Mentőcsomag az osztrák erdőgazdálkodóknak

2021. február 11. 20:44
Ausztriában 350 millió eurós támogatáscsomagról döntöttek még tavaly, a cél az erdőgazdálkodók terheinek enyhítése, ezzel egyúttal az erdők jövőjének biztosítása. A tíz tervezett intézkedésből hatot február elsejével meghirdettek, ezekre 200 millió euró támogatás jut a 350-ből.
Mentőcsomag az osztrák erdőgazdálkodóknak

Ahogy az osztrák agrárhír-ügynökség, az aiz.info beszámolt róla, hogy még tavaly döntött az osztrák szövetségi kormányzat a 350 millió eurós "erdőalap" létrehozásáról (szerkesztői megjegyzés: ez kb. 126 milliárd forint): arra válaszul, hogy az erdőgazdálkodókat évről évre mind komolyabb veszteségek érik legfőképpen az éghajlatváltozás, a viharok, a hó, illetve a szú kártétele miatt. Első lépésben, február elsejétől hat intézkedésre lehet pályázni a tízből, jelentette be Elisabeth Köstinger agrárminiszter.

 

1. 80 millió eurós keret áll rendelkezésre az újraerdősítésre és a friss telepítés gondozására, erre azok pályázhatnak, akik az erdőt ért valamilyen káresemény után szeretnének újratelepíteni. Klímaváltozás-tűrő elegyes erdők telepítése támogatható.

 

2. Az erdő fajösszetételének javítására 28 millió eurós keret áll rendelkezésre. Itt az a lényeg, hogy az éghajlatváltozás hatásait jobban kivédő elegyes erdők jöjjenek létre.

 

3. 60 millió eurós keretet szánnak a szúkártétel miatt elszenvedett veszteségek enyhítésére. Ausztriában minden évben milliós károkat okoznak ezek a károsítók.

 

4. Egyre több olyan fa terheli a piacot, amelyet nem tervezetten termelnek ki, hanem valamilyen káresemény miatt dőlt ki, tört le. A tárolás megoldására 9 millió eurós keret áll rendelkezésre.

 

5. Megelőző növényvédelmi intézkedések keretében összesen 16 millió eurós keretre lehet pályázni.

 

6. Erdőtüzek elleni védekezésre pedig 6 millió eurós keretet tartalmaz az alap.

 

A még meg nem hirdetett négy intézkedés között kutatástámogatás is szerepel - fagáz és egyéb bioüzemanyagok, valamint klímaváltozáshoz alkalmazkodó erdők témájában -, valamint a fa mint alapanyag szélesebb körű felhasználását, és az erdei biodiverzitás növelését fogja még támogatni az osztrák agrárminisztérium, olvasható az aiz.info oldalon.

 

Forrás: MagyarMezőgazdaság / www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Osztatlan közös (erdő)tulajdon megszüntetése

2021. január 27. 08:12
Okozhatnak-e termőföldár-emelkedést az új előírások, esetleg kell-e arra készülni, hogy megindul a verseny az adott helyrajziszám-tulajdonosok között az egész tábla birtoklásáért? Erre keressük a választ.

Érthetetlen vandalizmus a Hármashatár-hegyen – Az erdészet a lakosság segítségét kéri

2019. május 10. 10:17
Megmagyarázhatatlan vandalizmusról érkezett több bejelentés a Pilisi Parkerdő Budapesti Erdészetéhez az elmúlt napokban: a Hármashatár-hegy környékén valaki baltával hasítja le a fák kérgére festett turistajelzéseket. Amellett, hogy az erdőjárók így eltévedhetnek, a károkozás a fák pusztulásához is vezethet. Az erdészet a lakosság segítségét kéri a károk felméréséhez.