Rabszolgatörvény: országos útlezárások, helyi sztrájkok jöhetnek

2018. december 11. 14:14
Az elmúlt idők legnagyobb szakszervezeti tüntetését hozta össze december 8-án az elhíresült rabszolgatörvény elleni tiltakozás. Az ellenzéki pártok parlamenti akciókkal igyekeztek – sikertelenül – megakadályozni, hogy a tervezet eljusson a szavazásig. A szakszervezetek országos demonstrációsorozatot terveznek.

Annak ellenére, hogy legalább tízezer ember tiltakozott a rabszolgatörvény bevezetése ellen a budapesti Kossuth tér és Andrássy út sarkán felállított színpad előtt december 8-án, kétség nincs afelől, hogy az Országgyűlés fideszes kétharmaddal elfogadja rabszolgatörvényt. Akkor viszont nagy lendülettel megkezdődnek országszerte az útlezárások, és más akciók is – nyilatkozta Kordás László, a mintegy 200 ezer tagot képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke. – Először is nyilvánosságra fogjuk hozni azoknak a képviselőknek a nevét, akik igennel voksolnak erre a szégyenteljes javaslatra, s megjelenünk valamennyi Fidesz-irodánál, hogy szembesítsük a kormánypárti képviselőket döntésük várható következményeivel, a hatnapos munkahét törvénybeiktatásával – mondta. A tiltakozó akciók azonban tovább folytatódnak, első körben Győrött és Pécsett lesznek félpályás útlezárások, de hasonlóra készülnek Szolnokon és később minden megyében. A szakszervezetek felhívják a munkavállalók figyelmét, jelezzék majd, ha azt tapasztalják, hogy a cégük élni akar a törvényi lehetőséggel, s végtelen sok túlmunkára kényszeríti őket, mert akár helyi sztrájkokkal is segítenek ellenállni. Ehhez persze munkahelyi szakszervezetek kellenek, s ahol nincs, ott haladéktalanul létre kell hozni. A konföderáció minden segítséget megad, és senkit nem hagy magára – emelte ki Kordás, majd megjegyezte: erős országos tiltakozásra lehet számítani.

Ország-bénító sztrájk?

A szakszervezetek, ha a tagok úgy akarják, akkor akár totális útlezárással is megbéníthatják az országot, sőt néhány kiemelt stratégiai üzemben sztrájkokkal a termelést is. Ezt már László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke nyilatkozta. László azonban hangsúlyozta: ehhez a munkavállalók akarata és részvétele is kell, mert csak úgy van értelme bármibe is fogni, ha erő – vagyis megfelelő támogatottság és résztvevői létszám – is van mögötte

http://www.dolgozoklapja.hu/?p=2955

Kapcsolódó cikkek

Magyar gazdaság: ekkora visszaesés várható az idén

2020. október 09. 08:14
A járvány visszatérése miatt a Kopint-Tárki az idei évre a magyar gazdaság 5,8 százalékos visszaesésével számol.

Tíz térképen, mennyire kettészakadt az ország gazdasága

2021. április 07. 08:46
A különböző gazdasági mutatókat vizsgálva még mindig óriási a különbség az ország két fele között. Az egy főre eső GDP-nél háromszoros a különbség a főváros és a szegényebb megyék között, a munkanélküliségben pedig nyolcszoros. A szabad vállalkozási zónák és a kedvezményezett járások kiválasztása is mutatja, hol kell leginkább csökkenteni a különbségeket.