Új otthont kapnak a mezőhegyesi tehenek

2017. január 23. 07:55
Mintegy ötmilliárd forintos beruházással „a világ legkorszerűbb telepévé” varázsolják a mintegy 1100 holstein-fríz tehén otthonát Mezőhegyesen - jelentette ki Farkas Sándor újjászervezésért felelős kormánybiztos, aki a Magyar Hírlapnak több fontos részletet is elmondott a ménesbirtok jövőjével kapcsolatban.

A kormánybiztos a lapnak elmondta, a januári igazgatótanácsi ülésen három fontos döntést is hoztak: közbeszerzési pályázatot írnak ki a szarvasmarhatelep korszerűsítésére, ahol jelenleg „eléggé puritán viszonyok uralkodnak”, a trágya kezelése sem megoldott. Mintegy ötmilliárd forintos beruházással „a világ legkorszerűbb telepévé” varázsolják a holstein-fríz tehenek otthonát.

Az igazgatótanács határozott arról is, hogy közbeszerzési pályázatot írnak ki növénytermesztési tevékenységhez szükséges szárító, tisztító, tároló kapacitás létrehozására, amelyet a 21. század legmodernebb technikájával szerelnek fel. A tervek szerint egy év múlva vehetik birtokba a létesítményeket.

Az igazgatótanács arról is döntött, hogy jóval az infláció fölött emeli meg a dolgozók bérét. A munkavállalói létszám 412 fő, és középtávon is ezzel kalkulálnak - olvasható a Magyar Hírlap internetes oldalán publikált cikkben.

A kormánybiztos a nóniusz törzsménes mellé, amely a háromszázötven lóból álló mezőhegyesi ménes felét adja jelenleg, visszatelepítené ez év második felében Marócpusztáról a gidránokat, ami száz-száztíz ló érkezését jelentheti.

Farkas szerint a tangazdaságban a gazdálkodás mellett a képzés is rendkívül fontos feladat: meghatározó agrár oktatási centrummá emelnék Mezőhegyest.

A cikkben emlékeztetnek: a város adott otthont tavaly szeptemberben a fiatal fogatlovak világbajnokságának, amit idén is megrendeznek majd.

Forrás: agrotrend.hu/beol

Kapcsolódó cikkek

Cél a fenntartható fejlődés támogatása

2017. június 07. 21:01
Környezetük klímájára, termőhelyi viszonyaira, az ott megjelenő növénytársulásokra, így az erdőkre, és a védett állatfajok állományaira is pozitív hatással vannak az erdei kisvíztározók – mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár Szombathelyi Erdészeti Zrt. által, az Európai Fenntarthatósági Hét alkalmából rendezett terepi programon.

Sikeres licit után meghurcolták a gazdát

2016. február 23. 09:16
Minden földvásárlási szerződéshez hozzájárul a szakminiszter – tá­jékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium sajtóosztálya. Így tehát sikeres a licitje annak a 852 hektár földnek is a Csongrád megyei Baks környékén, amely 1 milliárd 278 forintért kelt el az árveré­sen, noha a győztesek nem sokkal később ­olyan levelet kaptak, hogy semmis az eredmény.