Orbán Viktor: Amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hozunk létre

2020. április 06. 20:33
A többi között a kormány döntött egy 450 milliárdos beruházásösztönző és munkahelyteremtő programról, és visszaépítik a 13. havi nyugdíjat is.

Tíz év megfeszített munkával már épp egyenesbe jöttünk, amikor a koronavírus megérkezett és veszélybe sodorta az eddigi eredményeinket” – kezdte bejelentését a magyar kormányfő. A helyzet igazságtalan, de ez sem ad felmentést, nem törődhetünk bele, nem fogadhatjuk el. Meg kell vele küzdenünk. Egyszerre a járvánnyal és a gazdasági következményekkel is – fogalmazott Orbán Viktor hozzátéve: „most olyan gazdasági intézkedéseket kell hoznunk, amelyek átsegítenek bennünket az előttünk álló nehéz szakaszon”.

A cél az hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, mi annyit hozzunk létre” – jelentette ki a miniszterelnök. Elmondta azt is, hogy három ütemben hajtják végre az akciótervet. Az első ütem része volt a TB-járulékkal kapcsolatos intézkedés és a KATÁ-soknak nyújtott segítség, illetve a bankhitelek felfüggesztése. „Ma megindult a második szakasz” – fogalmazott Orbán Viktor.

A gazdaságvédelmi akcióterv a GDP 18-20%-át csoportosítja át – mondta el hozzátéve, hogy „a 2020-as költségvetéstől el kell térnünk, a költségvetési hiányt pedig 1%-ről 2,7%-ra emeljük”.

A gazdaságvédelmi akcióterv öt pontból áll, és számos alponttal rendelkezik. 

1. Munkahelymegőrzés: a kormány átvállalja a munkáltatótól a bérköltségek egy részét.

2. Munkahelyteremtés: a kormány 450 milliárd forintos beruházásösztönző programot indít a munkahelyteremtés érdekében.

3. Kiemelt ágazatok újraindítása: a kiemelt ágazatok újraindításáról is döntés született. A kormányfő elmondása szerint ez érinti a turizmus, egészségipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, építőipar, logisztika, közlekedés, film és a kreatív ipar ágazatát is.

4. Vállalatok finanszírozása: a kormány kamat és garanciatámogatott hiteleket biztosít a magyar vállalatoknak 2000 milliárd forint értékben.

5. Család- és nyugdíjas védelem: a kormány visszaépíti a 13. havi nyugdíjat. Ez négy részletben kerül majd kifizetésre. Az első részlet 2021. februárjában lesz kifizetve, amikor a januári nyugdíjon felül plusz egy heti nyugdíjat fognak kapni az érintettek. Ugyanígy lesz majd 2022-ben és 2023-ban is – jelentette be Orbán Viktor.

A kormányfő hozzátette, a program irányítását és koordinálását Palkovics László fogja végezni. Máger Andrea a vállalatokat fogja „lendületbe hozni” és bekapcsolja ebbe az akciótervbe, Varga Mihály pedig a források biztosításáért fog felelni. „Nehéz időket élünk, de láthatják, egyetlen magyar sincs egyedül. Sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra” – fogalmazott a kormányfő. 

mandiner.hu

Kapcsolódó cikkek

Rabszolgatörvény: megszólalt Orbán Viktor

2018. december 12. 09:26
A munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény a munkások érdekét szolgálja - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban kedden az atv.hu-nak nyilatkozva.

A hazai sütőipar nyeresége megduplázódott az elmúlt 5 évben

2019. április 30. 07:51
A sütőiparban 1.100 vállalkozás működik, az itt dolgozók létszáma pedig meghaladja a 16 ezer főt. A szereplők együttes árbevétele több mint 160 milliárd forintot tesz ki, ez 5 év alatt csaknem 10 százalékos bővülést jelentett. A Zalaco, mint a három sütőipari nagyvállalat egyike nagyban hozzájárul ehhez növekedéshez - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Zalaco Sütőipari Zrt. fejlesztési beruházásának bokrétaünnepén.