NÉBIH: túl nagy mennyiségben mutattak ki növényvédő szer hatóanyagot burgonyában

2016. november 15. 21:05
Határérték feletti mennyiségben mutatott ki növényvédő szer hatóanyagot egy étkezési burgonya tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma. A termékben mért klórpirifosz mennyisége nem jelent akut egészségügyi kockázatot. A hatóság azonban ismételten felhívja a termesztők figyelmét a növényvédelmi technológiák előírásszerű alkalmazásának, valamint az élelmezés-egészségügyi előírások betartásának fontosságára.

Egy 500 kg-os burgonya tételből vett mintából a NÉBIH laboratóriuma határérték feletti mennyiségben mutatott ki klórpirifosz növényvédő szermaradékot: a 0,01 mg/kg-os maximális értékhez képest 0,038 mg/kg-ot.

A mért mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot, ugyanakkor növényvédelmi technológiai fegyelmezetlenségre – pl. a talajfertőtlenítő szer egyenetlen kijuttatására - utal..

A tétel forgalomból történő kivonása folyamatban van.

A NÉBIH ismételten felhívja a termesztők figyelmét a növényvédelmi technológiák előírásszerű (a növényvédő szer engedélyokirata szerinti) alkalmazásának, valamint az élelmezés-egészségügyi előírások (élelmezés-egészségügyi várakozási idő, az engedélyezett szermaradék mértéke stb.) betartásának fontosságára!

Agroforum.hu / (NÉBIH)

Kapcsolódó cikkek

Nem vagyok lusta, csak nem érdekel…- őket nem szeretné alkalmazottnak

2018. augusztus 21. 07:48
Írtunk már a gonosz főnökökről, de mi van a lógós vagy lusta beosztottakkal? A filmtörténetben rájuk is találunk bőven példát. Manapság az egyik legfontosabb kérdés a HR-esek számára, hogy hogyan tudják motiválni a munkavállalókat, leginkább hogyan élesszék fel bennük a belső motivációt. Különösen kemény a feladat, ha az alkalmazott, úgymond nehéz eset. A teljesség igénye nélkül nézzünk meg néhányat!

Felsorolták az összes okot, amiért elmeszelhetik a magyar földtörvényt

2017. június 01. 08:12
Megsértette Magyarország a tőke szabad mozgásának uniós elvét a luxemburgi Európai Bíróság (EB) főtanácsnoka szerint azzal, hogy a 2014-ben hatályba lépett új földforgalmi törvénnyel megszüntette azokat a haszonélvezeti jogokat, amelyeket korábban gazdálkodó szervezetek és nem közeli hozzátartozók javára jegyeztek be magyar termőföldekre. A kormány a megszüntetést azzal indokolta, hogy a bejegyzett haszonélvezeti jogokkal a külföldiek fölszerzését tiltó szabályozást akarták kijátszani. A magyar bírósági megkeresésre indított ügyet – amellyel kapcsolatban az Európai Bizottság is kötelezettségszegési eljárást indított – most kezdik tárgyalni az EB bírái.