Ötmillió euró jut a magyarországi iskolai étkeztetési programra

2019. szeptember 03. 09:26
A 2019-2020-as tanévben is folytatódik az Európai Unió iskolai étkeztetési programja. Magyarország körülbelül 5 millió eurót kap ennek keretében.

Ebben a tanévben is folytatódni fog az Európai Unió iskolai étkeztetési programja, amelynek keretében gyermekek milliói juthatnak egészséges élelmiszerekhez, tejhez, illetve gyümölcsökhöz és zöldségekhez – közölte hétfőn az Európai Bizottság. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a programra 250 millió eurót fordítanak, amiből 145 milliót gyümölcsökre és zöldségekre, míg 105 milliót tejre és tejtermékekre különítenek el. Magyarország körülbelül 3 millió eurót kap az iskolagyümölcs- és az iskolazöldség-programra, valamint közel 2 millió eurót az iskolatej-programra a szeptemberben kezdődő tanévben.

A 2017-2018-as tanévben az EU-ban az összes gyerek mintegy 20 százaléka, több mint 20 millió, elsősorban 6 és 10 év közötti iskolás vett részt a programokban, amelyeknek az egészséges táplálkozási szokások korai elterjesztése is a célja.
– Rendkívül fontos az egészséges étkezési szokások kialakítása már gyermekkorban. Ezen EU-s programnak köszönhetően fiatal állampolgáraink nem csupán élvezhetik a minőségi európai termékeket, de emellett tanulhatnak a táplálkozásról, a mezőgazdaságról, az élelmiszer-termelésről, és az azzal járó kemény munkáról is – közölte Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos.


nak.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Aranybánya az élelmiszer-hulladék

2018. december 12. 09:19
A mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékekben igencsak hasznos anyagok találhatók, csak eddig vagy nem figyeltünk oda kellőképpen, vagy nem is tudtunk róla, hogy ez létezhet. Az ezzel kapcsolatos kutatás eredményét Hodúr Cecília, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar, Folyamatmérnöki Intézetének intézetvezető egyetemi tanára osztotta meg velünk.

Fillérekért kapható a piacon ez a gyümölcs: egészséges és finom lekvárjának nincs párja

2021. szeptember 09. 11:22
A hazai szilva szezonja a sokféleségének köszönhetően júliustól egészen októberig tart, az ország keleti csücskében előszeretettel termesztett, máshol alig ismert tájfajták azonban egészen október közepéig teremnek. Ezekből készül az országszerte, sőt határon túl is ismert szatmári szilvapálinka, ami mára már hungarikummá vált, és a szintén népszerű szatmári szilvalekvár, ami üstben készül, majdnem egy napig főzik, és semmit nem tesznek hozzá, az íze mégis utánozhatatlanul finom.