Rabokkal pótolnák a kieső munkaerőt a brit élelmiszeriparban

2021. augusztus 24. 09:02
Az elképzelések szerint a fogvatartottak napi eltávozást kaphatnának fizetett munkavégzés céljából. 
Rabokkal pótolnák a kieső munkaerőt a brit élelmiszeriparban

A brexit és a Covid-járvány miatt akkora a munkaerőhiány a brit élelmiszeriparban, hogy az ágazat arra kéri a brit kormányt és illetékes szerveit: a súlyos zavarokat okozó probléma megoldása érdekében engedélyezzék még több rab rendelkezésre bocsátását a börtönökből munkavégzés céljából. A The Guardian című brit lap értesülése szerint a mészárosokat, henteseket, vágóhidakat és húsfeldolgozókat tömörítő Független Hússzállítók Szövetsége (AIMS) már felvette a kapcsolatot az igazságügyi minisztériummal, hogy együtt kitalálják a megoldást. 

Az elképzelések szerint a fogvatartottak napi eltávozást kaphatnának fizetett munkavégzés céljából. 

Az ágazat veteránokat, volt börtönőröket támogató jótékonysági szervezeteket és állásközvetítő irodákat is felkeres munkaerő-toborzás céljából. A hússzövetség egynémely tagja egyébként már foglalkoztat rabokat ideiglenes eltávozási engedéllyel, s úgy tűnik, beválik a módszer. A belügyminisztérium ugyanakkor azt szorgalmazza, hogy elsősorban hazai munkaerőt kell igénybe venni, ám az ágazat még nem ért el átütő eredményt. A megkeresett büntetés-végrehajtási intézmények pedig azzal utasítják el a kérést, hogy kimerítették a kvótájukat, s már nem engedhetnek ki több elítéltet. A Brit Húsfeldogozók Szövetsége is már megmozgatott minden követ, csak hogy munkaerőhöz jusson, beszéltek a büntetés-végrehajtási hatósággal is. Gondot okoz azonban, hogy a napi eltávozási programot a világjárvány dühöngése alatt korlátozták, s csak mostanában kezd visszazökkenni a régi kerékvágásba. 

A munkaerőhiány nemcsak az élelmiszeripart sújtja, a szigetországban mintegy 90-100 ezer teherautó-sofőri állás betöltetlen, s érzékenyen érinti a kiskereskedelmet és a beszállítói láncot is. A szakmai és logisztikai szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a munkaerőhiánynak a fogyasztók fogják meginni a levét, hacsak a kormány be nem avatkozik. A probléma nem kerülte el a vendéglátóipart sem: az egyik étteremlánc nemrégiben kényszerült tizedik üzlete bezárására a csirkehúshiány miatt.

A Brit Baromfi Terméktanács felmérése szerint csaknem hétezer állás betöltetlen, s a helyzet csak romlik; már előre félnek a karácsonytól, ha esetleg akadozni fog a pulykakínálat.

Az ellátásban egyelőre kevéssé érződik a súlyos gond, hála a kiskereskedők és beszállítóik szinte emberfeletti munkájának. Az ágazat mindent elkövet, hogy megfelelő létszámú személyzetet toborozzon: növeli a fizetést, bónuszrendszert vezet be, teherautósofőr-képzési tanfolyamokat indít, s a beszállítókat is közvetlenül segíti az áru eljuttatásában. Ugyanakkor hangoztatják, hogy a kormány közbelépése nélkül nem tudnak kilábalni a bajból. Jó lenne például, ha növelné a gépjárművezetési vizsgák számát, s ideiglenes munkavállalási vízumot bocsátana ki tízezer uniós sofőr számára. A sofőrképzés sem olcsó, egy teherautó-vezetői tanfolyam 3500 fontba kerül. Az igazságügyi minisztérium a maga részéről hajlandóságot mutat a segítségre, mivel úgy véli, a büntetés időtartama alatti és a szabadon bocsátás utáni munkavégzés csökkentheti a visszaesés veszélyét. Az iNews brit hírportál szerint főként két tényező járult hozzá a súlyos munkaerőhiányhoz. A Covid–19-világjárvány szétzilálta a gépjármű-vezetői vizsgák és a vezetői engedélyek kiadásának rendjét egy olyan ágazatban, ahol többnyire idősebb sofőrök dolgoznak. Így aztán gyorsabban veszítik el az alkalmazottakat, mintsem újakat tudnának toborozni. 

Ennél is nagyobb galibát okozott azonban a brexit, ugyanis EU-s hátterű teherautó-sofőrök ezrei – becslések szerint tizennégyezren – hagyták el Nagy-Britanniát a 2020 júniusát megelőző tizenkét hónapban, s közülük mindössze hatszáz tért vissza.

www,magyarnemzet.hu

Kapcsolódó cikkek

Sonka, tojás, csokinyúl a középpontban – megkezdődött a tavaszi élelmiszer mustra

2019. március 26. 08:34
Mától indult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés. A Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt országos akció a húsvéti ünnepek végéig, azaz április 22-ig tart. Az ellenőrzés-sorozat középpontjában ezúttal is a szezonálisan népszerű termékek, valamint az azokat előállító- és forgalmazó helyek állnak. A növényi termékeknél a szakemberek kiemelten vizsgálják majd a primőr, azok közül is főleg a gyorsan romló zöldségeket és gyümölcsöket, mint például a szamócát.

Drága szupertej hódít a hazai boltokban: egyre többen veszik a hagyományos helyett

2021. augusztus 18. 08:33
Gyerekkorunk egyik kedvenc itala, a tej mára már igen megosztóvá vált az emberek között. A mai napig sokan vallják azt, hogy nagyon fontos a tej és tejtermékek fogyasztása, főleg akkor, ha szervezetünk még fejlődésben van. Ez talán nem meglepő, hiszen vitaminok, fehérjék és az emberi szervezet számára fontos anyagok is megtalálhatóak benne. Vannak azonban olyanok is, akik szerint vissza kellene venni a tejfogyasztásból. Az ehhez a réteghez tartozók azt vallják, hogy érdemes lenne leredukálni a mennyiségeket, illetve egyre többen vannak olyanok is, akik inkább növényi italokra és termékekre cserélik a hagyományos élelmiszereket – utóbbit azzal indokolják, hogy ezzel nagymértékben hozzájárulhatunk bolygónk helyzetének javulásához. Az Agrárszektor utánajárt, hogy ez valóban így van-e.