Növekszik a Kínába irányuló magyar élelmiszerexport

2017. január 20. 08:00
Közép-Európából Magyarország rendelkezik a legtöbb árucsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába 

magyar-kínai áruforgalomban növekszik a magyar élelmiszeripari termékek exportja,  2015-ben 46 millió eurót tett ki, 2016 első háromnegyedévében pedig már 52,4 millió eurót -  közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI érdeklődésére csütörtökön. 

A szaktárca tájékoztatása szerint a Kínába érkező első magyar búzaszállítmány átadása alkalmából Sanghajban rendezett szerdai ünnepségen Tóth Katalin helyettes államtitkár a magyar agrár- és élelmiszeripari termelés kínai relációs kereskedelmi lehetőségeiről, a GMO-mentességről, a kimagasló élelmiszerbiztonsági nyomon követhetőségről beszélt.

Kínába 2016 végén érkezett az első 20 tonnás búzaszállítmány a Chi Fu Eurotrading vállalat közreműködésével Magyarországról az étkezési célú búzára vonatkozó bilaterális egyezmény 2006-os aláírása óta, és remélhetőleg ez a szállítmány további sikeres exportlehetőségek előtt nyitja meg az utat - hangsúlyozta Tóth Katalin az FM közleménye szerint.

Az ünnepségen kétszázezer tonnás exportról szóló egyezményt írt alá a Chi Fu Eurotrading és kínai partnere, amely további lehetőségeket jelent a magyar étkezési búza értékesítésére. A közép-európai térségből Magyarország rendelkezik a legtöbb árucsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába, az elmúlt esztendőben többek között megindult az élő lovak exportja, valamint a tej és tejtermékek kiszállításához szükséges eljárásrendről is megegyezés született - közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

magyarhirlap.hu

Kapcsolódó cikkek

GMO-s kukorica vetőmagot fogott a NÉBIH

2016. május 02. 07:47
110 csemege- és 21 pattogató kukorica vetőmag tétel GMO szennyezettségét ellenőrizte eddig idén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság 7 mintában mutatott ki tiltott genetikai módosítást. A tételeket egytől-egyig megsemmisíttette a hivatal. A terület kiemelt figyelmét indokolja, hogy a csemege- és pattogató kukorica vetőmagból termett áru közvetlenül a vásárlók asztalára kerül.

Sorsfordító évek előtt áll a hazai agrárium

2016. június 30. 09:09
Az előző költségvetési időszakban jellemző volt, hogy a támogatások egy bizonyos hányada nem valósult meg, elsősorban azért, mert a vállalkozásnak nem sikerült megszereznie a kapcsolódó banki finanszírozást. Figyelembe kell azonban venni, hogy ezt a problémát csak a pénzügyi intézmények együttműködésével lehetséges megoldani. A bankoknak is - akár az alapítványi garancia bevonásával - a projektek mögé kell állniuk. A következő egy-két évben rendelkezésre álló uniós forrás eredményes felhasználása döntő lesz a cégek hosszú távú versenyképességében - vallja Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója.