SZÉP-kártya 2020

2020. január 08. 08:45
2020. január 6-án az OTP kiadta a SZÉP-kártya 2020. január 1-től hatályos módosításairól szóló tájékoztatóját. Ezek a változások a SZÉP-kártyabirtokos Munkavállalókat érintik, a Munkáltatókra közvetlenül nincsenek hatással.

2020. január 1-től bővül a szabadidő zseb felhasználása: a kisvasutak is elfogadhatnak SZÉP-kártyát. Ahhoz, hogy az elfogadás a gyakorlatban is működjön, a kisvasutak üzemeltetőinek szerződést kell kötni a kártyakibocsátókkal. Ennek érdekében a jövő év elején meg fogjuk keresni az érintett üzemeltetőket, hogy a szerződéskötés minél gyorsabban megtörténjen.  

A jövőben az elveszett, ellopott vagy megrongálódott kártya helyett rendelhető pótkártya, valamint a közeli hozzátartozónak rendelhető társkártya 1500 forintos díja beterhelhető lesz a SZÉP-kártyára, ha ezt a kártyabirtokos kéri, és ha a szükséges összeg rendelkezésre áll. Jelenleg ezt a díjat külön kell befizetni a kártyabirtokosnak a bankszámlájáról. Ahhoz, hogy ezt a lehetőséget biztosítsuk a kártyabirtokosainknak, fejlesztésekre lesz szükség az informatikai rendszereinkben, így január 1-től ezt még nem tudjuk bevezetni. A változás kedvező a kártyabirtokosoknak, hiszen egyszerűsíti a pótkártya és a tárkártya rendelést, így igyekszünk minél hamarabb végezni a fejlesztésekkel. Erről időben tájékoztatni fogjuk Önöket és a kártyabirtokosainkat is.  

A juttatás utalását követő második év május 31-ig fel nem használt összegekre felszámított 3%-os havi díj mellett bevezetésre kerül egy 100 forintos minimum díj. A jogszabály ezzel is ösztönzi a kártyabirtokosokat arra, hogy a kapott összegeket 2 év alatt lehetőség szerint költsék el. A változás a kártyákon ragadt alacsonyabb összegeket érinti, amelyek esetében a 3% alacsonyabb összeg, mint 100 forint.  

A juttatás utalását követő második év május 31-ét 2 hónappal megelőzően tájékoztatnunk kell a kártyabirtokosokat a fel nem használt pontos összegről és a május 31-től felszámítandó díj mértékéről. A kormányrendelet módosítása alapján ezt a tájékoztatást 2020-tól egységesen mindenkinek a www.otpportalok.hu Portálon tesszük elérhetővé.

 

OTP Pénztárszolgáltató Zrt

Kapcsolódó cikkek

A munkáltatók bekeményítettek: csak ezekkel a feltételekkel emelkedhet a minimálbér

2021. szeptember 30. 12:33
A megállapodást feltételekhez kötik, a garantált bérminimum attól függően emelkedik bruttó 219 ezerről 260 ezer forintra egy vagy két lépcsőben, hogy a kormány mekkora mértékű szociális hozzájárulási adó csökkentést tervez.

Európa vesztésre áll a koronavírus elleni harcban – Mi lesz a magyar gazdasággal?

2020. október 19. 10:23
Egyre kevésbé lehet nyomon követni a koronavírus terjedését, ami már egyre több korlátozó intézkedést váltott ki Európában. Mi lesz a kontinenssel a második hullámban? Mi a baj a magyar járványügyi statisztikákkal? Mekkora lehet valójában a magyar járvány? Milyen lépések várhatóak itthon? Mi lesz a magyar gazdasággal?