Palkovics: Embert próbáló időket élünk

2020. április 07. 12:43
Embert próbáló időket élünk, egy vírussal harcolunk, amely kárt okoz az emberéletben és gazdaságban egyaránt - jelentette ki Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján.
Palkovics: Embert próbáló időket élünk
Palkovics László
Fotó: MH

A kormány átcsoportosítja a költségvetési tételeket annak érdekében, hogy sikeresen vegye fel a harcot a járvány ellen, nem kér külföldi segítséget ehhez.

„Ha van munka, minden van” - emlékeztetett a miniszter a kormányfő mondataira, kiemelve: nem a segélyekben hisz a kormány, hanem a támogatásokban, amelyekkel segíteni lehet a gazdasági szereplőket és a családokat.

Palkovics ismertette a kormányfő által bejelentett, a gazdaság újraindítását célzó gazdasági akciótervének részleteit.

A kormány támogatja a csökkentett munkaidőben dolgo munkavállalók bérének 70 százalékát, emelte ki a miniszter.

Palkovics beszélt arról, hogy a kutatás-fejlesztési pozíciónk veszélybe kerüleht, ezért a fejlesztőket is támogatni fogja a kormány.

Egy sor adminisztratív módosítás is várható, amelyek rugalmasabbá teszik a munkaszervezést.

Felgyorsul az áfavisszaigénylés, speciális fizetési könnyítéseket vezet be a kormány, sorolta a miniszter. 

A veszélyhelyzet alatt a betegszabadságról szóló dokumentumokat elektronikus formában is be lehet nyújtani a kormány döntése értelmében.

Annyi munkahelyet hozunk létre, amennyit a vírus elpusztít - emelte ki Palkovics László.

Annak érdekében, hogy a felnőttképzések attraktívak legyenek, az ilyen képzések költségeinek jelentős részét a kormány átvállalja vagy diákhitel-konstrukciót hoz létre az érdeklődők számára.

Ma 75 ezer egyetemi hallgató nem veheti át a diplomáját nyelvvizsga hiányában. Ezen hallgatók számára a kormány eltörli a nyelvvizsga meglétének követelményét.

Kiemelt beavatkozási területet jelentenek azok az ágazatok, amelyek fejlődését a vírus megakasztotta. Ezek többletforrást kapnak az elkövetkező három évben adócsökkentés, kedvező hitel- és garanciaproramok, beruházástámogatások révén.

A turizmus-vendéglátás szinte teljes egészében megszűnt, ezért egy sor olyan döntés született, amely ennek az ágazatnak az életét egyszerűsíti - mondta el a miniszter.

magyarhirlap.hu

Kapcsolódó cikkek

Gondolatok az elvett korkedvezményes nyugdíjról

2019. május 10. 09:51
A korkedvezményes nyugdíj kapcsán megoszlanak a vélemények. Annak megszüntetését (elvételét) kevesen nézik szakmai és gazdasági, ésszerűségi szempontok alapján. Többségében érzelmi, „nehogymá’ nekik jó legyen” alapon közelítik meg a kérdést.