Növekszik a Kínába irányuló magyar élelmiszerexport

2017. január 20. 08:00
Közép-Európából Magyarország rendelkezik a legtöbb árucsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába 

magyar-kínai áruforgalomban növekszik a magyar élelmiszeripari termékek exportja,  2015-ben 46 millió eurót tett ki, 2016 első háromnegyedévében pedig már 52,4 millió eurót -  közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI érdeklődésére csütörtökön. 

A szaktárca tájékoztatása szerint a Kínába érkező első magyar búzaszállítmány átadása alkalmából Sanghajban rendezett szerdai ünnepségen Tóth Katalin helyettes államtitkár a magyar agrár- és élelmiszeripari termelés kínai relációs kereskedelmi lehetőségeiről, a GMO-mentességről, a kimagasló élelmiszerbiztonsági nyomon követhetőségről beszélt.

Kínába 2016 végén érkezett az első 20 tonnás búzaszállítmány a Chi Fu Eurotrading vállalat közreműködésével Magyarországról az étkezési célú búzára vonatkozó bilaterális egyezmény 2006-os aláírása óta, és remélhetőleg ez a szállítmány további sikeres exportlehetőségek előtt nyitja meg az utat - hangsúlyozta Tóth Katalin az FM közleménye szerint.

Az ünnepségen kétszázezer tonnás exportról szóló egyezményt írt alá a Chi Fu Eurotrading és kínai partnere, amely további lehetőségeket jelent a magyar étkezési búza értékesítésére. A közép-európai térségből Magyarország rendelkezik a legtöbb árucsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába, az elmúlt esztendőben többek között megindult az élő lovak exportja, valamint a tej és tejtermékek kiszállításához szükséges eljárásrendről is megegyezés született - közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

magyarhirlap.hu

Kapcsolódó cikkek

Segédletet készített a NÉBIH a vendéglátósoknak az allergénekről szóló tájékoztatáshoz

2017. augusztus 31. 09:14
 
Segédletet állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a vendéglátó vállalkozók részére arról, hogy miként tájékoztassák vendégeiket a felszolgált ételek allergén összetevőiről. Az iránymutató dokumentum a kötelezően betartandó jogszabályi előírások mellett hasznos, gyakorlatias tanácsokat is tartalmaz annak érdekében, hogy a vendéglátók pontos, szakszerű információkkal segíthessék a fogyasztók tudatos és felelős ételválasztását.

Mindig nem kell csúcsot dönteni az agráriumban

2018. január 15. 10:10
Tíz éve a folyamatos munkaerő-kiáramlás volt a jellemző, manapság növekszik az ágazatban a foglalkoztatottság