Közbelépett az agrárminiszter, nem épül kisvasút a Csarna-völgyben

2018. november 23. 09:25
A terület az állami erdőgazdaság vagyonkezeléséből a természetvédelmi kezelő, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe kerül.
Közbelépett az agrárminiszter, nem épül kisvasút a Csarna-völgyben

Amint azt korábban megírtuk, a börzsönyi Csarna-völgy jelenleg fokozottan védett részén kisvasút építését tervezték, melynek a környezetvédő szervezetek – akik aláírásgyűjtést is szerveztek – szerint súlyos természetvédelmi következményei lehettek volna. A múlt idő 2018. november 22-től érvényes, amikor a természetbarátok nagy örömére hivatalos állásfoglalás jelent meg az ügyben.

Semmilyen kisvasút építési beruházást nem támogat az Agrárminisztérium a fokozott védelmet élvező, különleges természeti értékekkel rendelkező börzsönyi Csarna-völgyben

– olvasható a szaktárca közleményében.

Nagy István miniszter szakmai felügyeleti jogkörében eljárva a november 22-én utasította a terület vagyonkezelőjét, az Ipoly Erdő Zrt.-t a beruházás engedélyeztetésére vonatkozó kérelem visszavonására.A minisztérium egyúttal soron kívül intézkedik arról, hogy a terület az állami erdőgazdaság vagyonkezeléséből a természetvédelmi kezelő, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe kerüljön át.

Ezen területen a hatályos jogszabályok alapján bármiféle beavatkozás kizárólag természetvédelmi céllal történhet a természeti folyamatok működésének biztosítása, elősegítése érdekében. Ez a célkitűzés hosszú távon a terület nemzeti park igazgatósági vagyonkezelésbe kerülésével garantálható.

Minden természetvédő nevében  köszönjük a szaktárcának és Nagy István miniszternek a döntést!

Kiemelt kép: Gálhidy László

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Váratlan szépségeket tartogat a kert: ezek a virágok nem csak szépek hanem ehetőek is

2020. június 05. 07:48
Sokan nem tudják, de bizony egy átlagos kiskertben is akadnak ehető virágú dísznövények, illetve olyan haszonnövények, amelyeket a termésükért nevelünk, pedig a virágaik is fogyaszthatók. Az Agrárszektor szakértő segítségével járt utána annak, melyek azok a hobbikertekben leggyakrabban előforduló növények, amelyek virágai ehetők, mire kell odafigyelni a fogyasztásukkor, illetve melyek azok, amelyek valóban finomak is, és nem csak mutatósak.

Ahol kockadobás dönt a bónuszról

2019. december 10. 07:48
Milyen újszerű módszerekkel lehet a munkatársak közötti kommunikációt erősíteni és az elégedettséget javítani? A kompenzációs rendszerekről szóló Benefits 2020 konferencia egyik panelbeszélgetésében három céges jó gyakorlat került terítékre. Az egyik munkahelyen kockadobás dönt a bónuszról, a másiknál kártyajátékkal lehet egymást megviccelni illetve egy kis egyéni luxushoz jutni, a harmadiknál pedig telefonos segítség kérhető.