Tájékoztató a magyar állampolgárok Magyarországra történő hazatérésének rendkívüli szabályairól a COVID-19 járvány miatt

2020. augusztus 17. 10:17
A Kormány 2020. július 15-től, a 341/2020. (VII.12.) rendeletével módosította a magyar állampolgárok hazatérésének feltételeit.

Az alábbi információ tájékoztató jellegű, a Korm.rendelet végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni.

A Kormányrendelet alapján a magyar állampolgárral azonos feltételek szerint léphet be Magyarországra:

  • a) aki Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult és családtagja, ha ezt a jogát okmánnyal igazolja;
  • b) aki rendelkezik az idegenrendészeti hatóság által kiadott, érvényes, 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosító engedéllyel, s ezt az okmányt a határátlépésnél bemutatja.

Külföldről magyar állampolgár, illetve magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja alacsony fertőzöttségi kockázatú ország (zöld kategória) területéről korlátozás nélkül beléphet Magyarország területére.

Kevésbé súlyos (sárga) vagy súlyos (piros) fertőzöttségi kockázatú ország területéről történő belépés során kötelező egészségügyi vizsgálaton esik át a magyar állampolgár, illetve magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja, s fertőzési gyanú esetén hatósági karanténban, vagy – ha nincs járványügyi kockázat - hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre. Ha a vizsgálat fertőzési gyanút nem állapít meg az érintett 14 napra hatósági házi karanténba kerül lakó- vagy tartózkodási helyén, lakó vagy tartózkodási hely hiányában pedig a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban.

A járványügyi megfigyelés nem szükséges, ha a belépni kívánó személy a belépést megelőző 5 napon belül két darab, 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – negatív eredményét igazoló angol vagy magyar nyelvű okiratot tud bemutatni.

A járványügyi megfigyelés alatt elvégezhető, a járványügyi megfigyelés feloldását lehetővé tevő tesztek elvégzésével kapcsolatban az illetékes járványügyi hatóságot kell keresni.

Az egyes országoknak az országos tisztifőorvos által határozatban kihirdetett, fertőzöttség szerinti besorolását a csatolt dokumentumban találja.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt

 

Kapcsolódó cikkek

Nyaralás után

2021. szeptember 02. 12:58
Akár PCR-tesztet is kérhet a főnök, de neki kell állnia

Adóbevallás – Biztosan jól csinálta?

2019. május 14. 07:31
Már csak néhány nap maradt