Munkaerőéhes a munkaerőpiac Magyarországon

2021. október 04. 08:29
A koronavírusválság utáni munkaerőpiac kilátásairól beszélt Recruitech BLUE 2021-en Madár István, a Portfolio vezető elemzője. Aki szerint az elmúlt két év, az elmúlt évtized munkaerő-piaci mozgásaihoz képest minimális változást hozott. A munkaerőhiány újra komoly kihívás a vállalatoknak, így a HR-nek is. Tíz éven belül akár félmillió ember tűnhet el a munkapiacról, a munkaerő-tartalékok pedig elfogynak.
Munkaerőéhes a munkaerőpiac Magyarországon

A foglalkoztatás a koronavírus-válság elején visszaesett, de mára visszaállt a válság előtti szintre. Ráadásul a válság hatásai nagyon heterogének a gazdasági szereplőkre nézve. Egyes területeket, mint a szálláshelyeket, a vendéglátást, a ruhaipart, gumi- és műanyagipart erőteljesen érintette a visszaesés, míg mások, mint a gyógyszeripar gyorsan tudtak korrigálni, a pénzügyi területet, a vegyipart és az elektronikát nem érintette számottevően a válság. Sőt, egyes területek – kommunikáció, gépgyártás - bővülni is tudtak foglalkoztatás szempontjából. 

foglalkoztatás

 

A társadalmi csoportokat is különbözőképpen érintette a helyzet. A fiatalok nehezebben tudtak belépni a munkaerőpiacra, és demográfiai okokból is csökken az új munkavállalók száma. Az idősek, elsősorban a nyugdíjkorhatár emelése miatt kevésbé hagyják ott a munkapiacot, így összességében idősödő munkavállalókkal, öregedő piaccal számolhatunk az elemző szerint

Bár a foglalkoztatás visszatért a korábbi szintre, a munkaerőhiány még nem tart teljesen ugyanazon a szinten, de a folyamat iránya egyértelmű. A régióban Magyarországon a legerősebb a munkaerőhiány jelensége, vagyis a piac éhes a munkaerőre.

Még ebben az évtizedben elfogy a tartalék

Madár István szerint 2030-ra akár 500 ezer munkavállaló tűnhet el a munkaerőpiacról, aminek demográfiai okai is vannak. Az évente 30-40 ezer fős halálozás, ami ráadásul súlyosan érinti a viszonylag fiatalabb (40-60 év), főleg férfi népességet, amit ugyan kompenzál valamennyire a külföldről érkező munkaerő, de nem egyenlíti ki. A munkaképes korú lakosság tartalékai az évtized második felére el fog fogyni. Ebbe a csökkenésbe beletartoznak azok, akik fiatalon vonulnak nyugdíjba (pl. Nők 40) körülbelül 420 ezren, és a reményvesztett munkanélküliek is (kb. 150 ezren), akik többnyire képzetlenek, és nem sok esélyük van a versenyszférában az elhelyezkedésre. Közülük az utóbbi években, akiket lehetett, a cégek felszívtak már betanított munkakörökre. 

munkaerő-tartalék

 

Ennél feszesebb már nem nagyon lehet a munkaerőpiac, mondta Madár István. Éppen ezért a lehetőséget a munkaerő migrációjában és az egészségmegőrzésbe való befektetésben látja. Ebbe a munkáltatóknak is érdemes lesz áldozniuk, a képzés és a termelékenység technológiai alapú növelése mellett. 

HR kihívások a munkapiacon: 

 Munkaerőhiány

 A munkaerő minőségének kihívásai

 A munkaerő idősödése

 A munkavállalói migráció integrálása

 A munkaerőköltség növekedése

 

https://www.hrportal.hu/hr/munkaeroehes_a_munkaeropiac_magyarorszagon-20211001.html

Kapcsolódó cikkek

Nem lehet csak úgy belenézni az alkalmazott levelezésébe

2021. május 05. 08:03
Mindegy, hogy a magánhasználat engedélyezve van-e vagy sem

Varrónőkből képzett hegesztőket! - így kezelte a munkaerőhiányt a vállalat

2021. június 11. 08:16
Merjünk kilépni a sémákból, tapossuk ki a járatlan utakat! Férfiasnak gondolt szakmákban is lehet női munkaerőt alkalmazni. Ez a tanulsága a Viessmann Technika Dombóvár Kft. toborzási akciójának. A cég a hiányszakmának számító AVI hegesztő munkakörbe szakmai tapasztalat nélküli női jelentkezőket vett fel és tanított be - sikerrel.