Szaktudást is vinnének a kínaiak

2017. november 21. 08:35
A szőlő-bor, a gabona és a burgonyaágazat magyarországi eredményeiről, illetőleg a szakmai együttműködés lehetőségeiről tájékozódott a kínai Ningxia Hui Autonóm Tartományból érkezett delegáció a Földművelésügyi Minisztériumban. A küldöttséget Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár fogadta.

A találkozón Czerván György elmondta, hogy Kína az utóbbi években Magyarország tizedik legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált a magyar-kínai agrár- és élelmiszeripari kapcsolatok bővülésének köszönhetően. Tavaly a Kínába irányuló összes magyar export meghaladta az 500 milliárd forintot.

Kép letöltése
 
Fotó: FM

 

Az agrártermékek közül a magyar sertés-, liba-, kacsa-, marha-, és nyúlhús, valamint az élő ló és búza exportja is folyamatos, emellett a napokban megtörtént több hazai tejipari vállalkozás sikeres akkreditációja is - emlékeztetett az államtitkár. Hozzátette: a két fél kereskedelmi kapcsolataiban még rengeteg lehetőség van, az együttműködés tovább bővíthető a környezetvédelem és a környezettechnológia területén.

Kép letöltése
 
Fotó: FM



Qi Tongsheng, a kínai delegáció vezetője a találkozón kifejtette: Ningxia Hui tartományban kiemelkedően fontos a szőlőtermesztés és a gabonaágazat. Éppen ezért mindkettő esetében nyitottak a magyar kutatóintézetekkel, ágazati szereplőkkel való kapcsolatteremtésre. A tárgyaláson a felek megegyeztek abban, hogy szakértői szinten is felveszik egymással a kapcsolatot.

Kép letöltése
 
Fotó: FM



A megbeszélésen mindkét fél méltatta a 16+1 együttműködés (Kína, illetve Közép- és Kelet-Európa országainak összefogása) szerepét a mezőgazdasági kutatás és kereskedelem terén – a formáció miniszterelnöki csúcstalálkozóját 2017. november 27-28. között rendezik meg Budapesten.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Az egészésges élelmiszerek népszerűsítésére kap pénzt Magyarország is

2017. augusztus 01. 07:55
 
Az Európai Bizottság az egészséges táplálkozás népszerűsítése, továbbá az európai zöldség-, gyümölcs- és tejtermelők támogatása érdekében augusztus 1-jén új uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramot indít. Magyarország hatmillió euró támogatást kap a programokra - írja az MTI.

Meglett a gyümölcse a szezonális ellenőrzéseknek

2018. január 09. 12:48
Idén is útjára indult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, ahol a szakemberek többek között az ünnepekhez kötődő termékeket, illetve az ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító kereskedelmi egységeket és vásárokat vizsgálják.