Mit kezdjünk a tejföl tetején megjelenő savóval?

2020. február 19. 07:42
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint: "a tejföl tejből, tejszín vagy vaj hozzáadásával, homogénezéssel és tejsavbaktérium-színtenyészettel végzett, alvasztással készült savanyú tejszín." Hasonlóan állítják elő, mint a joghurtot, a pasztörizált tejhez baktériumkultúrákat adnak, majd megalvasztják.

A vízszerű "valami" nem más, mint a savó, és bár nem túl bizalomgerjesztő, teljesen veszélytelen. Alapvetően vízből áll, de tartalmaz még kalciumot, káliumot és egészséges fehérjéket is, így semmi szükség megszabadulni tőle - írja a storeinsider.hu.

fotó: pixabay.com

A pohár tetején természetes kiválási folyamat eredményeként jelenik meg, és mivel pozitív élettani hatásokkal bír, ne öntsük le a tejfölünkről - vagy joghurtunkról -, inkább keverjük hozzá.

De előtte azért szagoljuk meg, ugyanis a savó színe és illata árulkodó jel lehet - írja a Nébih.

Ha tiszta, átlátszó, vízszerű, akkor rendben van a tejtermékünk, ha viszont kellemetlen szagú vagy nyúlós, darabos állagú, akkor valószínűleg romlott, vagy romlásnak indult termékkel van dolgunk.

agrotrend.hu / storeinsider.hu

Kapcsolódó cikkek

A magas minőséget képviselik a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer termékei

2019. december 05. 13:28
A magyar kormány évek óta kiemelt figyelmet fordít az élelmiszerek minőségére és biztonságára. 2017-ben például életbe lépett a ”20 pontos akciótervként” ismert határozat, melynek egyik sarokköve az élelmiszerek minőségének növelése és a vásárlói tudatosság fejlesztése. 2019-ben pedig létrehoztuk a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszert, mely mögött hatósági tanúsítás áll és minőséget garantál a vásárlóknak – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Siófokon tartott Agrárszektor konferencián.
 

Óriásit drágulhatnak az ételek

2019. április 03. 10:24
Katasztrófaközeli állapottól tartanak a mezőgazdaságban. Nem az a legnagyobb baj, hogy nincs eső, hanem az, hogy nem készültek fel erre a helyzetre.