Újabb alapvető élelmiszerek ára szállhat el, jöhet a kenyérdrágulás

2020. szeptember 15. 08:35
Vetekednek a malmok a tavalyinál drágább és kevesebb étkezési búzáért, szeptemberben pedig várhatóan 3-5 százalékkal emelik átadási áraikat – mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. A sütőipari termékek - a kenyér, a zsemle is - drágább lesz.
Újabb alapvető élelmiszerek ára szállhat el, jöhet a kenyérdrágulás

Ebben a hónapban lisztáremelés lesz, ez biztosra vehető - foglalta össze a helyzetet a lapnak Lakatos. Az ok egyszerű: Magyarországon a tavalyinál mintegy félmillió tonnával kevesebb, 4,7-4,8 millió tonna búza termett, ráadásul gyengébb minőségben a szokásosnál: csak mintegy 30 százaléknyi az étkezési minőségű búza. A hazai malmoknak ebből 1,2 millió tonnára van szükségük őrlésre, és további 1,2-1,3 millió tonna megy általában takarmánycélra és vetőmagnak. A Magyarországon felhasznált mintegy 2,5 millió tonna fölötti rész az exportárualap.

 

Így az idei termésből csupán 1,4 millió tonnányi alkalmas őrlésre, de ennek egy részéből így is takarmány lesz, vagy exportálják. A keresleti piac miatt így a tonnánkénti 48-50 ezer forintos induló ár 55-56 ezer forintra emelkedett a malmoknál. A lisztet viszont nem erre a beszerzési árra árazták, ezért ebben a hónapban jön a drágulás. Az áremelkedés Lakatos Zoltán szerint a sütőipari termékekláncon is végigmegy majd.

A búzapiacot az is befolyásolja majd, hogy a jelek szerint napraforgóból jó termés lesz, kukoricából pedig a rekordhozamok sem elképzelhetetlenek. Szükség lesz tehát a tárolókapacitásra, ami feltehetően sok termelőt döntési helyzet elé állít majd. Lakatos Zoltán szerint elképzelhető, hogy inkább a búzát tárolják ki a termelők, hogy legyen hely a kukoricának, ez viszont fékezheti a kenyérgabona drágulását. Árcsökkenés azonban nem várható, mert kevés jó minőségű búza van Magyarországon - tette hozzá a szakember.

Az elmúlt időszakban - köszönhetően a koronavírus-járványnak - sok élelmiszer drágult meg már így is jelentős mértékben.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

A vendéglátók, közétkeztetők is válasszák a hazait

2020. április 02. 13:17
A helyi termelők termékeinek választásával a vendéglátók, közétkeztetők is sokat tehetnek a vidék fennmaradásáért – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter. A helyi élelmiszerek felhasználásával ráadásul a fogyasztók is nyernek, hisz ételük kiváló minőségű, magyar alapanyagból készül.
 
 
 

Csak tiszta tejből lehet minőségi sajt

2020. július 08. 08:40
A Balaton mellett hagyományos paraszti életmód szerint él a mindig mosolygó, vidám Török Gergő, a Felsőörsi Tekergő Sajtműhely sajt­mestere. Korán kel, hogy megfejje, ellássa az állatokat, emellett sajtot készít, kezel, csomagol, majd ismét az állatokkal foglalkozik, és csak este indul haza. A sajtmestert életútjáról, állattartásról, valamint a sajtkészítés fortélyairól kérdeztük.