Rendkívüli öntözési célú vízhasználat a mezőgazdasági termelőknek

2019. május 03. 09:19
A mezőgazdaságot egyre gyakrabban és huzamos ideig sújtó aszály miatt a kormány vízjogi engedély nélkül, bejelentés alapján, korlátozott ideig (legfeljebb egy hónapig) rendkívüli vízhasználatot biztosít a termelők számára tartósan vízhiányos időszakban.

A mezőgazdasági területeket hónapok óta sújtó csapadékhiány a növényi kultúrák fejlődését visszaveti és az agrárágazatnak súlyos károkat okoz. A kormány érdeke, hogy Magyarországon növekedjen az öntözött területek nagysága, és csökkenjenek a gazdálkodók terheinek.

Ezért első lépésként az agrárminiszter javaslatára a belügyminiszter április elsejével tartósan vízhiányos időszakot hirdetett ki, ami azt jelenti, hogy ebben a helyzetben kell vízkészletjárulékot fizetniük a gazdálkodóknak.

A kormány mostani döntésével megteremti a lehetőségét annak, hogy aszályos időszakban a termelők minél gyorsabban, bejelentés után elkezdhessék az öntözést. A rendkívüli öntözési célú vízhasználatról szóló kormányrendelet szerint a vízhasználó bejelentés alapján, vízjogi engedély nélkül, a tartósan vízhiányos időszakban, közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással - legfeljebb 120 mm/hektár (1200 m³/hektár) vízmennyiséget - 100 hektár nagyságot meg nem haladó területen, legfeljebb egy hónap időtartamig öntözhet.

Az egy hónapos időszakot követően az öntözés folytatása érdekében kezdeményezni kell az egynyári öntözés engedélyezését.

(AM Sajtóiroda)

 

Kapcsolódó cikkek

Ezt kár lenne kihagyni: ingyenes mentorprogram indult az agrárvállalkozások számára

2020. november 18. 08:41
A SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány idén már 30. éve dolgozik a magyarországi vállalkozói kultúra fejlesztése, a vállalkozók szakmai ismereteinek bővítése, a kisvállalkozások versenyképességének növelése érdekében. A mentorprogramja keretében segítik az agráriumban tevékenykedő vállalkozásokat is, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Ütésálló a magyar mezőgazdaság

2020. augusztus 19. 08:13
Ütésállónak nevezte a magyar mezőgazdaságot az agrárminiszter kedden Debrecenben, a 29. Farmer Expo megnyitóján.