Mini vízerőmű és elektromos traktor az energiamegtakarításért

2022. július 27. 08:37
Csatár Tamás közgazdásszal néhány hónappal ezelőtt találkoztunk, amikor az energiaválság kapcsán bemutatta mini vízerőművét. Akkor csak megemlítette, hogy készül egy elektromos mini fűnyíró traktorral is. Ez az ötlete nagy sikert aratott, mindjárt lett is érdeklődő.
Mini vízerőmű és elektromos traktor az energiamegtakarításért

A mini vízerőmű egy régi üzletágunk, egy bevált konstrukció, amit 3 nagyságban gyártunk.

A Fővárosi Csatornázási Művek zöld beruházása (Fotó: Csatár Tamás)

A Fővárosi Csatornázási Művek zöld beruházása (Fotó: Csatár Tamás)

Most megnőtt irántuk az érdeklődés, mert nagy előnyük, hogy az év nagy részében folyamatosan tudnak termelni.

És nem nagyon hibásodnak meg.

Így van, a műszaki hiba nem jellemző. Egyszerű, de jól kitalált kis gépek, amelyekből hármat most adtunk át a Fővárosi Csatornázási Műveknek.

Megtérülésük milyen?

Nagyon nehéz megmondani, mert minden helyszín más. Függ a vízmennyiségtől és az esés nagyságától, igaz, nekünk már 2-3 méteres magasság is elég.


Általában azért 3 év alatt megtérül egy ilyen beruházás, bár a mini vízerőmű nagysága is sokat számít, hiszen a költségek nem egyenesen arányosan nőnek a teljesítménnyel. Vagyis minél nagyobb egy ilyen erőmű annál kisebb a fajlagos költség. Egy 15 kW-os erőmű költsége nem sokkal kevesebb, mint egy 30 kW-osé. A Fővárosi Csatornázási Műveknél nagyon szerencsés volt számunkra, hogy ott rengeteg a fogyasztó, vagyis sok szivattyú dolgozik és hatalmas vízmennyiséget mozgatnak meg. Nagy előny, hogy egy abszolút zöld beruházást tudtunk ott átadni.

Ha valakinek van egy jó erős patakja, hogy számoljon?

Egy 10 kW-os erőmű naponta 240 kWh energiát termel. Mi évente 300 üzemnappal kalkulálunk. Ez évente 70-75 ezer kWh-t jelent. Egy átlagos családi ház 2500-3000 kWh-t fogyaszt évente. Vagyis egy ilyen pici vízierőmű el tud látni egy olyan kis települést, ahol van 10-20 ingatlan.

Az elektromos csónakkal mi a helyzet?

Ott szét kell választani a hajótestet és az elektromos motor kérdését.

Szépek és erősödnek (Fotó: Csatár Tamás)

Szépek és erősödnek (Fotó: Csatár Tamás)

Ez utóbbit fejlesztettük mi, ott most arra törekszünk, hogy a Thor 10-es motorunk mellé kifejlesszünk egy jóval erősebbet Thor 15 néven. E tekintetben túl vagyunk az első teszteken, gyönyörűen működik. Az ár/érték arány kiváló, ahogy szoktuk.

Igen, ahogy a múltkoriban beszéltük, Önnek az ár/érték arány kiválósága a vesszőparipája.

Ez továbbra is megmaradt. Nem luxust készítünk, hanem jó minőséget, jó áron. Ez a célunk. Nem azért vagyunk olcsóbbak, mert bármelyik termékünk rosszabb lenne a konkurensnél, hanem azért, mert minden felesleges pluszt elhagyunk.

Lekerült a tervezőasztalról az elektromos fűnyíró ötlete, olyannyira, hogy kész a prototípus.

Sok érdeklődő volt előző beszélgetésünk után, ezért elkészült az első példány, sőt a teszteléseken is túl vagyunk. Elsősorban önkormányzatoktól és vállalatoktól kértek információkat, például szállodák, ezért egy ipari változat készült.

Egy hasznos kis gép (Fotó: Csatár Tamás)

Egy hasznos kis gép (Fotó: Csatár Tamás)

Mit jelent ez? Hogy végülis nem egy fűnyírót készítettünk, hanem egy több funkciós mini traktort. Ez a járdamosástól kezdve, a locsoláson, sószóráson át, a hó eltakarításig több mindenre képes és persze füvet is nyír. A benzineshez képest ez a gép óránként 1400 forintot takarít meg. Ez azt jelenti, hogyha valaki ezt a traktorkát napi 3-4 órát használja például fűnyírásra havi 20 napon keresztül fél évig, akkor 3 év alatt megtérül a beruházás. A félévet azért kalkuláltuk bele, mert a fűnyírás miatt csak a vegetációs időszakot vettük figyelembe, de ha télen egyéb funkciókra is használja valaki, akkor a megtérülés gyorsabb.

A magánszemélyek akkor nem célközönség?

Számukra egy olcsóbb változatot készítünk. Ez is mindent tud, de kisebb az akkumulátor kapacitása. Most három változatban gondolkodunk, mindegyikbe lítium akkumulátor kerül. A legkisebb 30-35 percig tud működni, viszont 4 óra alatt újratölthető. Egy töltéssel olyan 700 négyzetméteres terület gondozására ajánljuk. Ára 2860 euró lesz.

 

www.piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

Influenza, allergia, koronavírus: hogyan tudom megkülönböztetni, mik a tünetek?

2020. március 13. 08:40
Az új koronavírus-járvány immáron hivatalosan is világjárvány, a magyar kormány ráadásul veszélyhelyzetet is hirdettek miatta hazánkban. Nem csoda hát, hogy ha valakinek elkezd viszketni a szeme, hevesen elkezd egyik napról a másikra köhögni, összerándul a gyomra, és elkezd félni attól, hogy netalántán valamilyen úton módon megfertőződött az új koronavírussal. Pánikra azonban egyelőre semmi ok, mutatjuk, hogy mire utalnak az egyes tünetek, és hogy mikre kell figyelni akkor, amikor az ember magát diagnosztizálja. Nem szabad ugyanis összekeverni az allergia, a sima megfázás, az influenza vagy az új koronavírus tüneteit.
 
 

„Agyrém” – Ilyen helyzetekbe kényszeríti a tanárokat a Klik

2016. február 17. 11:43
Saját zsebükbe nyúltak a tanárok, hogy megmentsék tehetséggondozó műhelyprogramjukat, mert a majd öt hónappal ezelőtt megnyert pályázati pénzt mind a mai napig nem továbbította iskolájuknak a Klik. Abszurd esetekből nincs hiány: „postakönyvvel, iktatószámmal” terhelt ügymenet, kényszerű közbeszerzés miatt elúszó akciós projektor, bürokrácia miatt dráguló tanulmányi út. Történetek arról, miért mondtak nemet a tanárok a Klik-rendszerre.