Megkezdték a leépítéseket az infláció megugrása miatt a cégek

2022. június 08. 09:05
Az amerikai techcégek májusban a növekvő infláció és a lassuló kereslet miatt közel kilencszer több munkahelyet szüntettek meg, mint az év első négy hónapjában. Ez a legmagasabb havi összlétszám 2020 decembere óta.
Megkezdték a leépítéseket az infláció megugrása miatt a cégek

Bár a bejelentett összes elbocsátás az országban májusban 14,7%-kal csökkent áprilishoz képest, köszönhetően az erős munkaerőpiaci keresletnek, a technológiai szektorban 4044 munkahelyet szüntettek meg, szemben a január és április közötti 459-cel. Ez a legmagasabb havi összlétszám 2020 decembere óta, amikor is a technológiai vállalatok 5253 munkahelyet szüntettek meg - írja a Portfólió.

 

Az ukrán válság, az infláció és az emelkedő kamatlábak hatására olyan cégek is visszavettek eredetileg tervezett céljaikból, mint a Snap és a Microsoft, míg mások, például a Meta Platforms a költségek visszafogása érdekében lassították a munkaerő-felvétel ütemét.

"Számos technológiai startup, amely 2020-ban óriási növekedést ért el, különösen az ingatlan-, a pénzügyi és a szállítási szektorban, kezdi látni a felhasználói bázis bővülésének lassulását, amely az inflációval és a kamatlábakkal kapcsolatos aggodalmakkal párosulva arra készteti őket, hogy átszervezzék a munkaerőt és csökkentsék a költségeket" - véli Andrew Challenger, a Challenger, Gray & Christmas alelnöke.

 

A vállalat legfrissebb jelentése szerint a fintech cégek májusban 268 %-kal nagyobb leépítést jelentettek be, mint az év első 4 hónapjában összesen.

Ezzel együtt a múlt héten csökkent a munkanélküli segélyért új kérelmet benyújtó amerikaiak száma. 

www.hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Több millió munkahely szűnhet meg a klímaváltozás miatt

2022. február 15. 14:11
Szabó Amanda Imola, az ELTE TTK Meteorológiai Tanszékének doktorandusza és a Másfélfok állandó szerzője legújabb cikkében a hőstressz munkára gyakorolt hatásait mutatja be.

Vissza a munkába

2020. június 18. 07:43
2020. május 26-án az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Munkavédelmi Főosztálya tájékoztatót adott ki a munkahelyre való visszatéréshez, gyakorlati segítséget nyújt a megelőző intézkedések biztosításához, amelyek biztosítják a biztonságos és egészséges visszatérést a munkahelyeken, és hozzájárulhatnak a COVID-19 koronavírus terjedésének megakadályozásához.