Rabszolgatörvény: országos útlezárások, helyi sztrájkok jöhetnek

2018. december 11. 14:14
Az elmúlt idők legnagyobb szakszervezeti tüntetését hozta össze december 8-án az elhíresült rabszolgatörvény elleni tiltakozás. Az ellenzéki pártok parlamenti akciókkal igyekeztek – sikertelenül – megakadályozni, hogy a tervezet eljusson a szavazásig. A szakszervezetek országos demonstrációsorozatot terveznek.

Annak ellenére, hogy legalább tízezer ember tiltakozott a rabszolgatörvény bevezetése ellen a budapesti Kossuth tér és Andrássy út sarkán felállított színpad előtt december 8-án, kétség nincs afelől, hogy az Országgyűlés fideszes kétharmaddal elfogadja rabszolgatörvényt. Akkor viszont nagy lendülettel megkezdődnek országszerte az útlezárások, és más akciók is – nyilatkozta Kordás László, a mintegy 200 ezer tagot képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke. – Először is nyilvánosságra fogjuk hozni azoknak a képviselőknek a nevét, akik igennel voksolnak erre a szégyenteljes javaslatra, s megjelenünk valamennyi Fidesz-irodánál, hogy szembesítsük a kormánypárti képviselőket döntésük várható következményeivel, a hatnapos munkahét törvénybeiktatásával – mondta. A tiltakozó akciók azonban tovább folytatódnak, első körben Győrött és Pécsett lesznek félpályás útlezárások, de hasonlóra készülnek Szolnokon és később minden megyében. A szakszervezetek felhívják a munkavállalók figyelmét, jelezzék majd, ha azt tapasztalják, hogy a cégük élni akar a törvényi lehetőséggel, s végtelen sok túlmunkára kényszeríti őket, mert akár helyi sztrájkokkal is segítenek ellenállni. Ehhez persze munkahelyi szakszervezetek kellenek, s ahol nincs, ott haladéktalanul létre kell hozni. A konföderáció minden segítséget megad, és senkit nem hagy magára – emelte ki Kordás, majd megjegyezte: erős országos tiltakozásra lehet számítani.

Ország-bénító sztrájk?

A szakszervezetek, ha a tagok úgy akarják, akkor akár totális útlezárással is megbéníthatják az országot, sőt néhány kiemelt stratégiai üzemben sztrájkokkal a termelést is. Ezt már László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke nyilatkozta. László azonban hangsúlyozta: ehhez a munkavállalók akarata és részvétele is kell, mert csak úgy van értelme bármibe is fogni, ha erő – vagyis megfelelő támogatottság és résztvevői létszám – is van mögötte

http://www.dolgozoklapja.hu/?p=2955

Kapcsolódó cikkek

Szociális Párbeszéd 2018

2019. február 27. 10:26
2019. február 25-én a Kossuth Klubban a Friedrich Ebert Stiftung és a Policy Agenda új kiadványát a „Szociális Párbeszéd 2018 – Egyeztetés és érdekérvényesítés a munka világában” című évkönyvet mutatták be a szerzők.

Agy fittnesz - mérhető!? fejleszthető!?

2019. április 23. 08:56
„Egyszerűbben, jobban, gyorsabban - csinálj többet agilisan!” Ez Carole Gaskell rövid összefoglalója arról, hogy mit jelent az agyi fittneszt eredményező neuro-agilitás (neuro agility). A CHN Nemzetközi Vezetőfejlesztő Akadémia workshopján a - Motivációs Térkép™ 2017-es bevezetője után - most Carole egy vadonatúj mérő módszert, 40 perces tesztet mutatott be, ami az agyi képességek fejlesztéséhez teremt kiinduló adatokat.