Piacfelméréssel segíti a NAK az agrár- és élelmiszeripari szakképzést

2016. október 06. 07:54
Komplex munkaerőpiaci kutatást indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agrárgazdasági Kutató Intézettel (AKI) együttműködve, hogy így segítse a piacorientált, az agrár- és az élelmiszeripari piaci szereplők igényeinek megfelelő szakképzést - közölte a köztestület az MTI-vel. 

A tájékoztatás szerint a felmérés keretében közép- és hosszú távon vizsgálják az agrár- és élelmiszeripari munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalát. Megismerhetők és pontosíthatók lesznek a mezőgazdasággal és az élelmiszeripari tevékenységgel foglalkozók munkaerőigényének tendenciái, valamint a munkavállalókkal szemben támasztott jelenlegi és jövőbeni elvárások.


Az eredmények segítséget nyújtanak majd az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő agrár- és élelmiszeripari szakképesítések felülvizsgálatában és a szakmai szervezetek képzésekkel kapcsolatos javaslatainak alátámasztásában is. 

Az ősszel kezdődő kutatás során mintegy 1000 agrárgazdasági kamarai tagot keresnek fel személyesen a kérdezőbiztosok, a NAK megyei referensei, falugazdászai, illetve a kamara partnerszervezetének képviselői. 

A kutatást a NAK és az AKI az agrár-szakképzésért felelős Földművelésügyi Minisztériummal (FM) közösen, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) támogatásával végzi.

A tájékoztatásban kitérnek arra, hogy az agrárkamara a szakképzés támogatására hiányszakmák népszerűsítését is végzi a pályaválasztók körében. Példaként említették a tavaly zárult Tolna megyei kampányt, amelyben a pék szakmát népszerűsítették. A NAK az idén folytatja Tolna megyében a kampányt, ezúttal már a tejipari hiányszakmákat is népszerűsítik.

A NAK tavaly óta segíti az agrár középfokú duális képzésben részt vevő, NAK-tagsággal rendelkező gyakorlati képzőhelyeket is. Ennek keretében a képzést vállaló gazdálkodók igényeihez igazítva teljeskörű felelősségbiztosítást nyújt, ezen felül átvállalja a csoportos tanulói felelősségbiztosítás évi 24 ezer forintos díját. Idén szeptembertől ez a szolgáltatás az FM fenntartásában működő iskolai tangazdaságok, valamint a felsőfokú duális képzésben részt vevő gyakorlati képzőhelyek számára is elérhetővé vált - ismerteti közleményében a kamara.
 
hirek.elelmiszerklub.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Öldöklő árháborúba keveredett az Aldi

2017. május 22. 09:51
Brutális árháború tört ki az USA-ban az Aldi és a kiskereskedelem mamutja, a Wal-Mart között. Szakértők hüledezve figyelik a közelharcot és úgy vélik, a háború az élelmiszer-kereskedelemben több áldozatot szedhet a következő években.

37 milliárd jutott eddig fiatal gazdák beruházásaira

2018. április 03. 07:16
2018. februárban, a budapesti Fiatal Gazda Konferencián mutatta be a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA „Az ügy, ami összeköt - Nemzeti minimum az agrár nemzedékváltásért” címet viselő anyagát. A javaslat csomag teljes terjedelmében elérhető az agrya.hu weboldalon. 2018. március 28-án sajtóbeszélgetés keretében tekintették át a vidékfejlesztési támogatásokhoz és a finanszírozáshoz kapcsolódó ügyeket.