Rút kiskacsákkal az élelmiszer pazarlás ellen

2017. február 16. 08:22
A Tesco Lengyelországban is megkezdi a nem igazán tökéletes, csúf, de normális minőségű zöldségek árusítását, amivel elkerülheti ezek kidobását.

Vásárlóként időnként nehéz elhinni, de a zöldségek és gyümölcsök szigorú válogatás után kerülhetnek fel a boltok polcaira. Az a rész, amely nem felel meg a normáknak, a kukában köt ki.

Az ENSZ adatai szerint a megtermelt élelmiszerek egyharmadát évről évre kidobjuk.

Csak Európában kilencmillió tonna élelem köt ki a szeméttelepeken. Ezen nem sokat segítenek az egyéni akciók. Ezért a Nagy-Britanniában kipróbált módszer átvéve a Tesco lengyelországi üzleteinek nagy részében februárban megjelennek a “Perfectly Imperfect”, azaz a tökéletesen nem tökéletes logóval ellátott, nem ideális zöldségek és gyümölcsök – adta hírül a gazeta.pl. Almát, céklát, répát és burgonyát lehet majd így venni, s habár nem ideális nagyságúak és alakúak, minőségükkel nem lehet gond.

A “csúf kiskacsa” gyümölcsök és zöldségek valamivel olcsóbbak lesznek a normának megfelelő társaiknál.

Az áruházlánc célja az, hogy rávegyék a vásárlókat szokásaik megváltoztatására, azaz arra, hogy ne csupán a “szép” árut válasszák az ugyanolyan jó, de “csúnyával” szemben. A Tesco úgy véli, hogy ezzel hosszabb távon hozzájárulhat az élelmiszerek pazarlása ellen is – olvashatjuk a napi.hu oldalán. Rossz betakarolítási gyakorlat, helytelen tárolás és szállítás, szigorú eladási határidők, piacokon keletkező hulladékok és a vásárlók pazarlása. Emiatt vész kárba a világon Döbbenetes nagy szám megtermelt élelmiszer mintegy fele, összesen kétmilliárd tonna.

Fotó: causeway-gov Az olcsóság mellé drasztikus drágulások is társulnak

Durva árakkal találkozhatnak a zöldségesnél a vásárlók, az importból származó termékek ugyanis alaposan megdrágultak az utóbbi hetekben. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) piaci árinformációs statisztikája szerint az Olaszországból és Spanyolországból származó paradicsom ára csaknem a kétszeresére emelkedett az elmúlt évhez viszonyítva – írja a Magyar Idők.

1-2 hónapig a szokásosnál jóval borsosabb árakra kell számítani

Egy kiló fürtös paradicsom február elején 770 forintba került a budapesti nagybani piacon, míg egy évvel korábban csupán 374 forintért kínálták a kereskedők. A koktélparadicsom is sokat drágult: a tavalyi 775 forint után idén 1600 forint körül alakulnak az árak. A Spanyolországból származó kaliforniai paprikáért is többet kell fizetni, a nagybani árak 600 forintról 1000 forint közelébe emelkedtek egy év alatt.

A selection of fresh organic vegetables on display.  Shallow dofFotó: yogaone.cat

Arányaiban a legnagyobb áremelkedést a cukkini esetében mutatott a statisztika: az elmúlt évhez képest több mint a háromszorosára drágult a termék, 515 forintról 1600 forint fölé emelkedtek az árak. A padlizsán esetében is hasonló a helyzet, míg egy éve 535 forintot kértek a zöldségféléért, ma nem kevesebb, mint 1545 forintért kínálják a nagybanin. A jégsaláta darabja 200-ról 580 forintra nőtt, ahogy a kelkáposzta, a karfiol és a brokkoli is sokkolóan drágább lett.

A szokatlan hideg a felelős

A hihetetlen áremelkedés a szokatlanul hideg január számlájára írható, a fagyos időjárás az olasz, a spanyol és a marokkói termelők dolgát is megnehezítette. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke szerint még egy-két hónapig a szokásosnál jóval borsosabb árakra kell felkészülniük a fogyasztóknak.

sokszinuvidek.hu

Kapcsolódó cikkek

Mi a helyzet az illegális kutakkal?

2016. augusztus 17. 08:04
A 2016. június 4. előtt illegálisan kialakított kút fennmaradását bírságmentesen lehet engedélyeztetni az illetékes vízügyi hatóságoknál 2018 végéig. Az ehhez szükséges jogszabályi változás most lehetővé teszi, hogy az engedély nélkül kialakított vízilétesítményeket legalizálják. A törvénymódosítás továbbá azt is lehetővé teszi, hogy a legálissá vált kutakkal európai uniós forrásokra is pályázhassanak.

Minden magyar, így az erdélyi mezőgazdaság versenyképességének növelése is a feladatunk

2018. július 31. 08:14
Nagy István agrárminiszter három napos erdélyi útja során egy vágópontot adott át Csíkcsomortánban, egyeztetett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőivel, erdélyi gazdaszervezetek vezetőivel, valamint részt vett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kerekasztal-beszélgetésén a XXIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen.