NÉBIH: túl nagy mennyiségben mutattak ki növényvédő szer hatóanyagot burgonyában

2016. november 15. 21:05
Határérték feletti mennyiségben mutatott ki növényvédő szer hatóanyagot egy étkezési burgonya tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma. A termékben mért klórpirifosz mennyisége nem jelent akut egészségügyi kockázatot. A hatóság azonban ismételten felhívja a termesztők figyelmét a növényvédelmi technológiák előírásszerű alkalmazásának, valamint az élelmezés-egészségügyi előírások betartásának fontosságára.

Egy 500 kg-os burgonya tételből vett mintából a NÉBIH laboratóriuma határérték feletti mennyiségben mutatott ki klórpirifosz növényvédő szermaradékot: a 0,01 mg/kg-os maximális értékhez képest 0,038 mg/kg-ot.

A mért mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot, ugyanakkor növényvédelmi technológiai fegyelmezetlenségre – pl. a talajfertőtlenítő szer egyenetlen kijuttatására - utal..

A tétel forgalomból történő kivonása folyamatban van.

A NÉBIH ismételten felhívja a termesztők figyelmét a növényvédelmi technológiák előírásszerű (a növényvédő szer engedélyokirata szerinti) alkalmazásának, valamint az élelmezés-egészségügyi előírások (élelmezés-egészségügyi várakozási idő, az engedélyezett szermaradék mértéke stb.) betartásának fontosságára!

Agroforum.hu / (NÉBIH)

Kapcsolódó cikkek

Lázár: biztos, hogy perre megyünk Brüsszellel a magyar földek miatt

2016. október 28. 12:25
Elkerülhetetlen, hogy bírósági útra terelődjön a magyar földforgalmi törvény ügye – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az Európai Bizottság (EB) ugyanis egy kötelezettségszegési eljárás keretében ragaszkodik ahhoz, hogy külföldiek és jogi személyek is korlátlanul vehessenek Magyarországon termőföldeket, a kormány viszont ezt továbbra sem kívánja engedélyezni.

Iskolapadba ültetik a méhészeket

2017. március 27. 11:42
A SZAKÉRTELEM HIÁNYA IS KÖZREJÁTSZOTT ABBAN, HOGY A MÉHCSALÁDOK EGYHARMADA ELPUSZTULT