Továbbra is elhatárolódunk a GMO-tól

2016. május 25. 08:22
Magyarország továbbra is úgy ítéli meg, hogy az elővigyázatosság elvét kell alkalmazni minden olyan technológia kapcsán, amelynek hatásairól nincsenek kielégítő adatok, ilyen a génmódosítással létrehozott szervezeteknek (GMO) a növénytermesztésben alkalmazott gyakorlata. A GMO-mentesség megőrzésével, kifejezetten kedvezőbb exportlehetőségekhez juthatunk - mondta Nagy István, az FM parlamenti államtitkára.

Nagy István ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy néhány nappal ezelőtt megjelent az amerikai tudományos akadémia GMO-k hatásairól szóló elemzése, amelyről a magyar és a külföldi sajtó is írt.

Az államtitkár kifejtette: az összefoglalóból sokan azt a következtetést vonták le, hogy a GMO-k nem is veszélyesek. A jelentés alapján azonban az is megállapítható lenne, hogy a GMO-k nem bizonyították be azokat a reményeket, hogy a módszerrel megoldhatók lennének az emberiség élelmezési gondjai. Az erre vonatkozó vizsgálatokkal nem sikerült szignifikáns eredményt kimutatni.

Magyarország számára fontos, hogy az embereknek a GMO-kkal kapcsolatos veszélyérzete ne csökkenjen, hanem a megfelelő igazságot ismerhessék meg. A tanulmány szerzői ugyanakkor elismerik, hogy csak a jelenleg rendelkezésre álló adatokat használták az összegzés elkészítésekor - fűzte hozzá.

Nagy István szerint felmerül az adatok függetlenségének kérdése, mert a GMO-k vizsgálatával kapcsolatban a leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy a GMO-kkal foglalkozó cégek nem hajlandók a független kutatásokhoz mintát biztosítani. Megjegyezte: a tanulmány is ajánlást tesz arra, hogy a jövőben kívánatos lenne a független vizsgálatokra lehetőséget adni.

A tanulmány emellett több helyen utal a bizonytalansági tényezőkre és a nem várt hatások megjelenítésére. A készítői megjegyzik, hogy a jelenleg használt OECD állatkísérletes módszerek nem kellően alkalmasak a különbségek kimutatására. Az előírt vizsgálatok hossza pedig mindössze 90 nap, ami nem elegendő a krónikus hatások kifejeződésére. Ezt Magyarország is kifogásolta az uniós tárgyalások során. A tanulmány szerzői is sürgetik megfelelő tesztelési módszerek kidolgozását, amelyekkel a mellékhatásokat mérni lehet.

z amerikai szántóföldi kísérletek adatait összevetve megállapították, hogy a génmódosított technológia nem növelte szignifikánsan a terméshozamot sem a kukorica, sem a gyapot, sem a szója esetében a hagyományos termesztéshez viszonyítva. Igazából ez a megállapítás a főüzenet - húzta alá Nagy István. Hozzátette: ez ugyanis cáfolja azt az érvet, hogy a génmódosítást alkalmazó technológiák oldják majd meg a jelen és a jövő élelmezési gondjait a világon.

Problémának találták a tanulmány szerzői azt is, hogy növényvédő szerrel szemben toleráns génmódosított növények esetében az ellenálló gyomok is megjelennek, ez szintén veszélyes lehet - jegyezte meg az államtitkár.

Magyarország már sokszor kifogásolta az EU jelenlegi GMO kockázatértékelési rendszerét, amely nem teszi kötelezővé hosszú távú vizsgálatok és megfelelő etetési kísérletek elvégzését. A magyar és az európai polgárok nagy része elutasítja a GMO-k mezőgazdasági felhasználását, a GMO-t tartalmazó élelmiszereket.

"Meggyőződésünk - mondta Nagy István -, hogy a versenyképes és fenntartható Európa jövője a GMO-mentes termelésben van. Összehangolt, együttes fellépésünkből számottevő gazdasági, társadalmi, környezeti és egészségügyi előnyök származnak. Magyarország mezőgazdasága a hagyományos növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is versenyképes tud maradni, sőt, piaci pozíciónkat is nagyban befolyásolja a GMO-mentesség megőrzése, mellyel kifejezetten kedvezőbb exportlehetőségekhez juthatunk."

Forrás: promenad.hu 

Kapcsolódó cikkek

Megtévesztő jelölés miatt bio rizstejes csokoládét vonnak ki a forgalomból

2016. október 10. 08:31
Tejnélküli és vegán felirattal ellátott bio rizstejes csokoládét vontak ki a forgalomból megtévesztő jelölés miatt. A gyártó a hátoldali címkén ugyan feltüntette, hogy a termék nyomokban tejet tartalmazhat, a főoldali felirat alapján azonban a vásárlók könnyen tejmentesnek tarthatják azt. A csokoládé fogyasztása a tejfehérje allergiások számára kockázatos.

Hátrányos vagy előnyös a digitalizáció?

2018. június 11. 08:58
2018. június 4-én rendezte az Európai Szakszervezeti Szövetség „A munkavállalói részvétel vezet az igazságos digitalizációhoz” című szemináriumát Berlinben.