Kulcskérdés az élelmiszer-ellátás biztosítása

2022. április 07. 13:32
Az élelmiszer-ellátás biztonságát semmi nem veszélyeztetheti, ezért az agrártárca kiemelt figyelemmel kíséri a gabonapiac helyzetét - jelentette ki Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Portfolio Agrárium 2022 konferenciáján, szerdán, Kecskeméten.
Kulcskérdés az élelmiszer-ellátás biztosítása

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy három nagy feladat áll az agrárium előtt 2022-ben. Egyrészt kezelni kell a jelenlegi, orosz-ukrán háború által is okozott gazdasági helyzetet, másrészt tovább kell folytatni a Megújuló vidék, megújuló agrárium program végrehajtását, valamint el kell fogadtatni az Európai Bizottsággal a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervet és fel is kell készülni annak alkalmazására is. Hozzátette, a mezőgazdaságnak alkalmazkodnia kell a megváltozott kereslet-kínálati viszonyokhoz, az alapanyag-ellátás okozta kihívásokhoz és az elszabadult energiaárakhoz is. Ezért nem véletlen, hogy a kormány szigorúan figyeli a hazánkból kimenő gabona és olajos magvak exportját. Feldman Zsolt üdvözölte az ellátás biztonsága érdekében részben magyar kezdeményezésre is meghozott uniós döntéseket, melyek közül kiemelendő a zöldítési feltételek enyhítése.

Fotó: Fekete István

Az államtitkár a Megújuló vidék megújuló agrárium programmal kapcsolatosan arra tért ki, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően 2020 vége óta 2000 milliárd forint értékben hirdettek meg pályázatokat az elmúlt időszakban, amiből 1460 milliárdnyit már le is kötöttek. Ennek keretében példaként említette, hogy 156 milliárd forint jut a precíziós gazdálkodás fejlesztésére, 117 milliárd a nagy élelmiszeripari üzemek megújítására, 377 milliárd a nagy állattartó telepek beruházásaira, 102 milliárd a terménytárolók és szárítók megvalósítására, és 70 milliárd a kertészeti üzemekre. A tavaly elindított program következtében több ezer gazdálkodó valósíthatja meg terveit. Kifejtette, a projektek megvalósítását minden eszközzel ösztönözni kell, az agrártárca célja ugyanis a teljes magyar agrárium és élelmiszeripar átfogó technológiai megújítása, ami levetővé teszi, hogy a versenytársainkhoz képest eredményesebben tudjunk termelni. Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy az öntözéssel és a vízgazdálkodással kapcsolatos pályázatok, valamint az erdőgazdálkodók számára kiírt felhívások az idei esztendőben folyamatosan elérhetők. Hangsúlyozta, szerdán megnyílt az egységes kérelmek kitöltési felülete. A termelők 40 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímhez kapcsolódóan igényelhetnek támogatást, több adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesíthetnek, valamint kifizetési kérelmet is beadhatnak.

Fotó: Fekete István

Az államtitkár a Közös Agrárpolitika stratégiai terveiről szólva elmondta, hogy a dokumentumot tavaly év végén küldte meg hazánk az Európai Bizottságnak. A magyar gazdák fejlesztési céljaira építő anyag született, amely a zöld előírásoknak is megfelel, köszönhetően a megemelt társfinanszírozás biztosította lehetőségeknek. Magyarország éppen ezért abban érdekelt, hogy Brüsszel minél hamarabb lezárja a tárgyalásokat. A gazdálkodók érdekét szolgálja, hogy a stratégiát még a nyáron elfogadják, így az őszi mezőgazdasági munkálatokra és a további agráriumot érintő feladatokra sokkal jobban fel tudjanak készülni az érintettek - fűzte hozzá Feldman Zsolt.

 

www.kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Ide is begyűrűzött a koronavírus-járvány: földben maradhat a magyar luxuszöldség

2020. március 30. 09:25
Aggasztja a magyar termelőket, hogy a korai, fólia alatt termesztett spárga betakarításához honnan lesz elengedő munkaerő, a külföldi idénymunkások elmaradásával ugyanis munkaerőhiány alakulhat ki ezen a területen. A szakma szerint nagyon alaposan át kellene gondolni, hogy a rendelkezésre álló hazai munkaerőt hogyan tudják bevonni a mezőgazdaságon belül a kézimunka-igényes kertészeti termelésbe.

Meghirdették idén is Magyarország Tortáit

2020. augusztus 05. 08:31
Idén tizennegyedik alkalommal választotta meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete Magyarország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját. Olyan tortákat vártak, melyek augusztus huszadikával vagy "Magyarországgal összefüggésbe hozhatók, és szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak", írja a cukrászat.net.