Nem csak a gazdálkodók javát szolgálja a Közös Agrárpolitika

2018. március 01. 08:14
Az Európai Bizottság mind a 28 uniós tagállamban felmérés készített arról, hogyan vélekednek az emberek a közös agrárpolitikáról – közölte a nak.hu. 

A felmérés eredményei arról tanúskodnak, hogy a válaszadók több mint 60 százalék szerint a közös agrárpolitika nem csak a gazdálkodóknak, hanem minden polgárnak a javát szolgálja. A Magyarországon megkérdezettek körében még magasabb, 73 százalék az aránya azoknak, akik így vélekednek.

Ami a közös agrárpolitika prioritásait illeti, az uniós polgárok 62 százaléka úgy gondolja, hogy az EU-nak a biztonságos, egészséges és jó minőségű élelmiszerek előállítását kellene kiemelt célként kezelnie. A magyar válaszadók 55 százaléka osztja ezt a véleményt. Csaknem ugyanennyien (51 százalék) tartják közülük fontosnak a megfizethető élelmiszerárak biztosítását.

A magyarországi adatok itt elérhetőek.

https://www.otpagrar.hu/Hirek/Reszletek?id=102579

 

otpagrar.hu

Kapcsolódó cikkek

Dinnyebotrány: etikai vizsgálat is folyik a Tesco ellen

2017. augusztus 23. 08:16
Vizsgálja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), hogy a Tesco közelmúltbeli dinnyebotrányban tanúsított piaci magatartása mennyire ellentétes a kamara üzleti etikai szabályzatával. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) korábban nem állapított meg jogsértést a Tescóval szemben abban a hatósági eljárásban, amelyet a NAK kezdeményezésére indítottak.

Szüksége van-e élelmiszeriparunknak az uniós tagságra?

2016. augusztus 17. 08:02
Nem szabad elfelejteni, hogy nettó agrárexportőr ország vagyunk, és a kivitelünk 80%-a az EU-ba irányul, így egyértelműen szükségünk van az európai piacra - hívta fel a figyelmet Éder Tamás, a Bonafarm Zrt. PR és vállalati kapcsolatok igazgatója a Portfolio Kelet-magyarországi Agrárfórumán. Az ágazatba nagyon kevés fejlesztési forrás érkezett az EU-csatlakozás óta, így nem is csoda, hogy lemaradt a versenyben. Bár a támogatási rendszer közelmúltbeli átalakításának köszönhetően az élelmiszeripar két operatív programból is forráshoz juthat, egyelőre úgy tűnik, hogy a pénzek felhasználása nem megfelelő hatékonysággal történik.