Sziesztával védekeznek a balatoni vendéglátóhelyek a hőség és a munkaerőhiány ellen

2022. július 07. 08:17
A Balatonnál idén is visszatérő probléma a munkaerőhiány, főként a vendéglátásban ahol sokak szerint már-már „horrorbérekért” keresnek szakácsot, felszolgálót, sőt még zöldségelőkészítőt is.
Sziesztával védekeznek a balatoni vendéglátóhelyek a hőség és a munkaerőhiány ellen

Sikeres volt a forgalom szempontjából a múlt hétvége a balatoni bisztrókban, éttermekben, a kánikula miatt ez a hét viszont nem sok jót ígér. Elsősorban azért, mert a tikkasztó meleg elől nem a vendéglátóhelyekre menekülnek a nyaralók – mondta lapunknak az egyik fonyódi étterem tulajdonosa.

Makkos Pétertől megtudtuk, hogy a múlt szombaton elrendelt hőségriadó miatt ezen a héten hétfőtől csütörtökig délután fél 4-től kora este 6-ig zárva tartanak. Egyrészt azért, mert ez az időszak a nyaralók számára a szieszta ideje, ilyenkor nem térnek be az éttermekbe, másrészt pedig azért, mert kímélni szeretnék a vendéglő személyzetét a nagy hőségben.

A szakácsok, felszolgálók, konyhai előkészítők amúgy is túlhajszoltak, így nem csoda, hogy sokan gyorsan feladják a balatoni munkalehetőséget, annak ellenére, hogy sok helyen „mesés fizetésekről” lehet hallani a tó környéki vendéglátásban.

A szieszta bevezetésével kímélni szeretnék a vendéglő személyzetét is a nagy hőségben

Fotó: 123rf.com

Az egyik legnépszerűbb – és évtizedek óta legstabilabb személyzetű – balatonlellei étterem vezetője elmondta: 42 éven át nem kellett hirdetést feladnia felszolgálói munkára, de most kénytelen volt, mert az egyik legjobb munkatársuk felmondott.

Azt már egy siófoki vendéglőtulajdonos panaszolta el lapunknak, hogy a balatoni idénymunkát keresők egy része irreális fizetési igénnyel áll elő. Egy szakács ma a Balatonnál 800 ezer forint fizetés alatt nem vállal munkát, de a pizzaszakácsok is 600-800 ezer forintot keresnek.Vannak olyan pizzakészítő specialisták, aki naponta 50 ezret kapnak a népszerű olasz étel elkészítéséért. A „beugró szakács” óradíja 2500-3000 forint, de a konyhai kisegítők sem vállalnak munkát 2000 forintos órabérnél kevesebbnél.

A balatoni vendéglátóhelyek szezonmunkásainak természetes szállás, étkezés és szabadnap is jár, a szerződésben foglalt munkaidőn túli feladatokért pedig túlórabért kapnak. Ettől függetlenül sokan – kihasználva a munkaerőhiányt – mégis heti négynapos foglalkoztatási szerződést kötnének a munkáltatóval.

Azt még nem tudni, hogy a diákmunka menti-e meg idén is a szezont, az viszont már várható, hogy az egyetemisták, főiskolások egy része augusztus elején elköszön nyári munkahelyétől és „megkezdi az évi rendes szabadságát”. Emellett gyakorlat már az is, hogy az augusztus 20-ig tartó főszezonban a vendéglátós vállalkozó a családját, rokonait is kénytelen bevonni a munkába üzlete talpon maradása érdekében.

https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/sziesztaval-vedekeznek-a-balatoni-vendeglatohelyek-a-hoseg-es-a-munkaerohiany-ellen-1181905

Kapcsolódó cikkek

Horváth Péter a Magyar Turisztikai Ügynökség új vezérigazgatója

2022. július 27. 08:41
A Magyar Turisztikai Ügynökségnél (MTÜ) új ügyvezető testület jött létre, és kinevezték az új feladatok előtt álló Guller Zoltán vezérigazgató utódját.

Az európai reptereken 660 millióval több utas fordult meg 2022 első felében

2022. augusztus 11. 13:30
Az ACI Europe európai repülőtéri kereskedelmi szervezet közzétette a június hónapra, valamint a második negyedévre és 2022 első felére vonatkozó légiforgalmi jelentését. Az európai repülőtér-hálózat utasforgalma 247%-kal ugrott meg az előző évhez képest, így plusz 660 millió utast kezeltek.