Rabokkal pótolnák a kieső munkaerőt a brit élelmiszeriparban

2021. augusztus 24. 09:02
Az elképzelések szerint a fogvatartottak napi eltávozást kaphatnának fizetett munkavégzés céljából. 
Rabokkal pótolnák a kieső munkaerőt a brit élelmiszeriparban

A brexit és a Covid-járvány miatt akkora a munkaerőhiány a brit élelmiszeriparban, hogy az ágazat arra kéri a brit kormányt és illetékes szerveit: a súlyos zavarokat okozó probléma megoldása érdekében engedélyezzék még több rab rendelkezésre bocsátását a börtönökből munkavégzés céljából. A The Guardian című brit lap értesülése szerint a mészárosokat, henteseket, vágóhidakat és húsfeldolgozókat tömörítő Független Hússzállítók Szövetsége (AIMS) már felvette a kapcsolatot az igazságügyi minisztériummal, hogy együtt kitalálják a megoldást. 

Az elképzelések szerint a fogvatartottak napi eltávozást kaphatnának fizetett munkavégzés céljából. 

Az ágazat veteránokat, volt börtönőröket támogató jótékonysági szervezeteket és állásközvetítő irodákat is felkeres munkaerő-toborzás céljából. A hússzövetség egynémely tagja egyébként már foglalkoztat rabokat ideiglenes eltávozási engedéllyel, s úgy tűnik, beválik a módszer. A belügyminisztérium ugyanakkor azt szorgalmazza, hogy elsősorban hazai munkaerőt kell igénybe venni, ám az ágazat még nem ért el átütő eredményt. A megkeresett büntetés-végrehajtási intézmények pedig azzal utasítják el a kérést, hogy kimerítették a kvótájukat, s már nem engedhetnek ki több elítéltet. A Brit Húsfeldogozók Szövetsége is már megmozgatott minden követ, csak hogy munkaerőhöz jusson, beszéltek a büntetés-végrehajtási hatósággal is. Gondot okoz azonban, hogy a napi eltávozási programot a világjárvány dühöngése alatt korlátozták, s csak mostanában kezd visszazökkenni a régi kerékvágásba. 

A munkaerőhiány nemcsak az élelmiszeripart sújtja, a szigetországban mintegy 90-100 ezer teherautó-sofőri állás betöltetlen, s érzékenyen érinti a kiskereskedelmet és a beszállítói láncot is. A szakmai és logisztikai szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a munkaerőhiánynak a fogyasztók fogják meginni a levét, hacsak a kormány be nem avatkozik. A probléma nem kerülte el a vendéglátóipart sem: az egyik étteremlánc nemrégiben kényszerült tizedik üzlete bezárására a csirkehúshiány miatt.

A Brit Baromfi Terméktanács felmérése szerint csaknem hétezer állás betöltetlen, s a helyzet csak romlik; már előre félnek a karácsonytól, ha esetleg akadozni fog a pulykakínálat.

Az ellátásban egyelőre kevéssé érződik a súlyos gond, hála a kiskereskedők és beszállítóik szinte emberfeletti munkájának. Az ágazat mindent elkövet, hogy megfelelő létszámú személyzetet toborozzon: növeli a fizetést, bónuszrendszert vezet be, teherautósofőr-képzési tanfolyamokat indít, s a beszállítókat is közvetlenül segíti az áru eljuttatásában. Ugyanakkor hangoztatják, hogy a kormány közbelépése nélkül nem tudnak kilábalni a bajból. Jó lenne például, ha növelné a gépjárművezetési vizsgák számát, s ideiglenes munkavállalási vízumot bocsátana ki tízezer uniós sofőr számára. A sofőrképzés sem olcsó, egy teherautó-vezetői tanfolyam 3500 fontba kerül. Az igazságügyi minisztérium a maga részéről hajlandóságot mutat a segítségre, mivel úgy véli, a büntetés időtartama alatti és a szabadon bocsátás utáni munkavégzés csökkentheti a visszaesés veszélyét. Az iNews brit hírportál szerint főként két tényező járult hozzá a súlyos munkaerőhiányhoz. A Covid–19-világjárvány szétzilálta a gépjármű-vezetői vizsgák és a vezetői engedélyek kiadásának rendjét egy olyan ágazatban, ahol többnyire idősebb sofőrök dolgoznak. Így aztán gyorsabban veszítik el az alkalmazottakat, mintsem újakat tudnának toborozni. 

Ennél is nagyobb galibát okozott azonban a brexit, ugyanis EU-s hátterű teherautó-sofőrök ezrei – becslések szerint tizennégyezren – hagyták el Nagy-Britanniát a 2020 júniusát megelőző tizenkét hónapban, s közülük mindössze hatszáz tért vissza.

www,magyarnemzet.hu

Kapcsolódó cikkek

Ne hagyd magad átverni, így válaszd ki a tökéletesen édes és érett paradicsomot

2020. május 18. 07:45
Biztos sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy hosszas válogatás után azt hitték megtalálták a tökéketes ízű paradicsomokat, és otthon, kóstolás közben szembesültek vele, hogy bizony nagyon rossz ízű darabokat választottak. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő magyar férfi egyik videójában megmutatta, hogyan lehet ránézés alapján megállapítani a boltban, hogy egy paradicsom érett és édes. A vlogger egyébként többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozik a távoli országban.

Élelmiszeripari termékek kereskedésével csaltak áfát

2020. július 22. 09:41
Több milliárd forint áfát csalt egy Budapest és Győr környéki cégeket irányító bűnbanda élelmiszeripari termékek kereskedésével, a gyanúsítottak közül a Budai Központi Kerületi Bíróság öt embert letartóztatott - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense kedden az MTI-t.