Mi a munkahelyi teendő, ha koronavírusos egy dolgozó?

2020. szeptember 18. 10:43
Irányelvek, protokoll
Mi a munkahelyi teendő, ha koronavírusos egy dolgozó?

Ha egy munkavállaló koronavírusos lett, akkor a munkáltatónak lehetősége van arra, hogy - a nagyobb biztonság érdekében - az ÁNTSZ által megnevezett hivatalos kontaktszemélyeken kívül, más dolgozót vagy dolgozókat is kivonjon a munkavégzésből - mondta az InfoRádiónak a Doktor24 Egészségközpont orvosigazgatója, Spányik Gábor.

Ha koronavírusos egy munkavállaló, akkor alapvetően az ÁNTSZ (új nevén a Nemzeti Népegészségügyi Központ) július óta hatályos irányelveit kell figyelembe venni - mondta az InfoRádióban Spányik Gábor, a Doktor24 Egészségközpont orvosigazgatója. Arra számít egyébként, hogy ezeket a közeljövőben aktualizálják majd. Addig is azt tanácsolja, hogy a cégek saját munkahelyi protokollt dolgozzanak ki a potenciális fertőzésekkel kapcsolatos eljárásrendre, javasolt lehet saját kontaktkutatást is elvégezni.

Amennyiben a dolgozónál koronavírus gyanú merül fel, az érintett munkavállaló maradjon otthon, vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával.

Ezután következik a hivatalos kontaktkutatás, amelyet a népegészségügy rendel el és folytat le. Van egy precíz leírás arról, hogy mi számít szoros kontaktnak, ezeket az embereket megkeresi a népegészségügy, és esetükben is elrendeli a tesztet, továbbá házi karanténba vonulásukat is.

A velünk együttműködő cégeknek segítünk abban, hogy átgondolják a lehetséges kontaktokat, és elvégezzék ezt a kutatást, vagy legalább vegyenek részt ebben, hiszen bizonyos helyi sajátosságok ismeretében jelen pillanatban gyorsabban tudnak reagálni az ÁNTSZ-nél, ahol extrém fokú leterheltség tapasztalható most

- mondta az orvosigazgató. Mint mondta,

az érintett munkavállalóval egy légtérben 15 percnél tovább tartózkodó többi dolgozó felderítése fontos, különösen akkor, ha védőeszközt nem viseltek.

Érdemes lehet rajtuk PCR-tesztet végeztetni

- mondta Spányik Gábor. Javasolják azt is, hogy inkább a megelőzésre koncentráljanak a munkaadók: ha lehetőség van minden dolgozónál a maszkviselésre, akkor jó hatásfokkal védekezhetnek a vírus terjedése ellen. "Ha egy jól szellőző munkaterületen dolgoznak egymástól legalább egy méteres távolságban, és mindenkin maszk van, és a kézhigiéniára is odafigyelnek, akkor nagyon nagy esély van az átadás kockázatának mérséklésére. Ilyenkor talán elegendő azt mondani, hogy a dolgozók figyeljenek a tünetekre, és ha bárki bármilyen tünetet észlel magán, akkor ne jöjjön dolgozni, és keresse meg a háziorvosát" - mondta az orvosigazgató.

A júliusi NNK irányelvek szerint a karantén feloldására úgy van lehetőség, hogy a tünetek megjelenését követően legalább 10 napnak kell izolációban eltelnie, és majd további 4 nap tünetmentesség után mindenféle tesztelés nélkül automatikusan föl lehet oldani a karantént. "Ezt a népegészségügy jóvá is hagyja" - tette hozzá Spányik Gábor.

Forrás: Infostart

szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

A munkaerőhiány gátolja Európa növekedését

2022. május 16. 09:33
HIÁBA AZ AMBICIÓZUS CÉLOK, NINCS ELEGENDŐ SZAKEMBER A GAZDASÁG ZÖLD- ÉS DIGITÁLIS ÁTÁLLÁSÁHOZ

Wellbeing - kihívások és megoldások a hibrid munka világában

2022. május 16. 08:56
Egyre több vállalat áll át hibrid munkavégzésre, melynek sok előnye van, de kezd látszani az árnyoldala is. Ami biztos, hogy egy felelős vállalatnak ebben a helyzetben is figyelmet kell fordítania a munkavállalói jóllétére. Azt, hogy ezzel foglalkozni kell, mi sem bizonyítja jobban, mint egy Glassdoor-felmérés, mely szerint az álláskeresők 77 százaléka értékelné, ha az új munkahelyük törődne a mentális és lelki egészségükkel is. Horváth Emil Lászlóval, mentálhigiénés segítő szakemberrel, coachcsal és trénerrel beszélgettünk a szóba jöhető megoldásokról.