Okoserdő-fejlesztés Magyarországon

2021. december 02. 11:25
Együttműködési megállapodást kötött a Soproni Egyetem és az Albacomp az első hazai okoserdőhöz kapcsolódó szenzorok, valamint az adatokat feldolgozó rendszer kifejlesztésére, amely alkalmas az erdők állapotának előrejelzésére, folyamatos megfigyelésére, amely nemcsak a hatékony és a fenntarthatóságot támogató beavatkozások tervezését és végrehajtását segíti elő, hanem új, megbízható és a piacon is értékesíthető műszeregyüttes is születik.
Okoserdő-fejlesztés Magyarországon

Soproni Egyetem által létrehozott „Okoserdő” technológia a digitalizáció eszközeivel támogatja az erdők felkészítését a klímaváltozásra: az intelligens szenzorok rendszerére épülő okoserdő nem csak az erdei ökoszisztéma megfigyelését és megértését teszi a mainál jóval pontosabban lehetővé, hanem a hatékony és a fenntarthatóságot támogató beavatkozások tervezését és végrehajtását is.

Okos-szenzor az okoserdőben

Az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft.-vel kötött stratégiai megállapodásnak köszönhetően olyan hálózati lefedettség és eszközpark válik elérhetővé, amellyel a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. területén lévő leárnyékolt, eldugottabb völgyszakaszokból is biztonságosan érkezhet információ. Az együttműködés keretében az Albacomp a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karával együttműködve, az egyetem szakmai követelményrendszere alapján okosszenzorokat fejleszt és gyárt erdők monitorozásához, a Tanulmányi Erdőgazdaság által biztosított erdőterületen gyűjtött adatokból épített adatbázist pedig a Soproni Egyetem rendelkezésére bocsátja elemzésre, kiértékelésre.

A  fenntarthatóság oktatásának és kutatásának koncepciójába illeszkedő  okoserdő-projekt XXI. századi eszköz a klímaváltozás hatásai elleni védekezésben, azok az információk és módszertan, amelyek a következő időszakban megszületnek, hosszú távú hatással lehetnek az erdei ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásában – mondta az együttműködési megállapodás aláírása alkalmából Prof. Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora.

Minárovits Márton, Fábián Attila és Sándor Gyula aláírják az együttműködési megállapodást. (Fotó: Mőcsényi Miklós, FATÁJ)

A  Planet Fenntarthatósági Expon megkötött együttműködési megállapodást az egyetem nevében Prof. dr Fábián Attila rektor, az Albacomp RI Kft. részéről Minárovits Márton ügyvezető, valamint a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. képvisletében Dr. Sándor Gyula vezérigazgató írta alá.

Forrás: Soproni Egyetem / www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy-Somló a bio útra lép - az ÖMKi oktatással segíti az átállást

2019. március 22. 07:41
Magyarország legkisebb történelmi borvidéke márciustól többek között az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közreműködésével tér át ökológiai művelésre.A folyamat eredményeként Magyarország olyan történelmi borvidékkel gazdagodik, amelyen itthon úttörő módon egységesen ökológiai módon termelnek borszőlőt.

Az EU Bizottsága többszörös természetvédelmi gyámság alá rendelné az erdőgazdálkodást

2021. július 20. 12:06
Múlt héten az Európai Unió Bizottsága egy átfogó klímavédelmi javaslatcsomagot, és ahhoz is kapcsolódva egy 2030-ig szóló új uniós erdészeti stratégia javaslatot fogadott el és tett közzé. Nemzetközi és hazai szakmai vélemények szerint a Bizottság a két dokumentummal méregzöld bejegyzéseket vésett az európai erdőgazdálkodás évszázados történelemkönyvébe.