Mit kell tudni a próbanapról?

2020. június 04. 07:58
Mi a helyzet a próbanappal, alakíthat-e ki ilyen gyakorlatot a munkáltató. Ha igen,milyen feltételekkel, ha nem, miért nem.
Mit kell tudni a próbanapról?

Első körben célszerű kicsit pontosítani, hogy ugyan azt értsük a próbanap fogalmán. A köznyelvben a próbanap alatt egy olyan - sokszor nem is feltétlen egy napos - időszakot értenek , amikor a jelölt a munkáltatónál munkát végez annak érdekében, hogy kiderüljön, akarja-e alkalmazni és ezért rendszerint nem szeretne bért fizetni, azaz a munkavégzés ingyenesen történik - persze bejelentés és írásbeli szerződéskötés nélkül.

Ilyen próbanapra nincs mód: mivel ténylegesen munkát végez a jelölt, őt ezért munkabér illeti meg, s ugyanezen okból őt be is kell jelenteni, mint munkavállalót. Annak eldöntésére, hogy kíván-e a jelölttel együtt dolgozni a munkáltató a jogalkotó a próbaidő lehetőségét adja, amit jogszerűen ki lehet kötni a munkaszerződésben. Próbaidő kikötése esetén bármikor szabadon, indokolás nélkül megszüntetheti a munkaviszonyt mind a munkavállaló, mint a munkáltató - akár egy nap után is.

A teljes válasz tehát: próbanapot (ami a próbaidő része) csak úgy lehet kikötni, ha a felek munkaszerződést kötnek egymással és abban próbaidőt rögzítenek, a munkáltató pedig eleget tesz a bejelentési és a bérfizetési kötelezettségnek is. Akkor is, ha csak egy napra szól.

 

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Kiküldetés ünnepnapon és szabadság kötelező kiadása a pótmunkanapon

2020. augusztus 17. 08:37
Havi fix béres dolgozónak Ausztriába kell mennie betanulni a cégcsoport központjába augusztus 17-21-éig, tekintettel arra, hogy Ausztriában augusztus 20. nem ünnepnap, illetve augusztus. 21. nem pihenőnap. A napi díjon felül augusztus 20-ára 100 százalékos, augusztus 21-ére pedig 50 százalékos bérpótlékot kell számfejteni a dolgozó részére? Illetve így, hogy a dolgozó augusztus 21-én munkát végez, augusztus 29-ére nem kell szabadságot kiírnia, ha nem kíván dolgozni? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Még nem érett meg a magyar piac a munkavállalók szabadságára

2019. október 17. 14:08
A legtöbb cég szereti azt gondolni magáról, hogy rugalmas, ám a munkavállalóik ezt sokkal kevésbé igazolják vissza. A rugalmas munkavégzés elterjedésének útjában elsősorban a bizalomhiány áll, de ez csak egy ok a sok közül - derül ki a Jobsgarden felmérésből, amelyben közel 450 munkavállaló és több mint 200 cégvezető válaszait hasonlították össze egymással.