Kapcsolódó tartalmak: érdekképviselet

Hír: A külföldi EU-munkavállalók jogbiztonságát meg kell teremteni a Brexit után

2017. december 11. 09:14
 
A brit üzleti szektor vezető érdekképviseleti szervezetei szerint a Brexit-tárgyalások első szakaszát várhatóan lezáró előzetes megállapodás elérése után most a külföldi EU-tagországokból érkezett munkavállalók jogbiztonságának végleges garantálására kell helyezni a hangsúlyt - írja az MTI.

Hír: Sokan fordultak a Jogpontokhoz

2018. január 25. 09:39
 
A Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálat 48 ügyben segített az elmúlt másfél évben. A Jogpontokon százezer ügyben adtak tanácsot.

Hír: Az írásbeli munkáltatói figyelmeztetésről

2018. augusztus 24. 09:20
 
Az írásbeli figyelmeztetés a munkáltató ellenőrzési és utasítási jogából eredő olyan munkafegyelmet biztosító eszköz, amellyel felhívja a munkavállalója figyelmét az általa helytelenített magatartástól való tartózkodásra, illetve a szabályszegést a rosszallása kifejezésével szankcionálja. Ebből következően a munkáltató az írásbeli figyelmeztetés jogával kollektív szerződés, illetve munkaszerződés felhatalmazásának hiányában is élhet – mondta ki a Kúria.

Hír: Megegyezett az Electrolux a dolgozói érdekképviseletekkel - így búcsúztatják az elbocsátott 800 munkást

2019. november 27. 08:46
 
A cég bőven túlteljesíti azt a minimumot, amire a kormány a Munka Törvénykönyvével kötelezné.

Hír: Magasabb a fizetés, ahol működik szakszervezet

2020. március 02. 10:19
 
Az aktív korosztályhoz tartozók számának csökkenésével még nagyobb lehet a munkaerőhiány
 

Hír: Vissza a szakszervezetek jogait!

2020. augusztus 18. 08:15
 
Ellenőrzési jogokat a szakszervezeteknek! Pontosabban: vissza a szakszervezetek ellenőrzési jogosítványait! Bármilyen hihetetlen is a fiatalok számára, az érdekvédőknek egykor egészen komoly jogaik, jogosítványaik voltak. A régi munka törvénykönyve biztosította a szakszervezetek számára például a munkakörülményekre vonatkozó szabályok megtartásának az ellenőrzését. Továbbmegyek: nemcsak az ellenőrzéshez volt joga egy érdekvédelmi szervezetnek, hanem ahhoz is, hogy az észlelt hibákra és mulasztásokra felhívja az illetékesek figyelmét, s ha ez kevés volt az intézkedéshez, akkor eljárást is kezdeményezhetett a felelősök ellen. Ez biztonságot jelentett a munkavállalóknak. Ma már nyomokban sem léteznek az említett jogok.

Hír: Erdészeti ágazati érdekérvényesítési lehetőségek Brüsszelben

2021. január 21. 08:55
 
NAK konzultáció: Az Európai Bizottság kérdőíves felmérést végez az erdészeti ágazatot is érintő fontos uniós szakpolitikákról és jogszabályokról. Az ágazat központi szereplői fontosnak tartják a szakma képviselőinek tájékoztatását, amely segíthet a kérdőívek megalapozott kitöltésében.

Hír: Szakszervezeti érdekképviseleti tevékenységért járó munkaidő-kedvezmény biztosítása

2022. augusztus 19. 08:10
 
A munkavállaló nem kifogásolhatja közvetlenül a munkaidő-kedvezmény mértékének meghatározásával kapcsolatos munkáltatói intézkedést, e jogosultság csak az érintett szakszervezetet illeti meg – a Kúria eseti döntése.