt élő családtag otthoni karanténba kerül. Fontos változás szeptember 21-től, hogy a kontaktszemélyek esetében nem váltható ki a karantén két negatív koronavírus-teszttel, mint a külföldről hazaérkezők esetében. Azaz ha szülőként kontaktszemélyek vagyunk, tíz napot mindenképp otthon kell töltenünk.

Szeptember 21-től a háziorvos a tünetek alapján, PCR teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet valakit. Ebben az esetben az ő utasítására történik a beteg otthoni elkülönítése, hivatalos hatósági karantént csak pozitív teszt meglétekor vagy szoros kontaktszemély esetén rendelnek el.
 

A kontaktszemélyeket tesztelik?


A legfrissebb eljárásrend szerint a kontaktkutatás során a fertőzöttel szoros kontaktusba került, tünetmentes személyeknél nem kötelező a PCR-teszt, csak abban az esetben, ha az egészségügyi ellátórendszerben vagy a tartós ápolási és gondozási intézményekben ellátottak vagy dolgoznak. 
 

Kit tesztelnek?


PCR-tesztet akkor kell végezni, ha a páciens a koronavírus tüneteit mutatja, emellett koronavírus-fertőzött területen járt, vagy szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel, vagy ha bármilyen okból kockázati csoportba sorolható.
 

Ha otthon maradunk, kapunk táppénzt?


Amennyiben szoros kontaktszemélynek minősül valaki, és emiatt kerül házi karanténba, táppénzre jogosult. Ha a gyermek beteg, és 12 éven aluli, akkor a szülő keresőképtelenné nyilvánítható - azaz erre az időszakra jár neki a táppénz. Ha gyermekünk a kontaktszemély, de nem igazolt fertőzött, és vele maradnánk otthon, ebben az esetben nem vagyunk táppénzre jogosultak.

 

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Az egykori orvos kitálal a brit állami egészségügyről

2019. november 18. 07:53
Kiszolgáltatottság, félelem, fájdalom - a kórház csöppet sem vidám hely, különösen a betegek és hozzátartozóik szemszögéből. De vajon hogyan látják belülről az állami egészségügy mindennapjait az orvosok, akik évtizedeken át nap mint nap ott vannak az események sűrűjében?

Ők az élet nektárjai: ma van a méhek világnapja

2019. május 20. 08:13
Egy 90 éves méhész szerint a hosszú, egészséges élet egyik titka a méz.