Magyarország a díszvendég az idei szlovéniai AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron

2016. augusztus 12. 08:52
Magyarország lesz a díszvendég az idei szlovéniai 54. AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron Gornja Radgonán augusztus 20-25. között - jelentették be a szlovén szervezők Budapesten a Földművelésügyi Minisztériumban.

Magyarország az 5-6. helyen áll Szlovénia kereskedelmi partnereinek sorában, a két ország áruforgalma - szlovén adatok szerint - évi mintegy 1,7 milliárd eurót tesz ki, és folyamatosan nő - mondta Szlovénia budapesti nagykövetségének gazdasági és kereskedelmi tanácsosa.

V. Németh Zsolt, az Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, a magyar-szlovén kapcsolatok kiemelkedő jelentőségűek Magyarország számára. Példaként hozta az együttműködésre az erdészet és a földügyi szabályozásra vonatkozó megállapodásokat, közös erdészeti munkacsoport létrehozását ez év januárjában, valamint a Méhek Világnapja alkalmából is együttműködött a két szaktárca.

Hangsúlyozta: mindkét ország kiáll a mézelő méhek védelmében, a környezettudatos termelés mellett teszi le voksát. Szlovénia fontos partnere Magyarországnak a GMO-mentes Európa létrehozását célzó együttműködésben is.

Magyarország a „hagyomány és a természet” mottó jegyében szervezte meg az idei részvételét az AGRA szakkiállításon. Mintegy 300 négyzetméteren - a Magyar Nemzeti Kereskedőház szervezésében - azt szeretnék bemutatni, hogy milyen fontos a hagyomány és a természet megóvása. Ennek jegyében mutatkozik be a kiállításon 22 magyar erdőgazdaság és négy nemzeti park. A nemzeti parkjainkban való gazdálkodást és mezőgazdálkodást a Őrségi Nemzeti Park,  a Hortobágyi Nemzeti Park, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park és a Duna-Ipolyság Nemzeti Park mutatja majd be.

Az államtitkár kiemelte, hogy a két ország közötti együttműködés fontos területe a határon átnyúló közös tevékenység. Például napi együttműködés van a nemzeti parkok között. Fontos a gyümölcsök tájfajtáinak megóvására irányuló közös erőfeszítés és a tájvédelem terén kialakult közös munka is. Ez utóbbi nemzetközi elismerését jelentette, hogy a Mesés Hetés közös program elnyerte az Európa Tanács díját - mondta az államtitkár.

Janez Erjavec, a Pomurski Sejem d.d vásárszervező cég, igazgatótanácsának elnöke arról beszélt, hogy az 54. AGRA-n a magyar nap augusztus 23-án lesz. A vásárra több, mint 30 ország mintegy 1700 kiállítóját várják, 20 százalékukat külföldről, és mintegy 120 ezer érdeklődő látogatóra számítanak.

Forrás: hirek.elelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

Behűtve az igazi: sós és édes sárgadinnyés receptek

2016. augusztus 08. 08:15
Ha eddig csak desszertként fogyasztottad, eljött az ideje változtatni a sárgadinnyéről alkotott elképzeléseiden.

Számolja ki, mennyit visz haza jövőre!

2016. október 26. 07:54
Már elérhető a HR Portál új bérkalkulátora a 2017-es évre.