Megegyezett az Electrolux a dolgozói érdekképviseletekkel - így búcsúztatják az elbocsátott 800 munkást

2019. november 27. 08:46
A cég bőven túlteljesíti azt a minimumot, amire a kormány a Munka Törvénykönyvével kötelezné.
Közel két hónapon át tartó konstruktív egyeztetést követően szociális megállapodást kötött az Electrolux Lehel Kft. és dolgozói érdekképviseleteinek vezetősége - írja közleményében az Electrolux. A megállapodás aláírását követően döntés született a szeptemberben bejelentett szervezeti átalakítások végrehajtásáról, azaz - technológiai fejlesztések, automatizáció nyomán - legfeljebb 800 Electrolux-munkatárs elbocsátásáról.
A tárgyalássorozat első közös vívmánya volt, hogy szeptember 1-től a havi jelenléti bónusz és termelési bónusz összegét bruttó 50 ezer forinttal megemelte a munkáltató. Így, havi többletjuttatásként akár havi bruttó 76 ezer forintot vihetnek haza a jászberényi telephelyen dolgozó saját- és kölcsönzött fizikai munkavállalók.
A végkielégítés mértéke a vállalat hatályos Kollektív Szerződése alapján került rögzítésre. Az összeg jelentősen eltér a Munka Törvénykönyvében meghatározottól, a dolgozók javára, emelte ki Antal Csaba, az Üzemi Tanács és a Központi Üzemi Tanács elnöke. Alapja pedig nem a távolléti díj, hanem az ennél jóval kedvezőbb átlagkereset.
A felmondási idő teljes egészére felmenti az Electrolux dolgozóit a munkavégzés alól, nemcsak a felmondási idő felére. Emellett a munkáltató az átszervezés alá kerülő szervezeti egységek fizikai és szellemi dolgozóinak elkötelezettségét a megállapodásban foglalt feltételek mentén további két, vagy három havi átlagkeresettel honorálja.
Kiemelten fontos volt mindkét fél számára az érintett munkatársak elhelyezkedését támogató program feltételeinek biztosítása is. Az Electrolux Lehel Kft. már előzetesen kapcsolatba lépett számos térségbeli munkaadóval, felmérve jövőbeli foglalkoztatási igényeiket és a lehetőségeket. A megyei kormányhivatallal és egy külső tanácsadó céggel együttműködve pedig arra törekszik, hogy az átszervezésben érintett dolgozók mielőbb elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon. Munkaerőpiaci információs nappal, állásbörzékkel, álláskeresési tréninggel, csoportos és egyéni képzési lehetőségekkel, a munkaviszony ideje alatt megszerzett kompetenciákat igazoló tanúsítvánnyal támogatva az álláskeresőket a gyors és zökkenőmentes elhelyezkedésben.
nepszava.hu

Kapcsolódó cikkek

Ez jó Önnek. Jó a vállalkozásának.”

2022. február 17. 08:54
Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség versenyére magyar vállalatokat is nevezett az ITM – jelenleg 39-en vannak versenyben az „Egészséges Munkahelyek – Helyes Gyakorlat” díjért.

A rendezett munkaügyi kapcsolatok kikényszerítése

2021. december 01. 09:10
A rendezett munkaügyi kapcsolatok kiemelt jelentőséggel bírnak, így szükséges annak ismerete, hogy a foglalkoztatott bejelentésének késedelmes teljesítése, illetve tényleges elmaradása esetén milyen hátrány érheti a foglalkoztatási jogviszonyban álló feleket.