Magyarország a díszvendég az idei szlovéniai AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron

2016. augusztus 12. 08:52
Magyarország lesz a díszvendég az idei szlovéniai 54. AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron Gornja Radgonán augusztus 20-25. között - jelentették be a szlovén szervezők Budapesten a Földművelésügyi Minisztériumban.

Magyarország az 5-6. helyen áll Szlovénia kereskedelmi partnereinek sorában, a két ország áruforgalma - szlovén adatok szerint - évi mintegy 1,7 milliárd eurót tesz ki, és folyamatosan nő - mondta Szlovénia budapesti nagykövetségének gazdasági és kereskedelmi tanácsosa.

V. Németh Zsolt, az Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, a magyar-szlovén kapcsolatok kiemelkedő jelentőségűek Magyarország számára. Példaként hozta az együttműködésre az erdészet és a földügyi szabályozásra vonatkozó megállapodásokat, közös erdészeti munkacsoport létrehozását ez év januárjában, valamint a Méhek Világnapja alkalmából is együttműködött a két szaktárca.

Hangsúlyozta: mindkét ország kiáll a mézelő méhek védelmében, a környezettudatos termelés mellett teszi le voksát. Szlovénia fontos partnere Magyarországnak a GMO-mentes Európa létrehozását célzó együttműködésben is.

Magyarország a „hagyomány és a természet” mottó jegyében szervezte meg az idei részvételét az AGRA szakkiállításon. Mintegy 300 négyzetméteren - a Magyar Nemzeti Kereskedőház szervezésében - azt szeretnék bemutatni, hogy milyen fontos a hagyomány és a természet megóvása. Ennek jegyében mutatkozik be a kiállításon 22 magyar erdőgazdaság és négy nemzeti park. A nemzeti parkjainkban való gazdálkodást és mezőgazdálkodást a Őrségi Nemzeti Park,  a Hortobágyi Nemzeti Park, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park és a Duna-Ipolyság Nemzeti Park mutatja majd be.

Az államtitkár kiemelte, hogy a két ország közötti együttműködés fontos területe a határon átnyúló közös tevékenység. Például napi együttműködés van a nemzeti parkok között. Fontos a gyümölcsök tájfajtáinak megóvására irányuló közös erőfeszítés és a tájvédelem terén kialakult közös munka is. Ez utóbbi nemzetközi elismerését jelentette, hogy a Mesés Hetés közös program elnyerte az Európa Tanács díját - mondta az államtitkár.

Janez Erjavec, a Pomurski Sejem d.d vásárszervező cég, igazgatótanácsának elnöke arról beszélt, hogy az 54. AGRA-n a magyar nap augusztus 23-án lesz. A vásárra több, mint 30 ország mintegy 1700 kiállítóját várják, 20 százalékukat külföldről, és mintegy 120 ezer érdeklődő látogatóra számítanak.

Forrás: hirek.elelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

Ki lehet akasztani a megtelt táblát a Balatonra: ez várja a családokat a hosszúhétvégén

2020. augusztus 19. 08:21
Hónapokkal ezelőtt még azon kellett aggódniuk a balatoni szolgáltatóknak, hogy hogyan tudnak fennmaradni. Hogy hogyan tudják elkerülni a végleges bezárást és az alkalmazottak elbocsájtását. Most, hogy már nem kell otthon maradnunk és nagyjából szabadon lehet közlekedni az országban az emberek újra elkezdtek utazni, és a legtöbbjük idén a belföldi nyaralás mellett döntött. Az elmúlt hetekben a HelloVidék is körbenézett a Balaton partján és a Balaton-felvidéken. Az utunk során azt tapasztaltuk, hogy egész nyugodtan ki lehet akasztani a „megtelt” táblát. A gazdaság jelen helyzetéről és a várható bevételekről Hoffmann Henriket, a Balatoni Turizmus Szövetség elnökét, a magyar tenger telítettségének a járványra gyakorolt hatásáról pedig dr. Kemenesi Gábort a Pécsi Tudományegyetem virológusát kérdeztük.

Súlyosan veszélyeztetett fajta: a kihalás szélére került a pásztorkutyák magyar őse

2021. augusztus 12. 12:18
Tizedére zsugorodott az elmúlt években a kuvaszállomány hazánkban, amin még az sem segített, hogy 2017-ben hungarikummá nyilvánították a fajtát. A polgárőr és kuvaszőr program segít a fajtamegőrzésben és a népszerűsítésben, de ha az ősi tulajdonságaival és állóképességével akarjuk megmenteni a kuvaszt, mélyebbre kell ásni, és a tenyésztésénél kell elkezdeni a változtatást.