Piacfelméréssel segíti a NAK az agrár- és élelmiszeripari szakképzést

2016. október 06. 07:54
Komplex munkaerőpiaci kutatást indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agrárgazdasági Kutató Intézettel (AKI) együttműködve, hogy így segítse a piacorientált, az agrár- és az élelmiszeripari piaci szereplők igényeinek megfelelő szakképzést - közölte a köztestület az MTI-vel. 

A tájékoztatás szerint a felmérés keretében közép- és hosszú távon vizsgálják az agrár- és élelmiszeripari munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalát. Megismerhetők és pontosíthatók lesznek a mezőgazdasággal és az élelmiszeripari tevékenységgel foglalkozók munkaerőigényének tendenciái, valamint a munkavállalókkal szemben támasztott jelenlegi és jövőbeni elvárások.


Az eredmények segítséget nyújtanak majd az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő agrár- és élelmiszeripari szakképesítések felülvizsgálatában és a szakmai szervezetek képzésekkel kapcsolatos javaslatainak alátámasztásában is. 

Az ősszel kezdődő kutatás során mintegy 1000 agrárgazdasági kamarai tagot keresnek fel személyesen a kérdezőbiztosok, a NAK megyei referensei, falugazdászai, illetve a kamara partnerszervezetének képviselői. 

A kutatást a NAK és az AKI az agrár-szakképzésért felelős Földművelésügyi Minisztériummal (FM) közösen, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) támogatásával végzi.

A tájékoztatásban kitérnek arra, hogy az agrárkamara a szakképzés támogatására hiányszakmák népszerűsítését is végzi a pályaválasztók körében. Példaként említették a tavaly zárult Tolna megyei kampányt, amelyben a pék szakmát népszerűsítették. A NAK az idén folytatja Tolna megyében a kampányt, ezúttal már a tejipari hiányszakmákat is népszerűsítik.

A NAK tavaly óta segíti az agrár középfokú duális képzésben részt vevő, NAK-tagsággal rendelkező gyakorlati képzőhelyeket is. Ennek keretében a képzést vállaló gazdálkodók igényeihez igazítva teljeskörű felelősségbiztosítást nyújt, ezen felül átvállalja a csoportos tanulói felelősségbiztosítás évi 24 ezer forintos díját. Idén szeptembertől ez a szolgáltatás az FM fenntartásában működő iskolai tangazdaságok, valamint a felsőfokú duális képzésben részt vevő gyakorlati képzőhelyek számára is elérhetővé vált - ismerteti közleményében a kamara.
 
hirek.elelmiszerklub.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Agrár Széchenyi Kártya: támogatás a sertés- és a tejtermelőknek

2016. október 20. 08:20
Az Agrár Széchenyi Kártyán keresztül a tejhasznú tehén-, illetve sertéstartással foglalkozó kis- és középvállalkozásoknak is kiterjesztette a kamat- és költségmentes hitelt a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A kedvezményt a december 31-ig benyújtott hiteligényléseknél lehet igénybe venni

A követelések változatlanok

2018. május 14. 08:59
Az új kormány megalakulása után a LIGA Szakszervezetek továbbra is képviseli azokat a követeléseket, amelyeket a LIGA Szakszervezetek 2017. november 30-án elfogadott négyéves programja alapján a LIGA Szakszervezetek Elnöksége a 2018. március 6-i ülésén meghatározott.