SZÉP-kártya 2020

2020. január 08. 08:45
2020. január 6-án az OTP kiadta a SZÉP-kártya 2020. január 1-től hatályos módosításairól szóló tájékoztatóját. Ezek a változások a SZÉP-kártyabirtokos Munkavállalókat érintik, a Munkáltatókra közvetlenül nincsenek hatással.

2020. január 1-től bővül a szabadidő zseb felhasználása: a kisvasutak is elfogadhatnak SZÉP-kártyát. Ahhoz, hogy az elfogadás a gyakorlatban is működjön, a kisvasutak üzemeltetőinek szerződést kell kötni a kártyakibocsátókkal. Ennek érdekében a jövő év elején meg fogjuk keresni az érintett üzemeltetőket, hogy a szerződéskötés minél gyorsabban megtörténjen.  

A jövőben az elveszett, ellopott vagy megrongálódott kártya helyett rendelhető pótkártya, valamint a közeli hozzátartozónak rendelhető társkártya 1500 forintos díja beterhelhető lesz a SZÉP-kártyára, ha ezt a kártyabirtokos kéri, és ha a szükséges összeg rendelkezésre áll. Jelenleg ezt a díjat külön kell befizetni a kártyabirtokosnak a bankszámlájáról. Ahhoz, hogy ezt a lehetőséget biztosítsuk a kártyabirtokosainknak, fejlesztésekre lesz szükség az informatikai rendszereinkben, így január 1-től ezt még nem tudjuk bevezetni. A változás kedvező a kártyabirtokosoknak, hiszen egyszerűsíti a pótkártya és a tárkártya rendelést, így igyekszünk minél hamarabb végezni a fejlesztésekkel. Erről időben tájékoztatni fogjuk Önöket és a kártyabirtokosainkat is.  

A juttatás utalását követő második év május 31-ig fel nem használt összegekre felszámított 3%-os havi díj mellett bevezetésre kerül egy 100 forintos minimum díj. A jogszabály ezzel is ösztönzi a kártyabirtokosokat arra, hogy a kapott összegeket 2 év alatt lehetőség szerint költsék el. A változás a kártyákon ragadt alacsonyabb összegeket érinti, amelyek esetében a 3% alacsonyabb összeg, mint 100 forint.  

A juttatás utalását követő második év május 31-ét 2 hónappal megelőzően tájékoztatnunk kell a kártyabirtokosokat a fel nem használt pontos összegről és a május 31-től felszámítandó díj mértékéről. A kormányrendelet módosítása alapján ezt a tájékoztatást 2020-tól egységesen mindenkinek a www.otpportalok.hu Portálon tesszük elérhetővé.

 

OTP Pénztárszolgáltató Zrt

Kapcsolódó cikkek

Alkalmi munkavállaló augusztus 20-án: bérpótlék és adófizetés

2019. augusztus 05. 08:11
Cégünk rendezi az augusztus 20-ai tűzijátékot. Alkalmi munkavállalókkal oldjuk meg ezt a feladatot. A szakképzett pirotechnikusok napi 11 600 forintot kapnak. A 20-ai napra kötelező-e számukra bérpótlékot fizetni ezen összeg felett, mellyel adózandó és bevallandó jövedelmük keletkezik? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Juttatások 2020-ban - előkészületek és tervezés

2019. szeptember 23. 08:26
Bár még az őszi adótörvény csomag befolyásolhatja a juttatások jövő évi adókörnyezetét, érdemes időben elkezdeni a jövő évi juttatási kínálat tervezését. Ezt vallja az a közel 100 szakember, akik a Cafeteria TREND által szervezett szeptember 19-i Juttatások 2020 című konferencián egy egész napon keresztül az év végi juttatások és a jövő évi kínálat kidolgozásával foglalkoztak.