Törvénymódosító javaslatokat sürget a kamara

2017. október 30. 10:16
A tagságtól érkezett észrevételek alapján Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke törvénymódosító javaslatokat nyújtott be. Ezek a mezőgazdasági idénymunka rugalmasabb és teljesebb kiszolgálását, valamint a termőfölddel kapcsolatos illetékmentességi szabályok enyhítését célozzák. A javaslatokat jövő héten tárgyalja az Országgyűlés.

Az egyre fokozódó munkaerőhiány miatt folyamatosan emelkednek az idényjellegű foglalkoztatás bérköltségei.

Míg 2014-ben a mezőgazdasági idénymunkások átlagos napi bére 5000-5500 forint körül alakult, addig mára már 8000 forint alatt szinte lehetetlen munkavállalót találni mezőgazdasági munkákra.

Emiatt fennáll a veszélye annak, hogy az érintett munkavállalók túllépik az adómentes keretösszeget, ezáltal utólagosan adófizetésre és személyi jövedelemadó-bevallás benyújtására válnak kötelezetté. 

A javaslat az egyszerűsített foglalkoztatásból származó adómentes napi jövedelem jelenlegi 5870 forintos összegét idén 8255 forintra növelné, majd a jövőben a minimálbér növekedésével arányosan emelné azt.

A NAK azt javasolja, hogy ezt a rendelkezést már a 2017. évben megszerzett jövedelemre is alkalmazzák. A törvénymódosító javaslat elfogadásával elkerülhető, hogy mezőgazdasági idénymunkások foglalkoztatása csökkenjen, és ezáltal a gazdálkodók még komolyabb munkaerőhiánnyal szembesüljenek.

Az illetéktörvényt módosító javaslat célja, hogy az összhangban legyen a földforgalmi törvény szabályaival, és enyhítse a termőföldszerzés illetékmentességére vonatkozó szigorú feltételeket.

A gazdálkodóknak nem kellett a termőföld után vagyonátruházási illetéket fizetni, ha vállalta, hogy legalább öt évig mezőgazdasági termelésre használja, és nem idegeníti el. Ez alól kivétel volt, ha termőföld használatát közeli hozzátartozónak engedte át. A javaslat értelmében akkor sem kellene vagyonátruházási illetéket fizetnie, ha legalább 25 százalékos tulajdonában álló mezőgazdasági termelőszervezet részére engedi át a föld használatát. 

A benyújtott javaslatokat jövő héten tárgyalja az Országgyűlés.

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Agrárium 2016 – mezőgazdasági összeírás

2016. május 02. 07:48
A KSH mintegy 600 ezer címen térképezi fel Magyarország mezőgazdaságát május 15. és július 15. között

Kökény: a gyógynövény, aminek minden része felhasználható

2018. október 16. 08:29
 
Többnyire elsétálunk a kékes színű termés mellett, és nem is gondolnánk, milyen finomságok készülhetnek belőle, ráadásul nagyszerű hatással van a szervezetre. Gyógynövény.