Vízválasztó év lesz az idei a sütőiparban

2017. március 17. 10:32
Bár a múlt év végén még harmincszázalékos kenyéráremelést jósolt a szakma, ma annak is örülnének, ha a néhány helyen megvalósult 10-12 százalékos drágulás általánossá válna – olvasható a NAKlap márciusi számában.

A sütőipar jövője szempontjából elengedhetetlen, hogy az elmúlt öt évben változatlan áron kínált termékek ára elmozduljon felfelé – nyilatkozta a NAKlapnak Septe József. A Magyar Pékszövetség elnöke szerint a kötelező minimálbér-növelés elkerülhetetlenné teszi az áremelést a sütőiparban. Az elnök decemberben még arról beszélt, hogy általánosságban 30 százalékkal kellene emelni a sütőipari termékek árát. A szakember szerint  ugyanis legalább ekkora drágulás kellene ahhoz, hogy az ágazatban működő vállalkozások levegőhöz jussanak.

– Amellett, hogy az áremelés segítene életben tartani a sütőipart, hozzájárulhatna ahhoz, hogy az elmúlt években rendre 1-2 százalékos haszon emelkedjen az ágazatban – emelte ki. Ebből tudnák kitermelni a vállalkozások a korábban rendre elmaradt fejlesztéseket.

Septe József szerint nagy szükség lenne a technológia megújítására, logisztikai beruházásokra, új teherautók vásárlására, ahogyan a bővülő profitból juthatna a sütőipari szakboltok létrehozására is. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy a magyar sütőipari vállalkozásoknak sokkal nagyobb és színvonalasabb szakbolthálózatra lenne szükségük. A Pékszövetség szerint ugyanis ez lehet a legjobb eszköz, ami segíthet felvenniük a versenyt az albán pékségekkel és a multinacionális üzletláncokkal szemben. A tapasztalatok egyelőre azt mutatják, hogy csupán néhány boltban, s abból is csak a kisebb kereskedelmi egységekben sikerült keresztülvinni az áremelést. A tervezett 30 százalék helyett pedig jó, ha 10-12 százalékkal drágultak a kenyerek. A kisebb boltokban viszonylag könnyen egyezségre jutottak az üzletvezetőkkel, a multinacionális üzletláncokba viszont ma is változatlan áron szállítanak.

Septe József szerint ebben a helyzetben nehéz döntés előtt állnak a pékségek vezetői: vagy leállítják a szállítást, ezzel pedig csökkentik a termelésüket, vagy vállalják, hogy veszteséget termelnek.

– Az idei minden bizonnyal vízválasztó év lesz a sütőiparban, ha a helyzet nem változik, több vállalkozás is csődbe mehet – hívta fel a figyelmet.

Az év elején a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is összehívott egy egyeztetést a kiskereskedelmi láncok és a Pékszövetség között, bár konkrét eredményekről egyelőre nem lehet beszámolni, a tárgyalások elindultak a sütőipari szereplők és az üzletláncok között.

 

otpagrar.hu

Kapcsolódó cikkek

Az a cél, hogy kiváló minőségű élelmiszerekhez jussunk

2018. január 26. 09:43
A Földművelésügyi Minisztérium célja, hogy a mezőgazdaság úgy állítson elő értékes, egészséges és biztonságos élelmiszereket és nyersanyagokat, hogy közben óvja a talajt, az ivóvízbázist, az élővilágot - mondta Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára, a Győr-Moson-Sopron Megyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara rendezvényén, Mosonmagyaróváron.

Kényszerből szűnnek meg gazdaságok

2018. július 09. 08:10
A hibás gazdaságpolitika és a Közös Agrárpolitika rossz döntései következményeként három percenként eltűnik egy kisparaszti gazdaság Európában.