Nincs elég ökovetőmag az országban

2017. március 24. 07:02
Hiány van hazai szaporítású ökovetőmagból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint. A Magyarországon elérhető ökovetőmagokról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) – önkéntes bevalláson alapuló – adatbázist vezet a honlapján.

Öko (bio) növénytermesztésben alapelv, hogy ökotermesztésben előállított, minősített vetőmagot használjanak a gazdák – hangsúlyozza közleményében a Nébih. Mivel azonban kevés az ilyen ökovetőmag a piacon, ezért a szabályozás engedélyezi a csávázatlan (kezeletlen) hagyományos minősített vetőmag felhasználását is, amihez az öko tanúsító szervezet engedélye szükséges. Magyarországon is évek óta vagy hagyományos vetőmagot, vagy magasabb ökológiai lábnyomú külföldi ökovetőmagot vet a biogazdálkodók többsége.

Tavaly több mint 2700 engedélyt adtak ki a tanúsítók csávázatlan vetőmag használatára, amiből látszik, hogy bőven lenne még igény a hazai ökovetőmagra. A lehetőségek és igények összekapcsolásának egyik módja a Nébih által vezetett adatbázis használata. A rendszerbekerüléshez a vetőmag-szaporítók ingyenesen regisztrálhatnak a hivatal honlapján. Az adatbázis révén pedig a biogazdálkodók könnyen és gyorsan megtalálhatják, milyen ökovetőmag érhető el hivatalosan a piacon.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Az Agrárminisztérium a fiatal gazdák támogatásán túl a fiatal családok otthonhoz jutását is fontosnak tartja vidéken

2018. augusztus 27. 07:37
A vidéki térség és a mezőgazdaság mint lehetőség a fiatalok számára" címmel rendezett pénteken nemzetközi miniszteri konferenciát a szlovén agrártárca Mariborban. Az esemény díszvendége ezúttal Macedónia volt. A hagyományosan az AGRA nemzetközi vásár megnyitóját megelőző napon megtartott rendezvényen az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára arról beszélt, hogy Magyarország a fiatal gazdák támogatásán túl a fiatal családok otthonhoz jutását is fontosnak tartja vidéken.

Munkaerő kerestetik! Kukorica adapterek és más aktuális gépek ugyanitt!

2016. augusztus 15. 07:51
Munkást vagy munkát keres? Íme néhány hirdetés a több száz közül, amely lehet, hogy éppen Önnek szól.