Újabb vállalat állt át a négynapos munkahétre, nálunk mikor várható?

2021. november 29. 09:32
Egészség, jólét, környezet
Újabb vállalat állt át a négynapos munkahétre, nálunk mikor várható?

Az egyesült királyságbeli Atom Bank csatlakozott a négynapos munkarendre átálló cégekhez. A brit bank lépésének különlegessége, hogy az összes dolgozójára kiterjesztette a formabontó üzletpolitikát.

 Egészség, jólét, környezet

A 2014-ben alapított digitális bank tájékoztatása szerint az új munkarend nem befolyásolja a fizetéseket. A jövőben a munkavállalóknak heti 37,5 óra helyett 34 órát kell dolgozniuk. Ez azt jelenti, hogy a munkanapokon kicsit tovább kell benn maradniuk, cserébe viszont minden héten kapnak egy extra szabadnapot. A vállalat azt reméli, hogy a dolgozók a pénteki vagy a hétfői napot veszik ki.

Az átállás teljes mértékben önkéntes, így, ha valaki nem szeretne naponta több időt tölteni a munkahelyen, lehetősége lesz a hagyományos ötnapos rendszerben dolgozni. Fontos, hogy rájuk is vonatkozik a 34 órás előírás, így ők is profitálhatnak az új felállásból.

Az Atom a munka-magánélet egyensúly biztosításával, a dolgozók mentális egészségének javításával, a jólétre való összpontosítással, valamint a környezeti hatások csökkentésével indokolta a lépést.

Más, hasonló üzletpolitikát követő vállalatokkal ellentétben brit bank nemcsak egy-két kiválasztott üzletágra, hanem mind a 430 munkavállalójára kiterjesztette az új „elvárást". A projekt november elején indult, és bár kellett egy kis idő, hogy az emberek megszokják az új munkarendet, a vállalat teljesítménye semmit sem romlott.

Mások is próbálkoznak

A rövidebb munkahetek ötlete nem újkeletű, egyebek között a spanyolok is elindítottak egy hároméves tesztprojektet. Eddig csaknem 200 cég jelezte részvételi szándékát a tesztelésben, ami nagyjából 3000-6000 munkavállalót fog érinteni. A kormány hároméves tesztidőszakot tervez, amelyhez 50 millió euró támogatást biztosít. Ezt az Európai Uniótól származó helyreállítási alapból fedeznék. A projekt első évében a résztvevő kis-és középvállalatok extra költségeit 100, a második évben 50, a harmadikban pedig 25 százalékban pótolnák. Így bőven lenne idejük a cégeknek a folyamatok és az erőforrások optimalizálására. A munkavállalók fizetése nem csökkenne.

A spanyolok mellett az Unilever új-zélandi leányvállalat is bejelentette, hogy 20 százalékkal csökkenti az alkalmazottaitól elvárt munkaórák számát, természetesen változatlan fizetés mellett.

Izlandon öt éven keresztül tesztelték a négynapos munkahét hatékonyságát, sikereit. Az eredményeken felbuzdulva a szigetországi szakszervezetek azonnal mozgásba lendültek. Jelenleg az izlandi aktív munkavállalók 86 százalékának van lehetősége átállni a négynapos munkarendre. Túlnyomó többségük természetesen élt is a lehetőséggel.

A példákat hosszan lehetne sorolni. Magyarországon is lehetett olvasni néhány cég kísérletezéséről, de a paradigmaváltásra még várni kell.

Forrás: haszon.hu / szakszervezet.hu

Kapcsolódó cikkek

Szakképzési munkaszerződéssel dolgozó tanulók munkavégzése és szabadsága

2021. november 30. 08:57
Milyen munkarendben foglalkoztathatók a szakképzési munkaszerződés alapján dolgozó tanulók, illetve hogyan kell kiadni a szabadságukat? Olvasói kérdésekre Hajdú-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.
 

A nyugdíjkorhatár betöltését követő 5 évig kell megőrizni a munkaügyi iratokat

2019. május 09. 07:32
Hosszú ideig nem volt egyértelmű szabályozás arra vonatkozóan, hogy a munkáltatóknak meddig kell megőrizniük a munkaügyi iratokat az adott munkaviszony megszűnése után. A kérdés nem elhanyagolható, mivel egyes esetekben a nyugdíjjogosultság megállapításához akár fél évszázados munkaügyi iratokra is szükség lehet. Az elmúlt év végén elfogadott törvénymódosítás rendezte e régóta fennálló problémát. Dr. Szabó Gergely írása a HR Blog Munkajog oldalán.