Oroszország fenyőrönk exportja megszűnhet 2022-től

2020. november 09. 09:35
Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben kiadott rendelkezésében arra utasította a kormányt, hogy szigorúan ellenőrizze a rönk és az alacsony értékű erdei termékek kivitelét, és szüntesse meg a rönkök illegális kereskedelmét.
Oroszország fenyőrönk exportja megszűnhet 2022-től

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben kiadott rendelkezésében arra utasította a kormányt, hogy szigorúan ellenőrizze a rönk és az alacsony értékű erdei termékek kivitelét, és szüntesse meg a rönkök illegális kereskedelmét.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az Oroszországból származó fenyőrönk export az elmúlt 15 évben folyamatosan csökken, és 2022-ben elérheti a nullát, ha Putyin elnök új rönkexport-tilalmát végrehajtják

Azt is kérte, hogy 2022. január 1-től kezdődően teljes körűen tiltsák be a feldolgozatlan vagy alig megmunkált fenyő rönkök (softwood) és az értékesebb lombosfa rönkök (hardwood) exportját Oroszországból. Ez az állítás azt is jelzi, hogy az alacsonyabb értékű keményfa rönköket, például a Finnországba exportált nyírfa rönköket kivehetik a jövőbeni kiviteli tilalom alól.

 

Az orosz faanyag hazai feldolgozásának ösztönzése érdekében Putyin kormányzati támogatási hitelprogramot is szeretne megvalósítani a fafeldolgozó létesítményekbe történő beruházásokhoz, elsősorban Szibériában és Oroszország távol-keleti régiójában, az ázsiai növekvő fapiacokat célozva meg. Ezeket az ipari hiteleket a fűrészárut és falemezeket előállító üzemek, valamint pelletgyártók számára tervezik meghirdetni, amelyek főleg kis átmérőjű rönköket használnak fel. A hitelprogram bevezetésre Putyin elnök 2021. január 1-ét jelölte meg.

 

Ha a rönktilalmat életbe léptetik, akkor Oroszország elveszti a világ egyik legnagyobb fenyő-rönk exportőri címét, amelyet hosszú ideje "birtokolt". Az elmúlt évtizedek alatt az ország nagy mennyiségű fa nyersanyagot exportált, főleg ázsiai és európai fafeldolgozóknak. A fenyőrönk exportjának volumene 2006-ban elérte a 37 millió köbmétert, de amikor a rönk kiviteli tarifáit vezettek be 2008-ban, a szállítás drámai módon csökkent, és 2019-ben már csak 8,5 millió köbmétert ért el.

 

Idén a visszaesés folytatódott, és a Wood Resource Quarterly becslései szerint csak 6 millió köbméter kerül exportra. A szállítások többsége Kínába (kb. 75%) és Finnországba (10%) irányult 2020 első felében.

 

Az orosz lombos rönk (hardwood) exportja 7-8 millió köbméter között ingadozott az elmúlt öt évben, de valószínűleg a következő két évben csökken, ha nagyobb értékű fafajok, például a tölgy és a kőris exportját megtiltják.

 

Kína az elmúlt öt évben körülbelül 10-12 millió köbméter fenyő és lombos rönköt szerzett be Oroszországból. Ezt követően a rönk kiviteli tilalom jelentősen befolyásolja mind a fa nyersanyagok, mind a feldolgozott termékek jövőbeni Kínába történő küldését, amely problémát okozhat az erdészeti termékek várhatóan fokozódó fogyasztása miatt.

 

szerk/ford.: TJ, Forrás: PanelsFurniture

www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Ideje megnyomni a vészcsengőt- kipusztulóban a fél világ a műanyagok miatt

2019. augusztus 12. 08:14
Egy új kutatás szerint már mindennapos a partra vetett bálnák és delfinek gyomrában a műanyag, amely hosszú szenvedésre és pusztulásra ítéli őket.

Településfásítási programot hirdet az Agrárminisztérium

2020. június 04. 07:59
Településfásítási programot hirdet 500 millió forintos keretösszeggel az Agrárminisztérium a 10 ezer fő alatti lakosszámú településeknek, amelyek együttesen 12 ezer sorfát igényelhetnek térítésmentesen - jelentette be Nagy István agrárminiszter Kecskeméten, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Juniperus Parkerdészetében.