Oroszország fenyőrönk exportja megszűnhet 2022-től

2020. november 09. 09:35
Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben kiadott rendelkezésében arra utasította a kormányt, hogy szigorúan ellenőrizze a rönk és az alacsony értékű erdei termékek kivitelét, és szüntesse meg a rönkök illegális kereskedelmét.
Oroszország fenyőrönk exportja megszűnhet 2022-től

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben kiadott rendelkezésében arra utasította a kormányt, hogy szigorúan ellenőrizze a rönk és az alacsony értékű erdei termékek kivitelét, és szüntesse meg a rönkök illegális kereskedelmét.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az Oroszországból származó fenyőrönk export az elmúlt 15 évben folyamatosan csökken, és 2022-ben elérheti a nullát, ha Putyin elnök új rönkexport-tilalmát végrehajtják

Azt is kérte, hogy 2022. január 1-től kezdődően teljes körűen tiltsák be a feldolgozatlan vagy alig megmunkált fenyő rönkök (softwood) és az értékesebb lombosfa rönkök (hardwood) exportját Oroszországból. Ez az állítás azt is jelzi, hogy az alacsonyabb értékű keményfa rönköket, például a Finnországba exportált nyírfa rönköket kivehetik a jövőbeni kiviteli tilalom alól.

 

Az orosz faanyag hazai feldolgozásának ösztönzése érdekében Putyin kormányzati támogatási hitelprogramot is szeretne megvalósítani a fafeldolgozó létesítményekbe történő beruházásokhoz, elsősorban Szibériában és Oroszország távol-keleti régiójában, az ázsiai növekvő fapiacokat célozva meg. Ezeket az ipari hiteleket a fűrészárut és falemezeket előállító üzemek, valamint pelletgyártók számára tervezik meghirdetni, amelyek főleg kis átmérőjű rönköket használnak fel. A hitelprogram bevezetésre Putyin elnök 2021. január 1-ét jelölte meg.

 

Ha a rönktilalmat életbe léptetik, akkor Oroszország elveszti a világ egyik legnagyobb fenyő-rönk exportőri címét, amelyet hosszú ideje "birtokolt". Az elmúlt évtizedek alatt az ország nagy mennyiségű fa nyersanyagot exportált, főleg ázsiai és európai fafeldolgozóknak. A fenyőrönk exportjának volumene 2006-ban elérte a 37 millió köbmétert, de amikor a rönk kiviteli tarifáit vezettek be 2008-ban, a szállítás drámai módon csökkent, és 2019-ben már csak 8,5 millió köbmétert ért el.

 

Idén a visszaesés folytatódott, és a Wood Resource Quarterly becslései szerint csak 6 millió köbméter kerül exportra. A szállítások többsége Kínába (kb. 75%) és Finnországba (10%) irányult 2020 első felében.

 

Az orosz lombos rönk (hardwood) exportja 7-8 millió köbméter között ingadozott az elmúlt öt évben, de valószínűleg a következő két évben csökken, ha nagyobb értékű fafajok, például a tölgy és a kőris exportját megtiltják.

 

Kína az elmúlt öt évben körülbelül 10-12 millió köbméter fenyő és lombos rönköt szerzett be Oroszországból. Ezt követően a rönk kiviteli tilalom jelentősen befolyásolja mind a fa nyersanyagok, mind a feldolgozott termékek jövőbeni Kínába történő küldését, amely problémát okozhat az erdészeti termékek várhatóan fokozódó fogyasztása miatt.

 

szerk/ford.: TJ, Forrás: PanelsFurniture

www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Gyógynövények lépten-nyomon, fél órányi séta alatt...

2020. augusztus 18. 08:00
Gyógynövényeket gyűjteni nem csak célirányosan lehet. Egy erdei séta, egy kirándulás alatt is számos olyan fajjal futhatunk össze, amiből tea, jegestea, szörp, ízesített víz készülhet, ami amellett hogy finom, még sokszor egészségesebb is, mint a vásárolt üdítőitalok többsége.

Virágzik hazánk egyik legmérgezőbb növénye

2020. július 07. 08:31
Hazánkban csupán néhány helyen él az egyébként Mongóliáig előforduló lápi növényritkaság, a gyilkos csomorika (Cicuta virosa). A faj éppen most virágzik Veresegyházon, a Malom-tó lápi jellegű nádas foltjainak, úszószigeteinek peremén, olvasónk, Molnár Ábel pedig arra járt és fotókat készített a jelenségről.