Szakszervezet nélkül ne írj alá semmit!

2020. március 30. 09:09
Felhívjuk minden szakszervezeti tag, dolgozó figyelmét arra, hogy most senki ne írjon alá semmit anélkül, hogy ne konzultálna egy hozzáértővel! Mindenkit arra biztatunk, hogy egy munkaügyi megállapodás aláírása előtt keresse meg az érdekvédő jogászokat és szakszervezeteket! Most nagyon nagy szükség van az érdekvédelemre, mindenki éljen vele!
Szakszervezet nélkül ne írj alá semmit!

Mint arról már hírt adtunk, a Kormány 2020. március 18-án megjelent rendelete - mely a koronavírus nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges intézkedésekről rendelkezik - munkajogi előírásokat is tartalmaz.

Helyet kapott a jogszabályban egy általános érvényű kitétel is, mely szerint a munkavállaló és a munkáltató az Mt. rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhetnek. Vegyük figyelembe, ez az ártatlannak tűnő mondat valójában a teljes Munka Törvénykönyvének zárójelbe tételét rejti magában!

Ezen rendelkezés alapján a munkavállalók és a munkáltatók meg tudnak állapodni, bármiről, bárhogyan. Abban is, hogy sajnos nem minden munkáltatóról mondható el, hogy etikusan viselkedne, így nem alaptalan az a feltételezés, hogy a munkaadók egy része most kapni fog a lehetőségen, és kifejezetten aggályos megállapodások megkötésére tesz majd lépéseket. Ezt igazolják például a munkáltató kezdeményezésére létrejött heti 5 órás munkaidőt, és ennek megfelelő, időarányos bért tartalmazó munkaszerződések.

Mindezek fényében és a konföderációk által a napokban közzétett sajtónyilatkozatban foglaltakat is szem előtt tartva azt javasoljuk mindenkinek, hogy egy munkaügyi megállapodás aláírása előtt keresse meg a szakszervezeteket és/vagy az érdekvédő jogászokat! Most nagyobb szükség van a munkajog ismeretére és az érdekvédelemre, mint bármikor!

 

Bármilyen kérdés, probléma merül fel, keressék / keressétek

dr. Huiber Tibor elnököt a titkarsag@medosz.hu email címen vagy a +36 70 466 4331-es telefonszámon!

 

 

Kapcsolódó cikkek

Erre figyeljen a szabadság kiadásánál

2020. december 07. 10:04
A bizonyos szektorokra jellemző munkaerőhiány, a keresőképtelenség miatti munkaerő-kiesés és a közeledő év vége olyan körülmények, melyek a szabadsággal való gazdálkodásra kihatnak. Az alábbiakban a szabadság kiadásával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket és az azokra adható válaszokat mutatjuk be:

Lehet-e egy munkavállalónak több munkaviszonya?

2019. november 06. 14:13
A munkáltatók időről időre szembesülnek azzal, hogy valamely munkavállalójuk - akár a tudtukon kívül - egy másik munkáltatónál is alkalmazásban áll, akár szintén teljes, vagyis napi nyolcórás munkaidőben. Egy ilyen helyzetben joggal merül fel a kérdés a munkáltatókban, hogy a többes munkaviszony vajon jogszerű-e, befolyásolja-e valamilyen módon a foglalkoztatás érvényességét.