Prodi: Az Európai Unió politikai túlélésre játszik, de ez kevés lesz

2020. április 07. 08:11
Az új koronavírus-fertőzés teremtette vészhelyzet sem lesz elegendő az Európai Unió felébresztésére, és minőségi előrelépés helyett Brüsszel továbbra is a „túlélésre fog játszani” Romano Prodi korábbi olasz kormányfő, az Európai Bizottság volt elnöke szerint.
Romano Prodi: Az EU-nak nagyon gyorsan fel kell ébrednie, különben a „zuhanás akkora lesz, hogy a források nem lesznek elegendőek
Fotó: AFP/NurPhoto/Omar Bai

A  nemzetközi sajtó képviselőinek adott hétfői nyilatkozatában Romano Prodi úgy vélte, a járvány  nem vezet az unió feloszlásához. „Ez a veszély nem fenyeget, de a járványhelyzet máris képes volt annyira legyengíteni az EU-t, hogy ezt követően nem fog egészségesen újralendülni, hanem szokása szerint a túlélésre játszik majd” - jelentette ki a Bizottság 1996 és 2004 közötti elnöke. Kijelentette, a tagállamoknak azonban tudomásul kell venniük, hogy „vagy közös Európaként folytatjuk, vagy az EU története véget ért”.

Romano Prodi szerint az új koronavírus-járvány európai terjedésének kezdete óta az EU nem tudott egységes üzenetet megfogalmazni sem a fertőzéssel szembeni intézkedések, sem a víruskutatás terén. Hogyan tudnánk közös európai külpolitikát folytatni, közös főszerepet vállalni a nemzetközi politikában, ha még járványhelyzetben sem tudunk közösen lépni - vetette fel a korábbi kétszeres olasz miniszterelnök.  

Hangsúlyozta, az EU-nak nagyon gyorsan fel kell ébrednie, különben a „zuhanás akkora lesz, hogy a források nem lesznek elegendőek”.   Romano Prodi kizárta a kétsebességes Európa lehetőségét, hangoztatva, hogy a kontinens - mint fogalmazott -  „latin”,  vagyis déli térségeinek esetleges leválasztásával, maga Európa szűnne meg.

Franciaországgal kapcsolatban megjegyezte, hogy Párizs nem élt a Brexit kínálta lehetőséggel, pedig rendkívüli szerepet vállalhatott volna az EU vezetésében. „Franciaország azonban nem tudott elszakadni Németországtól” - vélte Prodi.

A járvány egyetlen pozitívumának nevezte, hogy felértékelődött az államok szerepe. „A világ hirtelen megváltozott, már a  nemzeti gazdaságot védő államosítás sem tűnik szitokszónak” - mondta Romano Prodi. Elítélte, hogy vannak, akik valamiféle hátsó szándékot tételeznek fel, amikor Oroszország segítséget nyújt több országnak, köztük  Olaszországnak. A szolidaritást nem lehet félreértelmezni - vélekedett Prodi

Egy kérdésre válaszolva egyetértett azzal, hogy a járványhelyzet az Európa-barát erőket gyengítheti a Brüsszel-ellenes hangok javára.

 

magyarhirlap.hu

Kapcsolódó cikkek

Vonják vissza a törvényjavaslatot!

2020. április 16. 07:06
2020. április 14-én öt szakszervezeti konfödráció közös levelet írt az Országgyűlés elnökének a közalkalmazotti jogállást megszünetető törvénytervezetet elutasítva. "Ez az eljárási mód és törekvés indokolatlan, különösen most, a koronavírus járvány idején, amikor a szakszervezeti és társadalmi cselekvőképesség korlátozott" - írták levelükben a konföderációk. 

Kitüntetések augusztus 20. alkalmából

2021. augusztus 23. 08:17
Államalapító királyunk nyomdokain járnak, a nemzetet erősítik mindazok, akik az ország fejlődéséért, a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar korszerűsítéséért, az oktatás, a kutatás, és a tudomány megújításáért dolgoznak – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából tartott kitüntetés és innovációs-díj átadón, a Pesti Vigadóban.