Orbán Viktor: Amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hozunk létre

2020. április 06. 20:33
A többi között a kormány döntött egy 450 milliárdos beruházásösztönző és munkahelyteremtő programról, és visszaépítik a 13. havi nyugdíjat is.

Tíz év megfeszített munkával már épp egyenesbe jöttünk, amikor a koronavírus megérkezett és veszélybe sodorta az eddigi eredményeinket” – kezdte bejelentését a magyar kormányfő. A helyzet igazságtalan, de ez sem ad felmentést, nem törődhetünk bele, nem fogadhatjuk el. Meg kell vele küzdenünk. Egyszerre a járvánnyal és a gazdasági következményekkel is – fogalmazott Orbán Viktor hozzátéve: „most olyan gazdasági intézkedéseket kell hoznunk, amelyek átsegítenek bennünket az előttünk álló nehéz szakaszon”.

A cél az hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, mi annyit hozzunk létre” – jelentette ki a miniszterelnök. Elmondta azt is, hogy három ütemben hajtják végre az akciótervet. Az első ütem része volt a TB-járulékkal kapcsolatos intézkedés és a KATÁ-soknak nyújtott segítség, illetve a bankhitelek felfüggesztése. „Ma megindult a második szakasz” – fogalmazott Orbán Viktor.

A gazdaságvédelmi akcióterv a GDP 18-20%-át csoportosítja át – mondta el hozzátéve, hogy „a 2020-as költségvetéstől el kell térnünk, a költségvetési hiányt pedig 1%-ről 2,7%-ra emeljük”.

A gazdaságvédelmi akcióterv öt pontból áll, és számos alponttal rendelkezik. 

1. Munkahelymegőrzés: a kormány átvállalja a munkáltatótól a bérköltségek egy részét.

2. Munkahelyteremtés: a kormány 450 milliárd forintos beruházásösztönző programot indít a munkahelyteremtés érdekében.

3. Kiemelt ágazatok újraindítása: a kiemelt ágazatok újraindításáról is döntés született. A kormányfő elmondása szerint ez érinti a turizmus, egészségipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, építőipar, logisztika, közlekedés, film és a kreatív ipar ágazatát is.

4. Vállalatok finanszírozása: a kormány kamat és garanciatámogatott hiteleket biztosít a magyar vállalatoknak 2000 milliárd forint értékben.

5. Család- és nyugdíjas védelem: a kormány visszaépíti a 13. havi nyugdíjat. Ez négy részletben kerül majd kifizetésre. Az első részlet 2021. februárjában lesz kifizetve, amikor a januári nyugdíjon felül plusz egy heti nyugdíjat fognak kapni az érintettek. Ugyanígy lesz majd 2022-ben és 2023-ban is – jelentette be Orbán Viktor.

A kormányfő hozzátette, a program irányítását és koordinálását Palkovics László fogja végezni. Máger Andrea a vállalatokat fogja „lendületbe hozni” és bekapcsolja ebbe az akciótervbe, Varga Mihály pedig a források biztosításáért fog felelni. „Nehéz időket élünk, de láthatják, egyetlen magyar sincs egyedül. Sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra” – fogalmazott a kormányfő. 

mandiner.hu

Kapcsolódó cikkek

Hogyan jár el jogosan a munkáltató a fizetés nélküli szabadság kiadásakor?

2020. április 17. 08:17
Fizetés nélküli szabadság igénylése esetén járhat-e el úgy a munkáltató, hogy csak olyan igénylést vesz át a munkavállalótól, amelyen a kezdő dátumot úgy határozza meg, hogy az adott évre az összes szabadságot kiadja (tehát nem időarányosan). Az adott évi összes szabadság felhasználása után lehet csak igényelni a fizetés nélküli szabadságot?

A kétéves bérmegállapodás újratárgyalása következik

2019. november 13. 07:51
A 2019. november 12-i VKF tárgyalás után Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke megerősítette: a munkavállalói oldal kezdeményezésére, a munkáltatói és a kormányzati oldal egyetértésével a tavaly év végén megszületett kétéves bérmegállapodás újratárgyalására kerül sor a következő hetekben a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma Monitoring Bizottságában.